reklama 11B

Sára Vingrálková: Chieano je hodně speciální, kdo ho nezná, nepochopí

ikonka

I když byly společné začátky zprvu náročné, nemůže si juniorka Sára Vingrálková svého prvního Grand Prix koně, dnes již sedmnáctiletého belgického valacha Chieana, vynachválit. Aktuálně svému nezapomenutelnému koni dopřává zasloužený odpočinek.
05.10.2019 06:30  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Ostatní  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12B

Dnes již sedmnáctiletý belgický valach Chieano po hřebci Chellano Z z matky po Voltaire je jedním z těch koní, na které se opravdu nezapomíná. Sára Vingrálková na něj přesedlala v okamžiku, kdy z pony kategorie dorostla na velké koně, a rozhodně od tohoto zkušeného skokana nedostala nic zadarmo. Přestože si s ním užila v začátcích krušné chvíle, je mu vděčná za své první zkušenosti ve vyšších parkurech, kde ji zase na oplátku za její citlivý přístup nenechal nikdy ve štychu.
 
Na kterého koně ze své kariéry v sedle dodnes nedokážete zapomenout a proč? 
 
To je těžké říci, ale nejvíce asi vzpomínám na Chieana, který mě strašně moc posunul v mé jezdecké kariéře. Během dvou jezdeckých sezon, kdy jsem začala skákat na velkých koních, jsem s ním šla svůj první parkur stotřicet, stočtyřicet i stočtyřicetpět a dokonce také svou první juniorskou Grand Prix, Pohár národů i mistrovství Evropy v roce 2017.
 

PSALI JSME: Tereza Hábová: Problémy, problémy a problémy. James Bond byl výzva

 
 
Jak a kde jste se potkali poprvé? Jaké byly vaše společné začátky?
 
Chieana jsme koupili od Radovana Šilla v roce 2016. Naše začátky byly dost těžké, protože Chieano je velmi speciální a komplikovaný kůň. Trvalo nám nějakou dobu, než jsme si na sebe zvykli. Musela jsem pochopit, že on je prostě takový, jaký je, a přizpůsobit se mu. Vzhledem k tomu, že jsem s ním začínala na větších parkurech, v nichž jsem neměla žádné zkušenosti, tak pro mě byl úspěch každý dobře odjetý parkur. 
 
Čím si vás tento kůň získal? Naučil vás třeba něco, co jste později uplatnila i v případě jiných koní?
 
Chieano si mě získal svoji speciální povahou, je opravdu velký charakter, kdo ho nezná nepochopí. :) Posunul mě jak jezdecky, tak i mentálně. Získala jsem na něm sebevědomí a dodal mi jistotu. Nikdy jsem se nebála s ním jít velký parkur, vždy mi pomohl a nikdy mě v ničem nevypekl. Naučil mě, jak pracovat s nervózním a velmi senzitivním koněm.
 
Jaké má základní charakteristické znaky?
 
Sebevědomý, soutěživý, na závodech nervózní, ale k lidem, co zná, je přátelský, když se mu něco nelíbí, všichni kolem to hned poznají. 
 
Má nějaké speciální libůstky ve stáji nebo pod sedlem?
 
Extrémně vyžaduje pozornost, nesnáší, když se ošetřovatel věnuje jinému koni. Vždy musí chodit pod sedlo anebo aspoň do kolotoče jako první.
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Nezapomenutelný kůň: Matěj Kotalík spal ve stáji, aby nezmeškal porod

 
 
Co všechno jste spolu zažili, vybavíte si nějaké veselé historky nebo zajímavé zážitky? Co naopak společné slabé chvilky?
 
Veselé byly s Chieanem každé závody, protože vždy provedl něco vtipného. Žádné vodění na závodech, vet check nebo dekorování nemohlo proběhnout v klidu. :) Žádné slabé chvilky si nevybavuji.
 
Kterých společných úspěchů si ceníte nejvíce?
 
Cením si každého dobře zajetého parkuru. Mezi naše největší společné úspěchy patří druhé místo v Grand Prix v Linzi a v Olomouci. Dvakrát čistý parkur v Poháru národů při mistrovství Evropy v Šamoríně, finálová účast na tomto šampionátu a celkové 22. místo.
 
Jaký je jeho další osud?
 
Důvodem Chieanova odchodu do důchodu bylo zranění, které se mu vracelo. Bylo těžké se takto rozhodnout, ale bylo to pro něj lepší. Vždy už to bude můj první Grand Prix kůň, co mě hodně naučil a za to si zaslouží pohodový důchod, proto zůstane u nás ve stáji.
 
Patříte k lidem, kteří mají ve stáji vždycky nějakého svého oblíbence, nebo se od toho snažíte spíše oprostit?
 
Mám ráda všechny své koně.




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE