Šampioni Lysé zadrženě: Aeneas a Kratochvíl dosáhli na cenný hattrick

ikonka

Potřetí za sebou zvítězili v Memoriálu Evy Palyzové tmavý hnědák Aeneas s Janem Kratochvílem. Staronová dvojice v barvách stáje Statek Blata Český Ráj utekla za irskou lavicí soupeřům a dokonala hattrick zadrženým vítězstvím o 12 délek.
06.07.2021 22:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB


Spolu ještě nikdy v Lysé nad Labem neprohráli. Tmavý hnědák Aeneas s Janem Kratochvílem v úterý ukázali zaplněnému hledišti, že jejich vzájemné kouzlo nadále trvá. V nejtěžším dostihu dosavadní hřebcovy kariéry triumfovali zadrženě o 12 délek a završili unikátní hattrick v Memoriálu Evy Palyzové - O pohár hejtmanky Středočeského kraje.

"Byl to skvělý pocit, Aeneas je výborný kůň. V Lysé to zná a já zase znám jeho. Vyhrál naprosto zaslouženě," radoval se Kratochvíl poté, co převzal cenu z rukou hejtmanky Petry Peckové.

Někdejší šampion překážkových jezdců slavil čtvrté vítězství v této jedničkové steeplechase cross country za sebou, trenér Josef Váňa dokonce páté. O tom, že někdejší pracovní tandem spojí síly v hlavním dostihu svátečního odpoledne navzdory nedávnému odchodu Kratochvíla z centrály Mlýnce, rozhodl majitel Josef Dufek.

 

Čtěte také: "Nekonečný příběh". Starke vyhrál své osmé derby a vyrovnal rekord

 

"Honzovo angažmá bylo věcí majitele. Já si myslím, že Pepča Bartoš by Aenease určitě odjezdil také dobře. Pan Dufek to ale chtěl takto a přání majitele je pro nás rozkazem. Honza to každopádně zvládl skvěle a splnil všechno, co jsme si řekli," usmíval se Váňa po doběhu.

Pro pořadatelskou rodinu Palyzových byl letošní ročník dostihu mimořádně emotivní, neboť se běžel přesně deset let od odchodu Evy Palyzové. Legendární jezdkyně a trenérka zemřela 6. července 2011 jen několik hodin před začátkem tehdejších dostihů.

Z čistě sportovního pohledu byla v úterý k vidění zřejmě nejsilnější sestava v dosavadní historii dostihu. Aeneas sice odskakoval jako sázkový favorit, vůbec poprvé se však utkal s čerstvým vítězem trialu Velké wroclawské Her Himem a také výbornou Cosmic Magic, která loňskou vítěznou sérii korunovala triumfy ve Velké wroclawské a Crystal Cupu, v listopadu pak přidala čtvrté místo v Grande Steeple chase di Milano (Gd1).

Samotný dostih však žádný dramatický souboj nenabídl. V dobrém tempu ho odvodil Turdus, za nímž Kratochvíl usadil Aenease a číhal na svou příležitost. První pád potkal na jednom z živých plotů Meisho Kongoh a za Irskou lavicí ztratila jezdce Cosmic Magic.

To se ukázalo jako rozhodující moment. Právě za Irskou lavicí šel totiž do trháku Aeneas a při posledním zabíhání za lesík měl už výrazný náskok. O stíhací jízdu se sice pokusil třináctiletý veterán Larizano, ale Kratochvíl kontroloval situaci a do cílové roviny vbíhal Aeneas zcela osamocen. Navzdory vypuštěnému závěru měl v cíli dvanáct délek k dobru. Stejný rozdíl dělil druhého Larizana od třetího Her Hima, do cíle se dostali ještě World Speed a Turdus.

"Měli jsme před startem domluvenou taktiku. Tempo bylo poměrně rychlé, tak jsem si sedl na druhé místo. Věděl jsem, že Aeneas umí překonat irskou lavici hodně rychle, tak jsem tam nastoupil a od poloviny protilehlé roviny už nebylo co řešit. Stačilo jen pohlídat si poslední skoky," poznamenal Kratochvíl.

Spokojeností se netajil ani Josef Váňa: "Počítal jsem s tím, že když to nakopne po irské lavici, tak ho nikdo nedožene. Pravda je, že takhle těžký dostih Ananas, jak mu ve stáji říkáme, ještě neběžel a mám radost, že se s tím tak dobře popral." Další hřebcovy plány jsou zatím otevřené, jeho tým nevylučuje případnou účast v některé ze zbývajících kvalifikací na Velkou pardubickou.

Úspěšný den jezdkyň i vítězů Velké pardubické

V rámcovém programu získaly po dvou vítězstvích jezdkyně Simona Laubeová a Dana Bořánková, které si rozdělily dvojici trojkových rovinových dostihů.

Úřadující vítězka bflow Ladies' Cupu Laubeová dovedla k jistému triumfu osmiletého bělouše Facts And Figures v Ceně Tipsport na 1300 metrů, Bořánková se prosadila s horkou favoritkou Falcon Baby v Ceně města Milovic na 1700 metrů. Někdejší dvojnásobná vítězka Oaks si pod položenýma rukama Bořánkové poradila s Tropical Bondem a Touche Finale, a zůstává letos ve třech startech neporažená.

Nezvyklou spolupráci vítězů Velké pardubické viděli diváci v pětkovém Handicapu Občanské demokratické strany. Své třetí rovinové vítězství zde slavil Jan Kratochvíl, kterého angažoval Dušan Andrés na reprezentanta Dostihového centra Zámrsk Azdara. Šestiletý valach nesl po uplatnění Kratochvílovy úlevy 64,5 kg a dominoval jistě o 2 1/2 délky před favoritkou Rabbit Ruler.

Foto: Pavla Pechmanová