Rok 2021 se v Kladrubech vydařil, hodnotí Machek a láká na sezonu 2022

ikonka

Národní hřebčín v Kladrubech sice podruhé kvůli covidu-19 zaznamenal poloviční návštěvnost oproti předešlým letům, ale starokladrubští koně byli vidět hodně a jeho reprezentantům se dařilo. Ředitel hřebčína Jiří Machek hodnotí sezonu 2021.
04.01.2022 11:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB

 
Rok 2021 byl v Národním hřebčíně mj. ve znamení připomínky 75. výročí chovu starokladrubského vraníka ve Slatiňanech, které nebylo možné oslavit v roce 2020. Začala také rekonstrukce Výcvikového střediska v Heřmanově Městci, která bude dokončena letos. Další klíčové body uplynulé sezony shrnuje Jiří Machek.
 
„I přes to, že již druhým rokem bylo veškeré dění ovlivněno pandemií způsobené covidem-19, podařilo se nám uspořádat většinu naplánovaných akcí a mohli jsme prezentovat starokladrubské koně i mimo domovský hřebčín, a to jak v tuzemsku, tak v zahraničí. Pandemií byl nejvíce ovlivněn začátek roku, kdy jsme bohužel byli nuceni zrušit pořádání mezinárodních závodů spřežení Rudolfův pohár a konání Dne starokladrubského koně,“ řekl v úvodu hodnocení roku 2021 ředitel Národního hřebčína Kladruby Jiří Machek.
 
Covid-19 již podruhé výrazně ovlivnil také návštěvnost hřebčína. „Počet návštěvníků Národního hřebčína byl již druhým rokem poloviční než v letech před pandemií, a to z důvodu zkrácené návštěvnické sezony. Základní chod hřebčína, a to chov a výcvik starokladrubských koní, naštěstí pandemií ovlivněn nebyl. Proběhly všechny tradiční chovatelské akce jako třídění starokladrubských koní a výkonnostní zkoušky. V rámci pokračující spolupráce s dánskými královskými stájemi byli další dva starokladrubští bělouši dodáni do kodaňských stájí,“ pokračuje Machek.
 
Největší akcí roku 2021 pořádanou Národním hřebčínem byl srpnový Velký jezdecký den, který byl první velkou akcí na nově vybudovaném slatiňanském kolbišti Na Rembáni. Byl také připomínkou 75. výročí chovu starokladrubského vraníka ve Slatiňanech, které nebylo možné v roce 2020 důstojně oslavit kvůli opatřením v souvislosti s probíhající covidovou pandemií. 
 
„V průběhu jezdecké sezony nám dělalo radost mnoho našich jezdců. Velmi vydařenou sezonu měl Jiří Nesvačil junior, který se čtyřspřežím starokladrubských koní na mistrovství Evropy v maďarské Budapešti zaujal celkovou třináctou příčku a v dílčí překážkové jízdě skončil na skvělém třetím místě. Na prestižním světovém jezdeckém festivalu CHIO Aachen se v konkurenci nejlepších jezdců světa umístil na celkovém dvanáctém místě a v překážkové jízdě dokonce získal příčku nejvyšší, v Cáchách tak hrála česká hymna. Mimo soutěže spřežení jsme v zahraničí měli možnost starokladrubské koně předvést v brandenburském hřebčíně a hřebčinci Neustadt (Dosse) a v Národním žrebčíně Topoľčianky na Slovensku. V obou případech se konaly významné akce ke stoletému výročí, v Neustadt (Dosse) slavili sté výročí pořádání Hengstparade, v Topoľčiankách výročí založení hřebčína,“ připomíná ředitel Národního hřebčína Kladruby, který před šesti lety prošel rozsáhlou rekonstrukcí a v roce 2019 byl zapsán do Seznamu památek světového dědictví UNESCO.
 
V roce 2021 se dočkal začátku rekonstrukce i hřebčín v Heřmanově Městci, jenž taktéž spadá pod Národní hřebčín. „Jsme velmi rádi, že díky podpoře ministerstva zemědělství bylo možné začít s realizací projektu rozsáhlé obnovy našeho Výcvikového střediska v Heřmanově Městci. Předmětem projektu je rekonstrukce celého historického areálu, jež nechal postavit téměř před sto padesáti lety kníže Ferdinand Bonaventura Kinský. Nově rehabilitovaný areál bude po své obnově, která má být ukončena na konci roku 2022, opět užíván k výcviku starokladrubských vraníků a také bude otevřen k prohlídkám zájemcům z řad veřejnosti,“ prozrazuje Jiří Machek. 
 
I když se v roce 2021 do kladrubského hřebčína nedostalo tolik návštěvníků, jako bývalo zvykem do roku 2019, starokladrubští koně byly vidět. „K propagaci jak Národního hřebčína, tak starokladrubských koní v roce 2021 velmi přispěl cestopis Českem na koňském hřbetu vysílaný Českou televizí. Z nových knižních publikací pak Kouzlo krajiny krásných koní od Zdeňka Nováka vydané Národním hřebčínem v roce 2021 popisuje Krajinu pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem a vysvětluje hodnoty, na základě kterých byla zapsána na Seznam světového dědictví. V průběhu roku byla také v kladrubském zámku návštěvníkům k dispozici nová výstava, a to ‚Vobora koňská – Pernštejnové v Kladrubech 1497 – 1560‘,“ shrnuje ředitel.
 
„Sezona Národního hřebčína roku 2021 byla úspěšná, velký dík za to patří především našim zaměstnancům. Těšíme se na rok nadcházející a plně doufáme, že bude možné pro veřejnost uspořádat všechny námi naplánované akce, a že bude možné u nás návštěvníky uvítat po celou sezonu,“ doufá Jiří Machek.
 
Foto: se souhlasem NH Kladruby