reklama 11A

Schmiedhamerová: Dělám vše pro to, abych se mohla vrátit do kolbiště

ikonka

Účastnice seriálu Czech Junior Cup a mistrovských šampionátů Lucie Schmiedhamerová zavzpomínala na své jezdecké začátky. S hřebcem Laramisem dosáhla úrovně 140 centimetrů a v této době působí jako jezdkyně ve stáji vítězky světových her Simone Blum.
26.02.2021 11:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12C

„Popravdě vůbec nevím, jak jsem se ke koním dostala, jelikož se nikdo z mé rodiny jezdectví nevěnoval. Myslím, že jsme se jednou šli podívat na koně ke kamarádce mojí mamky a tam se mi to zalíbilo," říká Lucie Schmiedhamerová v úvodu rozhovoru. Vzhledem k okolnostem svou vrcholovou sportovní kariéru na čas přerušila, ale nyní je součástí týmu německé reprezentantky Simone Blum. Ta vybojovala zlatou medaili na Světových jezdeckých hrách v Tryonu v roce 2018 a o rok později přidala stříbro v týmovém klání na mistrovství Evropy v Rotterdamu.  
 
Kde jste se začala jezdecky rozvíjet a připravovat na své první závodní zkušenosti?  
Mé jezdecké začátky probíhaly ve stáji Dvůr Hoffmeister. Základní trénink a takovou tu prvotní přípravu mi poskytovala Ria Hoffmeistrová, u níž jsem také zůstala. Později jsem měla možnost trénovat s panem Jiřím Pecháčkem a byla jsem vybrána do Sportovního centra mládeže. Zmínit musím také pana Jaroslava Jindru, který mi toho rovněž hodně předal a posunul mě dál. Tato trojice může být právem označena za mé životní trenéry.  
 
Věnovala jste se od začátku výhradně parkurovému skákání?  
Samozřejmě jsme se hodně zaměřovali na drezurní práci s koňmi, což je naprostý základ, ale drezurní závody jsem absolvovala asi pouze jednou. Drezurní závody pro mě byly od začátku dosti nudné, takže jsem dávala hned přednost parkurovému skákání.  
 
Jaký byl další vývoj vaší jezdecké kariéry a kdy se dostavily nějaké zajímavé úspěchy?  
Jelikož Ria Hoffmeistrová v té době závodila na nejvyšší parkurové úrovni, tak jsme objížděly větší závody a poníkovská mistrovství České republiky. Později přesvědčila moje rodiče, aby mi pořídili koně vlastního, s nímž jsem hned při svém prvním dětském mistrovství vybojovala páté místo. Následně jsem byla vybrána do Sportovního centra mládeže, jezdily jsme po jednotlivých kolech Českého skokového poháru, kde jsem se účastnila seriálu Czech Junior Cup a řadila jsem se mezi špičku jezdců v juniorské kategorii. 
 
Který kůň byl pro vás tím zásadním ve vaší sportovní kariéře?  
Byl to rozhodně můj hřebec Laramis. S ním jsem překonala své první soutěže stupně S a ST. Byl to můj životní kůň a neskutečný miláček. Choval se moc dobře ve společnosti ostatních koní, mohla jsem na něj s jistotou posadit mého malého bratra a věděla jsem, že neudělá nic špatného. Je to úžasný, letos třiadvacetiletý kůň, kterého bych přála každému.  
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Šoupalová: Je to náročnější, když je trenér zároveň rodinný příslušník

 
Svou sportovní kariéru jste už definitivně uzavřela nebo je ještě v plánu návrat do závodního kolbiště?  
S aktivním sportem jsem přestala kvůli svým časovým a finančním možnostem, ale vrátila bych se k tomu určitě moc ráda. Budu nyní dělat vše pro to, aby můj návrat do sedla a na závody přišel co nejdříve.  
 
Co je vaší dnešní pracovní náplní v oblasti jezdeckého sportu?  
Stále ještě studuji vysokou školu a rozhodla jsem se, že si ke studiím začnu přivydělávat. Samozřejmě první a asi pro mě i jediná možnost byla zůstat u koní. Nějakou dobu jsem vypomáhala na závodech s koňmi Anně Lani Novak, následně jsem pár měsíců působila u rodiny Vítkových a poměrně nedávno se mi naskytla možnost nastoupit jako pracovní jezdkyně a závodní ošetřovatelka do týmu německé reprezentantky a vítězky Světových jezdeckých her v Tryonu v roce 2018, Simone Blum.  Nabídku jsem samozřejmě přijala, protože taková šance nepřichází každý den, zatím jsem moc spokojená a práce v tomto kolektivu mě velmi baví.  
 
Jaká je náplň vaší práce a jak vypadá váš běžný denní program?  
Když zrovna nejsme na žádných závodech, tak chodíme do stáje ráno v půl osmé a rovnou začínáme jezdit první koně. Simone má opravdu hodně koní, pracovní jezdci jsme aktuálně tři a musím říct, že zde mají opravdu výborně propracovaný systém. Pracujeme přes mobilní aplikaci, v níž se pro každého koně sestaví individuální plán na každý den. My po příchodu do stáje už vidíme, jaký má každý kůň denní program a podle toho dále postupujeme.   
 
Co vás nejvíce baví a naplňuje ve vašem novém působišti v Německu?  
Je skvělé spolupracovat a učit se nové věci od jezdkyně světové úrovně. Jezdím zde koně takových kvalit, že jsem si to ani nedokázala do této chvíle představit. Opravdu jsem vděčná, že tady můžu být a získávat nové zkušenosti na takovéto úrovni v kolektivu skvělých a přátelských lidí.  
 
Máte už vytvořený konkrétní závodní plán na letošní sezonu?  
Momentálně se nacházíme ve Španělsku na Sunshine Tour, kam jsme vyrazili s dvaceti koňmi, takže práce je dost a je to poměrně náročné. Dále vím, že se Simone chystá na větší závody do St. Tropez, do Itálie a celá příprava by měla směřovat k účasti na olympijských hrách, kam se Simone kvalifikovala se svou stájovou jedničkou DSP Alice.  
 
Můžete nám na závěr prozradit co patří mezi ty vaše osobní jezdecké ambice?  
Velmi ráda bych se vrátila do sedla i v té závodní rovině a opět předváděla dobré sportovní výkony. Mým cílem je nyní získávání nových zkušeností, které budu moci využít v budoucnu se svými koňmi a hlavně se snažím, aby mě ta práce neustále bavila a měla jsem z ní radost.  
 
 
Foto Michael Motygin, archiv jezdkyně
Zdroj: archiv Lucie Schmiedhamerové   



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE