Sanctos mi věřil. Nikdy už nebudu mít s koněm takové pouto, říká Brash

ikonka

Hello Sanctos patří k nejúspěšnějším koním parkurové historie. Jako jediný získal s jezdcem Scottem Brashem Rolex Grand Slam. Když startoval při jednom z kol Grand Slamu, jeho chovatel poprvé v životě letěl letadlem, aby ho viděl vyhrát.
20.09.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 

Patří k nejúspěšnějším koním parkurové historie. Jako jediný získal se svým jezdcem Scottem Brashem Rolex Grand Slam. To znamená, že dosáhl na tři po sobě jdoucí výhry Velkých cenách v rámci okruhu Rolex Grand Slamu, když v sezoně 2014 / 2015 donesl Brashe k triumfu při CHI Ženeva, CHIO Cáchy a CSI Spruce Meadows. Odměnou byla této fenomenální dvojici mimořádná výhra ve výši 1 milionu Eur.
 
Hello Sanctos je belgický sportovní kůň. Narodil se v roce 2002 u farmáře Willyho Taetse a jeho otcem je Quasimodo Van De Molendreef po světoznámém hřebci Heartbreakerovi. Matka má ve svém původu plemeníka Nabab de Reve, takže je tento hnědák potomkem skvělých rodičů. Prodaný byl ve dvou a půl letech.
 

Nikdo od něj moc nečekal

Dcera Willyho Taetse, který chová krávy a koním se věnuje spíše jako hobby, se nechala slyšet: „Hello Sanctos byl prodán za nevelkou sumu. Byl to vlastně levný kůň, nevypadal nijak speciálně a nikdo od něj moc nečekal.“
 
Valach se v mezinárodním sportu představil poprvé v roce 2010, tedy v jeho osmi letech. Tehdy ho sedlal Američan Peter Wylde, který s ním poměrně záhy vystoupal do soutěží na čtyřhvězdových závodech CSI. Hned v následujícím roce změnil jezdce. 
 

Čtěte také: „Drzý“ Skot, co jako jediný vyhrál Rolex Grand Slam. To je Scott Brash

Evropská kolbiště brázdil v sedle s Katharinou Offel, která, ač má německé kořeny, závodila tehdy za Ukrajinu. Žádných výjimečných úspěchů spolu nedosáhli, ačkoliv se dokázali čas od času umístit v obtížných soutěžích. Nakonec přišlo rozhodnutí koně prodat. Offel později k prodeji uvedla, že všichni věděli, jak dobrý kůň Hello Sanctos je, ale že pochybuje o tom, že by dosáhl podobných met s jiným jezdcem než Brashem. Osudové setkání s ním přišlo v sezoně 2012.
 

Olympijské zlato

Hned v tomtéž roce se Brash a Hello Sanctos dostali do nominace na olympijské hry v Londýně. Byli tak součástí družstva, které si před zraky domácího publika dojelo pro zlato. V individuálním hodnocení se dvojice umístila v TOP5.
 
O rok později pak Britové s Brashem a belgickým hnědákem vybojovali další významné prvenství, a to při mistrovství Evropy v Herningu v Dánsku. Navíc si britský jezdec odvezl i bronz ze soutěže jednotlivců.
 
Naprosto ojedinělý je pak triumf v Rolex Grand Slamu, k němuž je třeba vyhrát tři po sobě jdoucí Velké ceny zařazené do série. V sezoně 2014 / 2015 se to podařilo právě dvojici Scott Brash a Hello Sanctos. Valach je jediným koněm, který se takto dokázal zapsat do dějin světového parkuru. Když startoval při CHI v Ženevě, které je součástí série, jeho chovatel dorazil. Jeho dcera prozradila, že poprvé v životě letěl letadlem, aby viděl valacha vyhrát. 
 

Speciální pouto 

Hello Sanctos ukončil po řadě výborných výsledků svou kariéru v roce 2019. Co bylo klíčem k úžasným výsledkům, popsal jezdec takto: „Sanctos našel důvěru v moje ježdění. A myslím, že to je přesně, co je třeba, aby se jeho talent projevil v plném rozsahu. Já jsem mu vždy věřil. Myslím, že nikdy už nebudu mít s koněm takové pouto. Je to porozumění, jako by v kolbišti cítil, co si myslím a věděl, jaké kroky budou následovat.“
 
Foto: Stefano Grasso 







Související informace

Custom Made byl koňský Iron Man. V životě se neunavil, říká O´Connor
Pret A Tout končí kariéru. Hvězda Ehningovy stáje, pohodář a jedlík
Fenomén Stroller. Jediný poník, který kdy získal olympijskou medaili
Šampion All In. Díky, že chceš být vždy nejlepší, chválí ho Fredricson
Van Grunsven o hvězdném Bonfirovi: Zlato v Sydney byla jeho zásluha
Kdo zná její osud, ví, že je to úžasné, říká Werth o klisně Belle Rose
Mark Todd a jeho Charisma. Jak malý tlustý poník vyhrál dvě olympiády
První koňský milionář. Neexistoval skok, který by Milton nepřekonal
V körungu propadl. Sam pak s Jungem vyhrál všechny tituly, co existují
Ian Millar o Big Benovi: Bylo to, jako když potkáte skvělého přítele
Krátké video a bylo rozhodnuto. Explosion W Benovi Maherovi učaroval
Ratina Z jako neřízená střela. S fenomenální klisnou byla těžká práce
Fuchs o začátcích s Clooneym: Táta mě na něj nechtěl nechat sednout
Shutterfly býval bojácný. Na závodech nesměl nikdo ani nahlas kýchnout
Odmítl astronomickou nabídku. Big Star pak Skeltona donesl na vrchol
Pessoa o hvězdném hřebci Baloubetovi: Láska na první pohled to nebyla
Casall byl neobroušený diamant. Na holštýnském svazu měli těžkou hlavu
Z jatečního vozu do americké síně slávy. Příběh Snowmana stále dojímá
Superstar Valegro. Cena hnědáka vzrostla během kariéry osmisetnásobně
Hickstead šel do všeho srdcem, říká o svém životním koni Eric Lamaze