Rosalind Canter přišla o Allstara. Nemám slov, lituje mistryně světa

ikonka

Soutěž všestrannosti při CHIO v Cáchách poznamenala tragédie. V krosu se fatálně zranil jeden z nejlepších koní současnosti Allstar B, jehož sedlala mistryně světa Rosalind Canter. Naší rubriku dnes věnujeme tomuto fenomenálnímu hnědákovi.
16.07.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 

Britská jezdkyně všestrannosti Rosalind Canter patří k absolutní světové elitě. V žebříčku Mezinárodní jezdecké federace FEI vydaném ke konci června 2022 drží třetí příčku. Ve sbírce má několik cenných kovů z nejvýznamnějších šampionátů. 
 
Při posledních Světových jezdeckých hrách v roce 2018 v Tryonu vybojovala týmové i individuální zlato. Součástí vítězného družstva byla na olympiádě v Tokiu, kde se ovšem do soutěže nezapojila. Na mistrovství Evropy 2021 v Avenches zato byla zlatému družstvu oporou. 
 
Ve všech případech sedlala hnědáka Allstara B, kterému věnujeme tento profil. Nejprve se ale pojďme podívat na kariéru Rosalind.
 
 

Holka z farmy

Rosalind se narodila v roce 1986 a vyrostla na farmě Hallington v Lincolnshiru. Vystudovala sportovní obor na Hallam University v Sheffieldu. V dětství a dospívání to nebyli jen koně, co jí zajímalo. Po otci byla vášnivou tenistkou a hrála také hokej. Nakonec ale převážila láska ke koním. Jejím prvním partnerem pro závody byl Silver Curtis. 
 
S ním okusila všestrannost a také s ním absolvovala premiéru v mezinárodní soutěži, což bylo v jejích osmnácti letech. Postupně nasbírala zkušenosti a úspěchy v mládežnických kategoriích a vypracovala se do národního týmu. 
 
Velký zlom přineslo právě partnerství s Allstarem B, jež vzniklo v roce 2013 a Rosalind vystřelilo do nejvyšších pater světové všestrannosti.
 
 

Allstar B – životní kůň

Hnědák plemene holandský teplokrevník Allstar B, jemuž ve stáji říkali Alby, se narodil v roce 2005 u nizozemského chovatele Franse van der Burga. Jeho otcem byl Ephebe For Ever a otcem matky byl Ekstein. „Byl vyšlechtěn jako špičkový skokan, který má hodně krve, aby byl schopen cválat v krosu. Jeho vyrovnaná povaha z něj dělá hvězdu,“ řekl jednou o Albym jeho chovatel.
 
Jako pětiletý byl prodán do stáje Caroline Moore, která s ním trénovala a závodila až do úrovně střední obtížnosti. Poté přešel k Rosalind. Nová dvojice na sebe výrazně upozornila v roce 2016, když při CCIO3* ve Strzegomi pomohla britskému týmu k triumfu v Poháru národů. V individuálním hodnocení skončila třetí.
 

Čtěte také: Laura Collett: Olympijská šampionka, která vstala hrobníkovi z lopaty

 
Od roku 2017 se Rosalind s Albym usadila v národní reprezentaci. Na mistrovství Evropy ve Strzegomi v té sezoně dojela pátá a Britové zvítězili. Postupně dokončila se solidními výsledky soutěže, které se řadí mezi nejtěžší na světě, a to CCI4* respektive později CCI5* v Badmintonu a Burghley. 
 
V roce 2018 přišel jeden z velkých okamžiků v jejich společné kariéře. Na Světových jezdeckých hrách v Tryonu vybojovala zlato jak v klání jednotlivců, tak s týmem. Závěr soutěže byl nesmírně napínavý. Rosalind se s Albym usadila na průběžné druhé příčce už po drezuře, kterou vyhrála Němka Ingrid Klimke. Obě dokončily čistě i kros a vše měl rozhodnout parkur. 
 
Rosalind projela cílem s nulou, zatímco zkušená německá jezdkyně shodila poslední překážku. Rozhodující okamžiky se asi všem fanouškům všestrannosti vryly do paměti. „Alby byl naprosto úžasný, je to můj hrdina,“ rozplývala se Britka. „Je to krásná zkušenost. Řekla jsem si, že ho nechám dělat jeho práci, jak to umí. A on byl fenomenální,“ zhodnotila šampionát.
 
V následující sezoně vyhrála CCI4*-L Ballindenisk a v roce 2020 ovládla krátké čtyři hvězdy v Burghamu. Pak přišla olympiáda v Tokiu, kde byla členkou družstva, ale zůstala nakonec v roli náhradníka. Zlato, jež družstvo získalo, jí ovšem náleží také. Dva měsíce po olympijských hrách si odvážela nejcennější kov ze soutěže týmů na mistrovství Evropy v Avenches.
 
 

Poslední soutěž

V sezoně 2022 dokončila na dvanácté příčce CCI5*-L v Badmintonu. To bylo začátkem května. A dva měsíce nato vyrazila do Cách na CHIO. Dvojice byla zařazená v širší nominaci pro blížící se mistrovství Evropy v Itálii, a Cáchy byly místem, kde se nabízelo potvrdit formu. Pro Albyho to byl nakonec poslední výjezd v životě.
 
Dvojice v krosu překonala překážku číslo 16. K pádu nedošlo, ale po výjezdu z překážky Alby nedokázal došlápnout na levou přední nohu. Rosalind okamžitě sesedla a veterináři poskytli veškerou péči potřebnou k převozu na kliniku. „Bylo bohužel rozhodnuto, že vzhledem k povaze zranění je v rámci welfare jediným řešením eutanázie,“ stojí v oficiálním prohlášení Britské jezdecké federace.
 
„Nemám slov, abych vyjádřila mojí lásku a respekt, co k němu chovám. Neustále mě ukazoval svou velkorysost, klid a chuť do sportu. Byl významnou součástí mojí kariéry, bude mi hrozně chybět. Byl to nejstatečnější kůň, kterého jsem měla tu čest jezdit,“ vyjádřila se k tragédii jezdkyně s tím, že Allstar B byl jednoznačně jejím životním koněm. 
 
Zdroj: FEI, Horse and Hound, CHIO Aachen
 
Foto: Martin Dokoupil a Christophe Taniere / FEI