reklama 11A

Sedm týmů má jistou olympiádu. Cesta Čechů povede přes Budapešť

ikonka

Mezinárodní jezdecká federace FEI změnila v roce 2018 systém rozdělení kvót pro parkurové týmy, které budou usilovat o účast na olympijských hrách v roce 2020 v Tokiu. Jakým způsobem se může české družstvo dostat do Japonska?
21.05.2019 16:40  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B
Olympijské hry jsou metou každého sportovce. Svůj národní tým by pod pěti kruhy chtěl vidět i každý fanoušek. Rio de Janeiro uteklo českému parkurovému družstvu o jedinou příčku. Tehdejší přímá kvalifikace se jela v srpnu 2015 v Šamoríně a Češi skončili druzí. Do Brazílie zamířili vítězní Ukrajinci.
 
Také pro olympiádu v Tokiu se ve skupině C, kam Česká republika patří, pojede přímá kvalifikační soutěž. Respektive pojedou se dvě kvalifikace a z každé z nich postoupí na olympiádu pouze vítězný tým. Mezinárodní jezdecká federace FEI rozdělila skupinu na dvě podskupiny a každá národní federace zařazená v „Céčku“ měla nahlásit, zda vyšle své jezdce do Moskvy nebo do Budapešti. 
 
Češi zamíří do Budapešti, kde se pojede speciální týmová soutěž v pátek 28. června. Do Maďarska si pro kýžený postup na olympiádu jedou také Bulhaři, Litevci, Rumuni, Řekové, Slováci, Slovinci, Turci, Ukrajinci a na domácí půdě budou bojovat i Maďaři. 
 
Ukrajina už nemá v řadách všechny jezdce, kteří před čtyřmi lety získali postup. Jejich družstvo bylo tehdy kosmopolitní, složené z cizinců, kteří přijali občanství a závodili na koních oligarchy Oleksandra Onyshchenka. Z nich už pod vlajkou Ukrajiny nejezdí Cassio Rivetti a Katharina Offel. Nicméně i tak mohou být Ukrajinci v roli favoritů soutěže. Zahrozit mohou i Turci a Maďaři. V jaké sestavě nastoupí Češi, je po zranění, které vyřadilo Annu Kellnerovou, otázkou.
 
Druhá kvalifikace proběhne v Moskvě 30. června. Pojedou jí týmy Ruska, Ázerbájdžánu, Běloruska, Estonska, Gruzie, Izraele, Kazachstánu, Turkmenistánu, Uzbekistánu, Kyrgyzstánu a z centrální Evropy pojedou do Moskvy Poláci. 
 
Napříč všemi skupinami, se do Tokia dostane dvacet tříčlenných parkurových družstev. Sedm už má účast jistou. Vedle hostitelské země, tedy Japonska, si při Světových jezdeckých hrách v Tryonu zajistili postup Američani, Němci, Švédi, Švýcaři, Nizozemci a Australani. 
 

Kompletní informace ke kvótám FEI jsou zde 





reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE