Různé země, různá řešení. Dostihy pokračují navzdory koronaviru

ikonka

Dostihová sezona v Evropě pociťuje kvůli opatřením proti koronaviru různá omezení, ve většině zemí s výjimkou Itálie však zatím provoz pokračuje a dostihové autority průběžně vyhodnocují situaci.
11.03.2020 11:50  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Zatímco National Hunt Festival v Cheltenhamu začal v úterý podle plánu a bez větších omezení, současný boj proti šíření koronaviru začíná v různé míře ovlivňovat dostihový provoz napříč Evropou.
 
V nejhůře postižené Itálii, kde byla tento týden vyhlášena celostátní karanténa, se nebudou konat žádné mítinky nejméně do začátku dubna. Tamní ministerstvo zemědělství v rámci přijatých opatření pozastavilo dostihový provoz na všech závodištích do 3. dubna.
 
V řadě dalších zemí sezona s různými omezeními pokračuje. První letošní mítink v Kolíně nad Rýnem se v neděli bude konat s omezeným počtem diváků, neboť Německo zakázalo akce s vyšší návštěvou než 1000 lidí. Pořadatel tak očekává výrazně nižší sázkový obrat a připravuje několik dílčích opatření.
 

Čtěte také: Amerika řeší další skandál. Dopoval i vítěz nejbohatšího dostihu světa

 
Bez diváků se uskuteční i dva následující dostihové dny na madridském závodišti La Zarzuela. "Tento a příští týden máme závodiště uzavřeno pro veřejnost. Bude se zatím běhat bez diváků a dál se uvidí," řekl španělský šampion Václav Janáček.
 
Ve středu a čtvrtek jsou uzavřeny i tribuny v katarském Dauhá. Obavy z koronaviru se v příštích dnech zřejmě projeví i na sestavě tamních jezdců. Podle neoficiálních informací končí katarské angažmá například pro některé žokeje působící dlouhodobě v Německu, kteří v posledních čtrnáct dnech navštívili domov.
 
 

Krátce ze zahraničí

 
Čtyřletý ryzák Fort Templier se v úterý úspěšně vrátil na dráhu po sedmiměsíční pauze. Svěřenec Václava Luky mladšího doběhl pátý v class 2 Prix de la Queue du Renard (1800 m, 28 000 eur). V jeho sedle byl Stéphane Pasquier.
 
Ve věku 71 let zemřel komentátor Manfred Chapman. Dlouholetý hlas německých dostihů působil až do roku 2012 především v Baden Badenu, Hamburku a Kolíně nad Rýnem. Díky svému charismatu a neotřelým komentářům byl mezi dostihovými příznivci mimořádně oblíbený. Zřejmě nejvíce se proslavil svým komentářem k Samumově vítězství v německém derby 2000, o němž byla nedávno řeč i v Podcastu EquiTV s Jiřím Zlámaným.
 
 
Ilustrační foto: Václav Volf, fotovolf.com