reklama 11C

S koňmi napříč Evropou. Jan Novotný je vozí kamionem již třináct let

ikonka

„Řidič, ten tvrdej chleba má.“ U řidičů přepravníků s koňmi tento úryvek ze známé písničky mnohdy platí doslovně. Potvrdit to může Jan Novotný, jenž třináct let pracuje ve známé německé společnosti specializující se na transport koní po celé Evropě.
06.12.2022 18:45  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

 
Společnost Johannsmann patří mezi největší profesionální společnosti specializující se na přepravu koní. Funguje již čtyři desítky let, a to především v Německu. Koně ovšem přepravuje napříč celým kontinentem i mimo něj. 
 
Řídit přepravník s koňmi rozhodně nemůže každý. Zkušenosti při práci s těmito zvířaty je stejně důležitá, jako řidičská praxe. Jan Novotný začal pracovat pro Johannsmann Pferdetransporte před třinácti lety právě kvůli lásce ke koním. 
 
„Dříve jsem také jezdil na koni a bylo potřeba se na závody nějak dostat. Později jsem pracoval v Německu a jelikož mě začaly bolet záda a nemohl jsem už tolik jezdit, tak jsem přes mého bývalého zaměstnavatele našel kontakt právě na společnost Johansmann. Tak jsem to zkusil a už jsem tam zůstal,“ vypráví Jan Novotný v podcastu EquiRadia, jak začala jeho kariéra profesionálního řidiče kamionu na transport koní.
 

Psali jsme: Martin Luka: Transport koní udělal obrovský skok, začátky byly pestré

 
„Určitě mě to od mládí nějakým způsobem bavilo, ale rozhodně bych nebyl řidič obyčejného kamionu. Tuto práci bych asi nevyhledával, ale s těmi koňmi je to trochu něco jiného a je to jiná práce, takže to mě baví. Můj cíl byl zůstat u koní a jezdeckého sportu,“ upřesňuje tehdejší pohnutky pro volbu nového zaměstnání.
 
Letos jednačtyřicetiletý Honza pochází z Bohdanče u Pardubic, kde jeho děda vybudoval jezdecký oddíl a celá jeho rodina jezdila na koních. „Ke koním jsem měl blízko odmalička. Nejvíce mě k nim vedly babička a máma. Braly mě s sebou každý den do stáje a nutili mě i jezdit. Později se to zlomilo a zalíbilo se mi to. Nejvíc mě ježdění chytlo, když jsem si poprvé skočil přes překážku. Zpočátku jsem se bál, ale pak mě to tak bavilo, že bych snad koně uskákal k smrti, kdyby mě nekorigovaly,“ vypráví s nadsázkou. 
 
Během své jezdecké kariéry vystřídal několik stájí v České republice i v zahraničí. A právě zahraniční zkušenosti ho dovedly až k současnému zaměstnavateli. Při práci za všech okolností platí, že koně jsou vždy na prvním místě. „Je nutné, aby cestovali v novém a dobrém autě, které je spolehlivé a bezpečné. Důležitý je samozřejmě i člověk za volantem. Nestačí jen dobrý řidič. Musí jezdit opatrně a musí také umět zacházet s koňmi. Na to je u nás na řidiče kladen veliký důraz, jelikož se o koně při transportu také stará. Je například potřeba v rámci přestávek koně složit, povodit, dát jim deku, nakrmit, ale také poznat, jestli je, nebo není kůň v pořádku,“ popisuje speciální požadavky.
 
Často není jednoduché ani koně do kamionu naložit. Někteří totiž trpí klaustrofobií, nebo nemají rádi cestování kvůli dřívějším špatným zkušenostem. Poradit si však vždy musí i s problematickými jedinci. S krizovými situacemi se však naštěstí zatím Jan Novotný nesetkal, pouze jednou musel řešit vyproštění kamionu z příkopu, do kterého sklouzl po zasněžené silnici. 
 
I když je cestování s koňmi náročné, v cílových destinacích je dostatek času i na odpočinek. „Jednou jsme s koňmi byli ve Španělsku na mistrovství Evropy. Byli jsme tam týden a areál se nacházel asi 200 metrů od pláže. Když se nás šéf zeptal, jestli chceme poslat letadlem domů, tak jsme řekli, že ani ne a rádi jsme tam na ně čekali. Někdy se ale stane, že některý z koní je potřeba převézt v mezičase, kdy jiní závodí. Není tak vždy pravidlem, že na koně během vícedenních závodů čekáme,“ vysvětluje při rozhovoru pro EquiRadio.
 

Čtěte také: S koňmi v oblacích. Kateřina Krpelová jim dělá v letadle společnost

 

Na to, že je často mimo domov, si musel zvyknout jak on sám, tak i jeho rodina. „Jediná nevýhoda této práce je, že jsem málo doma. Mám dvě děti a nemůžu si s nimi nic moc naplánovat, jelikož nikdy nevím, kdy budu doma. Když doma jsem, tak čekám, až zavolají, že budu muset vyrazit. Přes zimu je toho méně, tak to bývám doma častěji. Do práce většinou vyrážím na tři neděle až měsíc a poté jsem třeba dva týdny doma. Zimu trávím doma téměř celou. Řekl bych, že v průměru půl roku pracuji a půl roku jsem doma,“ vypočítává poměr volného času a doby, kterou tráví při výkonu zaměstnání. 
 
Jak dlouho u něj vydrží, to netuší, ale určitě ví, že by rád vydržel nejméně do příštích olympijských her. Tuto sportovní událost v rámci pracovních aktivit zažil již v roce 2012 a rád by si to o dvanáct let později zopakoval. „Chtěl bych na této pozici vydržet ještě alespoň do olympiády v Paříži, protože se mi to už asi nestane, že bych vezl koně na olympiádu. Naposledy se mi to povedlo v Londýně, a to byl naprosto úžasný zážitek,“ dodává.
 
Foto: poskytl Jan Novotný



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE