Šampion, který se vrátil z propasti. Oisin Murphy už opět vítězí

ikonka

Před čtrnácti měsíci se dostal na dno, které často znamená konec zářivých kariér. Irský žokej působící ve Velké Británii Oisin Murphy však přestál aféry, dlouhý trest i protialkoholní léčení. Teď se podle svých přátel vrací silnější než předtím.
17.02.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB

Byl to pouze handicap kategorie "class 5" na polytracku v Chelmsfordu, ale v kariéře Oisina Murphyho bude mít zvláštní místo. Trojnásobný britský šampion ve čtvrtek při svém prvním startu po čtrnáctiměsíčním trestu zvítězil v sedle čtyřletého hnědáka Jupiter Express a začal psát novou kapitolu svého dostihového života.

27letý Murphy, jeden z největších jezdeckých talentů své generace, je zpátky. První mezinárodní vystoupení po návratu ho čeká v sobotu v Dauhá. Má za sebou protialkoholní léčení, které absolvoval v reakci na dva pozitivní testy na alkohol a aféru se záměrným porušení covidové karantény.

"Je skvělé být zpátky na závodišti. Uběhlo hodně času, ale jsem fit a moc mě to bavilo. Musím se teď naplno soustředit jen na dostihy a snad mi ten instinkt zase brzo naskočí," řekl Murphy po doběhu listu Racing Post.

 

Čtěte také: Žokej si tu žije na vysoké úrovni. Murzabajev vypráví o Japonsku

 

Jeho dlouholetý zaměstnavatel Qatar Racing ho v těžkých časech podržel. "Jsme nadšení, že je Oisin zpátky. Vypadá fit, má hlad po úspěchu a je velmi soustředěný. Jsem si docela jistý, že plánuje návrat ve velkém stylu a chce připomenout, kdo je nejlepším žokejem planety," citoval Racing Post manažera stáje Davida Redverse.

Šejka Fahada a Murphyho podle něj spojuje blízké přátelství. "Šejk je samozřejmě jeho šéfem, ale Oisin pro nás jezdí od svých sedmnácti let, takže se znají opravdu dlouho. Udělali jsme pro Oisina vše, co bylo v našich silách, asi jako kdybyste pomohli svému mladšímu bratrovi nebo synovi," dodal Redvers.

Murphy už nějaký čas jezdí v ranní práci pro trenéra Andrewa Baldinga a během dlouhé přestávky rozhodně nezahálel. Kromě léčení absolvoval několik aktivit, mimo jiné se zúčastnil humanitárního konvoje s krmivem pro ukrajinské koně a byl jedním z hrdinů dokumentu Horsepower na platformě Amazon Prime. Zároveň se intenzivně věnoval svým parkurovým koním a navštívil několik velkých jezdeckých akcí.

Než mu British Horseracing Authority (BHA) znovu vydala licenci, musel absolvovat sezení s hlavním lékařským poradcem této organizace Jerrym Hillem a projít pohovorem u komise pro integritu. BHA ho bude pravidelně testovat a po dvanácti měsících vyhodnotí, zda mu znovu prodlouží licenci.

Útěk před tlakem a průšvihy

Své problémy s alkoholem Murphy veřejně přiznal už v prosinci 2021, kdy po několika kauzách dobrovolně vrátil licenci. O tři měsíce později přiznal vinu a akceptoval čtrnáctiměsíční trest od disciplinárního panelu BHA.

Žokejovy dlouhodobé potíže se vystupňovaly po tajné dovolené na ostrově Mykonos v září 2020. Aby po návratu nemusel na čtrnáct dní do karantény, veřejně tvrdil, že byl u Komského jezera v Itálii. Ta v té době na rozdíl od Řecka nebyla na červeném seznamu a Murphy se mohl hned vrátit do dostihového provozu.

Disciplinární panel šampionovo chování označil za "síť lží", do níž se Murphy stále více zamotával. Bylo to právě vyšetřování BHA, jež spolu s tlakem kolem šampionátu přispělo k tomu, že se mu jeho alkoholový problém vymkl z ruky.

Video: Trailer dokumentu Horsepower s Oisinem Murphym a Andrewem Baldingem

Narůstající rozpor mezi jeho veřejnou image a stále intenzivnějším pitím vedl k tomu, že v květnu a říjnu 2021 neprošel před dostihy testem na alkohol. Druhý případ se odehrál v Newmarketu den po široce medializované hospodské rvačce v pubu The Yard, do níž se Murphy zapojil.

S alkoholem sváděl boj už jeho otec a sám ve svých začátcích dostal varování před možnými následky od svého strýce Jima Cullotyho i prvního zaměstnavatele Aidana O’Briena. Murphy si však zvykl odrážet alkoholem vzrůstající tlak spojený s velkými dostihy i s pozitivním testem na kokain z července 2020 - prvním škraloupem na úspěšné kariéře.

"Po dostizích jsem obvykle přišel domů, podíval se sám na záznamy a vypil láhev vína nebo vodku. Postupně mi začalo docházet, že jsem na alkoholu závislý. Cítil jsem, že mi usnadňuje komunikaci s lidmi i usnutí v noci. Ztratil jsem nad tím kontrolu a hodně jsem si poškodil reputaci," přiznal Murphy.

K celé situaci se však nakonec postavil čelem a dokázal o ní otevřeně promluvit. Podle svých přátel se vrací silnější než kdykoli předtím a britské sázkové kanceláře ho již vrátily do svých seznamů největších uchazečů o šampionský titul.

Zdroje: Racing Post, Racing UK, Jezdci.cz

Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz