Šampionka Gazelle. Miluje pomeranče a bez plyšového losa nedá ani ránu

ikonka

V sedmi letech ji na závodech zkoušel jeden z top jezdců. Tvrdil, že nikdy nebude koněm pro nejtěžší parkury. Spletl se. Gazelle, jíž sedlá Kent Farrington, patří k nejlepších skokanům světa. Miluje pomeranče a z celé stáje snese jediného koně.
27.06.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 

Američan Kent Farrington patří dlouhodobě k nejúspěšnějším jezdcům světa. Drží osmou příčku na žebříčku Mezinárodní jezdecké federace. A v kariéře zažil už i pocit světové jedničky. 
 
Není divu, že se jeho koňské portfolio hemží samými hvězdami. Úspěchy sbírá, respektive sbíral, s hnědákem Voyerem, běloušem Ucekem či ryzákem Creedancem. A výjimečná je také Gazelle - hnědka belgického teplokrevníka, s kterou závodí od roku 2014, tedy od jejích osmi let.
 
Klisna se pyšní skvělým původem. Jejím otcem je plemeník Kashmir van Schuttershof a otcem matky je Indoctro. „Gazelle byla překrásné hříbě. Měla všechno, co chcete, aby kůň měl. Jako mladá sama dala dva potomky. Oba byli po Darco. Hřebeček se jmenoval King Kong a klisna se jmenovala Jess,“ popisuje Kurt de Clercq, který ji vlastnil od tří měsíců. Ten ji také začal později jezdit v soutěžích pro mladé koně. 
 

Gazelle není kůň pro velké parkury. A nebo ano?

De Clercq byl přesvědčen o tom, že má ve stáji výjimečného koně. V jejích sedmi letech o ni měl zájem nejmenovaný jezdec. „Měli jsme tehdy klienta, skutečně vynikajícího jezdce. Zkoušel ji dvakrát. Během závodů skákala velmi dobře. Byl jsem nadšený tím, co předváděla. Tomu jezdci se také celkem líbila, ale podle jeho názoru nebyla koněm pro velké závody, jako jsou třeba Cáchy. Zpětně je to celkem zábavná historka,“ směje se De Clercq. Klisna to totiž dotáhla do nejvyšší úrovně, kterou světový parkur nabízí.
 
Koncem jejího sedmého roku byla prodána do stáji Stephex a o rok později se dostala ke Kentovi Farringtonovi. „Je skvělé sledovat, jak se jí daří. Vždy jsem potěšený, když se koni, který jde od nás pryč, vede tak dobře,“ říká první majitel Gazelle.
 
To, že jde o koně do nejvyšší úrovně, dokázala mockrát. Rok poté, co přišla do stájí Kenta, spolu dosáhli na týmový bronz na Panamerických hrách. Velkých cen vyhráli celou řadu. Třeba v Madridu při Global Champions, zvítězili v soutěžích série World Cup při CSI5* v New Yorku nebo v Lexingtonu, několikrát vyhráli hlavní soutěž CSI5* v Spruce Meadows. Ovládli ceněnou Rolex Grand Prix v rámci CHI Ženeva, skalpy sbírali i ve Valence ve Francii nebo v Tryonu v USA. Ale hlavně v roce 2019 triumfovali v Rolex Grand Prix v Cáchách, tedy na závodech které jí měly zůstat zapovězeny.
 
 

Pomeranče miluje, koně ráda nemá

Koně většinou nejlépe zná jeho ošetřovatel. Pro Kenta Farringtona pracuje už mnoho let v pozici hlavního grooma Denise Moriarty. Právě ona se tak s Gazelle potkává denně a zná všechny její rozmary a libůstky.
 
„Na práci doma je opravdu velmi snadná. Vše je pro ní rutina. Není to dramatická dáma, je uvolněná a pohodová. Jen jedna věc jí dokáže hodně rozčílit,“ říká Denise. „Nemá ráda jiné koně kolem sebe,“ dodává s tím, že jediný „kolega“, jehož snáší, je Creedance. S tím také většinou cestovala na závody. Vždy mezi nimi fungovala zvláštní symbióza. On je jediný, koho Gazelle snese. Sám se přitom trochu bojí cestovat a přítomnost Gazelle ho vždy uklidňovala.
 
A vedle toho, co Gazelle ráda nemá, jsou tu věci, které miluje. První jsou pomeranče. Ošetřovatelé i pracovní jezdci ji tím krmí jako pamlsky. A pak také nedá ránu bez plyšového losa. „On už nemá ani žádné parohy. Je už tak ožužlaný, že je to jen taková hrouda. Kdysi ho dostala na závodech v Calgary,“ popisuje Denise hračku, kterou Gazelle musí mít pořád u sebe.
 
Jako správný profesionál, ví Gazelle, kdy je třeba zabrat. „Je to ostřílený kůň. Přesně ví, co dělá,“ líčí ošetřovatelka. „Doma s ní moc neskáčeme. Všechno umí, všechno už viděla. Děláme jen lehkou gymnastiku, ale ona je opravdu snadný kůň. Jediné, na co dbáme, je její sebevědomí. Musí jít do kolbiště s jistotou.“ A to se daří. Jen na přelomu května a června 2022 předvedla při mítincích CSI5* v pěti soutěžích do 155 až 160 centimetrů čtyři čisté výkony.
 
Zdroj: FEI, The Chrono Of The Horse, World Of Show Jumping
 
Foto: CHIO Aachen Press







Související informace

Banální nehoda na parkuru ukončila kariéru hvězdy. Odchází Chacco Kid
Přišel, opřel si hlavu a nehnul se. Kilkenny si majitelku vybral sám
Zlatíčko Leone Jei. Horlivý a energický kůň je v těch nejlepších rukou
Slečna Gancia si dělá, co chce. Je tak dobrá, že jí to každý odpustí
Slzy ve stáji Jeroena Dubbeldama. Uhynul jeho zlatý olympijský parťák
Chlouba polského chovu. Nevados S dozrál v top skokana s tučným kontem
Catch Me Not S. Divoké hříbě nešlo odchytit, dostalo příznačné jméno
Věčně druhý. Jak se Smoldersův hnědák Monaco prodral do skokové elity
Speciální přístup se vyplácí. Kam vstoupí, tam Dalera drtí konkurenci
Do chovu neprošel, Kühner mu však věřil. Dnes je Blue elitním skokanem
Jedlík, který porážel svět. Pro pomazlení by Cortes C udělal cokoliv
Nevyzpytatelný kůň do Grand Prix. Emiliovi koluje v těle arabská krev
Rozloučil se Verdi. Kůň, který plnil klukovské sny a nikdy nezklamal
Mašina King Edward. Jak se z rodinného koníka stal olympijský šampion
Neukázněný, ale nadějný. Dujardin se do ryzáka Gia okamžitě zbláznila
Němka Julia Krajewski ztratila dva výborné koně. A potom přišla Mandy
Eric Levallois: Svět by Diamanta neznal, otec ho zachránil jako hříbě
Kůň budoucnosti. Zabijácká královna umí zašlápnout konkurenci do země
Dubbeldam opouštěl arénu v Riu v slzách. Myslel, že Zenith bude prodán
Steffen Peters: Když přestanu škrábat, Mopsie ví, že máme jít kupředu
Okamžik, který trval věčně. Ryzák Huaso drží rekord ve skoku vysokém
Když se loučil hřebec Taloubet, hala v Lipsku se otřásala v základech
Uhynul Tinka´s Boy. Vděčím mu opravdu za hodně, vzpomíná Markus Fuchs