Rozloučil se Verdi. Kůň, který plnil klukovské sny a nikdy nezklamal

ikonka

Se sportem skončil hřebec Verdi TN už na konci roku 2019, více než dva roky ale trvalo, než se dočkal oficiálního rozloučení. Hnědák, jenž spolu s Maikelem van der Vleutenem výrazně promlouval do světového parkuru, byl prý koněm neomezených možností.
19.03.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 

V rámci mítinku Dutch Masters 2022 se v nizozemském s´Hertogenbosch v neděli 13. března oficiálně rozloučil s kariérou hřebec Verdi TN. Poslední start absolvoval před více než dvěma lety, ale na zasloužený ceremoniál si musel počkat. 
 
Jeho jezdec Maikel van der Vleuten chtěl, aby se naposled předvedl právě před diváky v s´Hertogenbosch, kde to, jak říká, považuje za své domácí kolbiště. Jenže jedna z nejprestižnějších akcí ve světě skokového sportu byla po dvě sezony zrušena kvůli covidu-19. Proto předstoupil figurativní hnědák před „své“ publikum až v roce 2022. A odměněn byl potleskem vestoje. Není divu, vždyť tento kůň se výrazně zapsal do mezinárodní parkurové statistiky.
 
 

Kůň neomezených možností

Hnědák plemene holandský teplokrevník Verdi TN se narodil v roce 2002, jeho otcem je populární francouzský hřebec Quidam de Revel a matka Clarissa je po Landgrafovi I. Už v roce 2006 se jeho cesta protnula s cestou nizozemského reprezentanta Maikela van der Vleutena. 
 
Ten na první setkání vzpomíná takto: „Stále si dobře pamatuji, když jsem na Verdim seděl poprvé. Byly mu čtyři roky a já jsem okamžitě poznal, že je výjimečný. Hned při první jízdě jsem se cítil dobře, a to je pro mě klíčové. Kromě toho jsem s všiml, že je pozorný a chytrý.“ Maikel ovšem přiznává, že ho tehdy nenapadlo, kam až to společně dotáhnou.
 
Mladý hřebec měl jednu drobnou chybu. „Je stavěný tak, že ho to nutí mít víc sklopenou hlavu, což bylo zpočátku pro mě složité,“ vzpomíná Nizozemec s tím, že postupně se zlepšila hnědákova rovnováha a tento fyzický rys přestal být významným. „Má v sobě všechny možnosti světa, opravdu chce skákat čistě, a navíc je s ním zábava,“ popisuje Maikel.
 
 

Sportovní vavříny

První mezinárodní výsledky zapsal Maikel s Verdim v roce 2008. Tehdy se mimo jiné dostali do finále mistrovství světa mladých koní v Lanakenu a obsadili sedmé místo. Už to bylo první známkou, že jde o výborného koně. 
 
Postupně se hnědák, jehož na několika mítincích sedlal i Maikelův otec Eric, propracovával do vyšších a vyšších parkurů. Nasbíral trofeje z pětihvězdových Velkých cen, třeba v Madridu, Lyonu nebo Al Ain a vyhrál jedno z kol Světového poháru ve Veroně.
 

Čtěte také: Mašina King Edward. Jak se z rodinného koníka stal olympijský šampion

 
Především však byl stálicí nizozemské reprezentace. První zkušenost z šampionátu FEI získala dvojice v roce 2011 v Madridu, kde při mistrovství Evropy skončila s týmovými kolegy těsně pod stupni vítězů. 
 
O rok později byl Maikel s hnědákem nominován na olympijské hry do Londýna a byl součástí družstva, které vybojovalo stříbrné medaile. Další významný titul získal v roce 2014, kdy Nizozemci brali zlato na Světových jezdeckých hrách ve francouzském Caen. A hned v následující sezoně si tým připsal zlato také na evropském šampionátu v Cáchách.
 
Vedle toho má dvojice Maikel van der Vleuten a Verdi TN na svém kontě první a třetí příčku při finále Poháru národů v Barceloně v letech 2014 a 2015. Pětkrát startovali ve finále Světového poháru, z toho čtyřikrát byli v top 10.
 
 

Působení v chovu

Koncem roku 2019 absolvoval tehdy sedmnáctiletý plemenný hřebec svůj poslední start na mezinárodních závodech. Bylo to při CSI5* v Paříži. Jeho jezdec oznámil, že bude nadále působit v chovu v týmu Nijhof.
 
Mezi jeho potomky je aktuálně přes třicet zapsaných plemeníků, bezmála šedesát jeho potomků má podle databáze Horsetelex parkurovou výkonnost do 160 centimetrů. Řada se jich pohybuje i ve všestrannosti, a to až do úrovně pěti hvězd. 
 
Na další generaci přenáší vedle sportovních předpokladů i povahu. „Má silnou mentalitu. Nikdy mě nezklamal. To on splnil všechny sny, které jsem měl jako kluk,“ řekl na adresu Verdiho jeho celoživotní jezdecký partner.
 
Zdroj: FEI, World Of Show Jumping, Equnews
 
Foto: LGCT / Stefano Grasso