Rozloučil se All In. Koňská celebrita, jež má ve výběhu vlastní domek

ikonka

Olympijský šampion All In se rozloučil se sportem. Jeden z nejlepších koní, který je celebritou nejen doma ve Švédsku, a dokonce má ve výběhu vlastní „dům“, se naposled předvedl publiku 23. února v Göteborgu. Jeho jezdec měl hořkosladké pocity.
04.03.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 

Během závodů parkurového Světového poháru, které proběhly o posledním únorovém víkendu v Göteborgu, se rozloučil jeden z nejúspěšnějších skokanů posledních let. Před domácí fanoušky předstoupil naposled hvězdný švédský reprezentant Peder Fredricson v sedle koně jménem H&M All In. Valach spolu se Švédem nasbíral úctyhodnou kolekci trofejí. Pojďme si je připomenout. 
 
Hnědáka plemene belgický sportovní kůň po Kashmir Van Schuttershof sedlal v mezinárodních soutěžích nejprve Nicola Philippaerts, který s ním v roce 2013 dojel čtvrtý ve finále mistrovství světa mladých koní v Lanakenu. All In, v té době ještě pod jménem Allan, byl sedmiletý a už tehdy ukazoval, že roste pro nejvyšší parkury.
 
Hned v roce 2014 přešel do stáje Pedera Fredricsona, kde ho přejmenovali na All In a před jméno dali sponzorskou předponu, jež patří už řadu let ke švédské parkurové reprezentaci.
 
Během první sezony se spolu propracovali až do soutěží do 150 centimetrů a v roce 2015 už nastupovali ve švédském týmu do Poháru národů. Na stupních vítězů stáli třeba při CSIO v Lummen, Rotterdamu nebo St. Gallenu. Začali se objevovat i v sérii Global Champions a ve Světovém poháru Západoevropské ligy FEI, kde nasbírali řadu umístění.
 
 

Pod olympijskými kruhy

První olympijský úspěch zapsala švédská dvojice na hrách v Riu de Janeiru 2016. Peder si z Brazílie odvezl stříbrnou medaili ze soutěže jednotlivců. V rozeskakování ho porazil Nick Skelton s Big Starem. Brit neměl tak hladký průběh soutěže jako Peder, ale v rozhodující jízdě zúročil talent a zkušenosti a přálo mu štěstí. All In ovšem zaznamenal jedno nej. Byl jediným koněm her, který neudělal chybu na překážkách.
 
Na další olympiádě v roce 2021 v Tokiu byla dvojice Peder Fredricson a All In pilířem švédského týmu, který po nervy drásajícím rozeskakování porazil družstvo USA. Právě Peder předvedl absolutní klid a přehled, když souboj rozhodl pro skandinávský celek. V individuální hodnocení navíc přidal další cenný kov – opět stříbro.
 
All In je celebritou ve Švédsku, v národní reprezentaci i doma ve stáji. Po návratu z Tokia se Peder pochlubil fotkou z výběhů, kde má hnědák svůj „domeček“ s pěti olympijskými kruhy a jménem. Jezdec ke snímku na sociálních sítích napsal: „Se třemi olympijskými medailemi už můžete mít ve výběhu vlastní dům“.
 
 

Sbírka úspěchů

Vedle olympijských úspěchů nesmíme zapomenout také na šampionáty Mezinárodní jezdecké federace FEI. V roce 2017, rok po Riu, vybojoval Peder s valachem zlato v soutěži jednotlivců na mistrovství Evropy. Bylo to na domácí půdě v Göteborgu, kde navíc družstvo obsadilo druhé místo. O pět let později pak zkompletoval Švéd svou sbírku, když byl s fenomenálním hnědákem součástí vítězného družstva na mistrovství světa v dánském Herningu.
 
Z „řadových“ závodů CSI mají nepočítaně prvenství. Vyhráli pětihvězdovou Grand Prix v Knokke, Stockholmu, Falsterbo a Rotterdamu. V posledních dvou uvedených areálech se podíleli na vítězstvích družstva v Nations Cupu při CSIO5*. Od roku 2015 byli více než padesátkrát v top 3 ve významných parkurových soutěžích a vydělali přes 1,3 milionu eur.
 
Jezdec na valacha pěje jen samou chválu. Řekl o něm, že chce být stále lepší a lepší, skákat výš a cválat rychleji. Jako místo, kde se All In rozloučil s kariérou, vybral Göteborg. Město, kde spolu získali evropské zlato, město, které má nejbohatší historii v sérii Světového poháru, město, kde publikum „své“ jezdce a koně zbožňuje. 
 
„Je to směsice pocitů. Bude mi chybět jeho tah na překážku, jeho síla na skoku, jeho inteligence, s jakou závodí. Takového koně budu pro soutěže moc postrádat, to je jasné. Ale to, proč ho nechám skončit nyní je, že si ho chci pamatovat v nejlepším. Chci si pamatovat to, co mi bude tolik chybět a chci, aby si to tak pamatoval každý,“ nechal se slyšet Peder. „Jsem šťastný za těch společných deset let, že si přišel na své a získal všechny ty medaile, že zažil takovou kariéru a že končí na vrcholu právě tady v Göteborgu.“
 
Zdroj: World Of Showjumping, Peder Fredricson FB, FEI
 
Foto: Arnd Bronkhorst, Leanjo de Koster, Christophe Taniere / FEI, Peder Fredricson







Související informace

Příběh Cosmopolita. Jak obyčejný školní kůň pomohl comebacku šampiona
Catch Me Not S. Divoké hříbě nešlo odchytit, dostalo příznačné jméno
Stáhl se, když bratr začal stoupat. Jens Fredricson ovšem pořád umí
Nepostradatelný McLain Ward. Přehlídka všech nej hvězdného sportovce
Nejtěžší v kariéře bylo přesvědčit vlastní mámu, přiznává Schmitz
Vycházející hvězda Caracole dobývá parkurový svět. Bez podkov a udidla
Vamos Amigos změnil působiště. Jízda jako na bombě, popsala ho Dufour
Emoce, síla a energie. To nejlepší z parkuru v roce 2022 v galerii FEI
Maherův bláznivý příběh. Byly doby, kdy si šampion hledal jinou práci
Měla jsem pocit, jako když létám, popisuje Fry začátky s Glamourdalem
Trnitá cesta Charlotte Fry. Po mamince jí na krku zůstalo dvacet koní
Kanadský sen Tiffany Foster. S tyčí v páteři si řekla, že dobude svět
Nejsem žádný Ehning, nemám vrozený talent, tvrdí Henrik von Eckermann
Ve stopách táty. Bývalý hráč kriketu Joe Stockdale má světový bronz
S Quelem bych šel i do války, popisuje Guery důvěru ve svou jedničku
Henrik von Eckermann píše parkurovou historii. Stal se i mistrem světa
Po Tokiu mají Švédové zlato i z Herningu. Opatrný Forewera chválil
Mašina King Edward. Jak se z rodinného koníka stal olympijský šampion
Skoky v roce 2021. Fredricson v sakurách a Maher nad zápasníkem sumo
Když začne Indiana šílet, musím rychle na zem, říká Baryard-Johnsson
Čeští olympionici dostali jako vzpomínku na Tokio parkurové překážky
Šampion All In. Díky, že chceš být vždy nejlepší, chválí ho Fredricson
Není fair, katastrofa. Jezdci kritizují olympijský parkurový formát