Saudi Cup: Nejbohatší dostih světa ovládl syn vítěze Českého derby

ikonka

Dvacet let poté, co John Egan pravidelně vítězil v Praze a Bratislavě, sledoval někdejší jezdec Tribal Instincta a dalších českých hvězd, jak v nejbohatším dostihu světa Saudi Cupu v Rijádu vítězí jeho syn David na čtyřletém Mishriffovi.
20.02.2021 20:58  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB

Druhý ročník nejbohatšího dostihu světa vyhrála Anglie. Čtyřletý Mishriff z tréninku Johna Gosdena udolal v dramatické koncovce Saudi Cupu dlouho vedoucího Charlatana a získal polovinu z celkové dotace 20 milionů dolarů pro svého majitele a chovatele prince Faisala.

V sedle vítěze Prix du Jockey Club a druhého z loňského Saudi Derby zazářil 21letý irský talent David Egan. "Celý život jsem snil o vítězství v podobném dostihu. Musím poděkovat celému týmu a spoustě lidí, především ale Mishriffovi. Je to šampion. Zrál pomalu, ale teď dozrál a stojí to za to," konstatoval Egan.

Na tiskové konferenci po doběhu neopomněl poděkovat ani svému otci, vítězi Českého derby z roku 2001 Johnu Eganovi.

 

Čtěte také: Senzační den Tomáše Lukáška! V Kataru vyhrál Emírův meč i stříbrný bič

 

"Táta pomáhá u bahrajnských koní a jezdí v práci u Fawziho Nasse. Je pro mě velká věc, že je tady se mnou. Nebýt jeho, nebyl bych tím jezdce a člověkem, co jsem dnes. Udělal všechno, aby mi v kariéře pomohl. Byl přísný učitel a toto vítězství věnuji jemu," dodal Egan.  

Mishriff odskakoval z vnějšího startovního boxu, ale Eganovi se podařilo usadit ho na dobré pozici blízko vedoucí dvojice Charlatan a Knicks Go. V posledním oblouku zaútočil a začal se blížit k Charlatanovi. Žokej Mike Smith dělal na svěřenci Boba Bafferta všechno, co mohl, ale 100 metrů před cílem byl poražen.

Mishriff zvítězil o jednu délku a zaběhl 1800 metrů na rijádské dráze za 1:49,6 minuty. Třetí Great Scot ztrácel dalších 6 1/2 délky, Kincks Go uhájil čtvrté místo před Sleepy Eyes Toddem. Dotováno bylo prvních deset míst.



Foto: Saudi Cup