reklama 11A

Patrik Dirn: České rodeo čeká nové finále. Tajný tip je Růžový den

ikonka

Letos se můžete za rodeem na nejvyšší úrovni vydat opět na ranč Halter Valley. "Máme naplánováno devět soutěžních víkendů plus velké finále, které letos budeme pořádat úplně nově," říká hlavní rozhodčí Pro Rodeo Czech Association Patrik Dirn.
02.03.2019 15:00  |  Autor: Jitka Kynclová  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D

Příznivci adrenalinového westernového sportu rodea si letos v Česku opět přijdou na své. Je pro ně připravena řada zajímavých soutěží na koních při práci s dobytkem, ale i v rychlostních soutěžích. Rodeové disciplíny u nás již léta podporuje a jejich kvalitu stále rozvíjí Pro Rodeo Czech Association (PRCzA). Své sídlo má v Halter Valley, na stylovém ranči u Dnešic. Hlavní rozhodčí PRCzA Patrik Dirn v rozhovoru se serverem Jezdci.cz nastiňuje plány asociace na tento rok i nejdůležitější akce sezony.

 

Patriku, vy jste hlavním rozhodčím PRCzA. Řekněte nám prosím o této asociaci pár slov.

Před založením PRCzA (v roce 2010) jsme již asi tři roky pořádali ve westernovém městečku Halter Valley Kovbojské hry, tedy soutěže v dobytkářských a rychlostních disciplínách. Po velkém zájmu o tyto závody přišel Milan Pata, majitel Halter Valley a velký příznivec ropingových disciplín, s nápadem, že by bylo dobré založit asociaci. Oslovil mě, jestli bych do toho šel, že by to bylo jako v Americe na bázi rodinných asociací.

Kývnul jsem na to a on se do toho opřel takovou silou, že jsem úplně zíral, kolik energie do svého úsilí vložil.  Navrhl, že nám bude předlohou americká asociace Professional Rodeo Cowboys Association (PRCA). Takže jsme dávali dohromady disciplíny, dále pravidla, která jsme museli upravit pro naši legislativu, organizaci závodů, přípravu zvířat do disciplín atd. Letos pojedeme pod hlavičkou PRCzA desátou sezónu. Za ty roky si myslím, že jsme dokázali, že to s tímto sportem myslíme skutečně velmi vážně.

 

Pod slovem rodeo si většinou lidé představí divoké soutěže, kde kovbojové řádí na neosedlaných koních nebo býcích. Je to tak také na vašich soutěžích?

Rodeo je směsice všech možných disciplín, mezi které samozřejmě patří i jízda na neosedlaných koních a jízda na býcích, ale tyto disciplíny na soutěžích PRCzA neuvidíte. U nás se jezdí jen následující typy disciplín: ropingové třídy (například Team Roping), které jsou založené na umění jezdce s lasem na koni chytit dobytče. Dále jsou to disciplíny penningové (například Team Penning), kdy je úkolem jezdce na koni oddělit přidělené dobytče a zahnat ho do určené ohrádky nebo z místa na místo. A poslední skupinou disciplín jsou ty rychlostní (například Barrel Race), které jsou založené na umění jezdce na koni projet vytyčenou trasu v co nejrychlejším čase. Samozřejmě se bedlivě dohlíží na to, a v tomto směru vyvíjíme velké úsilí, aby zvířata v soutěžích PRCzA neutrpěla žádná zranění.

 

Chystáte v nabídce soutěžních tříd nebo v pravidlech nějaké změny?

V PRCzA soutěžích máme zatím třídu pro děti Junior a třídu pro dospělé (Open). Pro letošní sezónu zavádíme nově v třídě Open klasifikační známky i u penningových jezdců podle pravidel americké United States Team Penning Association. V každé finálové disciplíně budou vypsány dvě třídy soutěží, ve kterých budou jezdci soutěžit podle přidělených známek. Dále se připravují velké změny v pravidlech disciplín Team Penning a Ranch Sorting. Od letošního roku by se tyto disciplíny měly jezdit podle pravidel americké United States Team Penning Association.  

 

Na jakých rančích se soutěže PRCzA jezdí?

V minulých letech jsme organizovali soutěže na různých rančích a místech v celé České republice. Kvůli různým starostem a problémům se zapůjčováním dobytčat na soutěže jsme museli tyto spolupráce omezit a už pořádáme jen jednu soutěž na dostihovém závodišti v Pardubicích, kde kompletně stavíme celou arénu. Jinak jsou všechny soutěže ve westernovém městečku Halter Valley.  

 

Jaké jsou předpoklady pro účast na těchto soutěžích?

PRCzA je otevřená všem jezdcům a koním všech plemen. Kdokoliv k nám přijede se zápalem si zasoutěžit, může dorazit. Pokud bude mít v pořádku všechna nezbytná vyšetření koně, která požadujeme, je vítán a může se přihlásit do disciplín vypsaných pro danou soutěž. Nečlen PRCzA si může zaplatit členství a veškeré získané body mu budou připsány k jeho jménu. Nebo zaplatí poplatek za to, že není člen, a při umístění sice získá peněžní výhru, ale nebude moci sbírat body do celoročního hodnocení. Samozřejmě musí dodržovat veškerá pravidla pro vpuštění do arény.   

 

Vaše asociace spolupracuje s dalšími obdobnými subjekty, můžete nám o tom říci pár slov?

Nebráníme se spolupracovat za určitých podmínek s žádnou asociací. V roce 2010 byla založena Milanem Patou asociace NBHA CZ, s níž doposud aktivně spolupracujeme. Team penningová asociace, která byla založena na základě doporučení a velké pomoci Milana Paty a které jsme pomohli se vším možným a spolupracovali jsme s ní také velmi aktivně, už (pokud vím) nepořádá žádné soutěže. Dále spolupracujeme s německou asociací RCHA a na společných soutěžích také se slovenskou asociací SAWRR, které jsme pomáhali s pravidly a proškolujeme i jejich rozhodčí.

Letos se rozvíjí velice slibně nová spolupráce s francouzskou asociací AFET a oslovili jsme i belgickou asociaci BTPA, jež se nedávno ozvala, že by měla zájem navázat spolupráci. Vypadá to, že jezdci z obou nových asociací by se měli letos ukázat i na aréně v Halter Valley.    

 

Kolik pořádáte ročně soutěží?

Pro rok 2019 máme naplánováno devět soutěžních víkendů plus velké finále, které letos budeme pořádat úplně nově. To se ale teprve plánuje a připravuje. Mohu prozradit jen to, že bude velkolepé.

 

Pozvete nás na některé z nich?

Určitě bych vás rád pozval na první soutěž, která bude probíhat v termínu 4. - 5. května v Halter Valley. První soutěžní akce je skvělá tím, že se sjedou jezdci po zimním aktivním odpočinku, a tím pádem tam vždy bývá skvělá atmosféra. Další soutěž, kterou bych velmi doporučil, je tzv. Růžový den, který se odehraje 24. - 25. srpna také v Halter Valley. Navazuje na filozofii amerického projektu "Tough enough to wear pink". Všichni, kdo chtějí podpořit tento projekt, mají na sobě něco růžového.

Při této akci spolupracujeme se společností Spolek Beseda, což je sdružení pro onkologické pacienty a jejich přátele. Do Halter Valley se na tuto soutěž sjíždí hodně jezdců z Čech, ale i ze Slovenska, Polska, Německa a Itálie. Letos přijedou i z Francie a možná z Belgie. A v neposlední řadě vás musím pozvat na Finále PRCzA. Kdo zažije atmosféru této akce, je tímto sportem naprosto pohlcen.

 

PRCzA ale nepořádá jen samotné soutěže, že?

Ano, je to tak. PRCzA pořádá v Halter Valley před začátkem každé sezóny seminář rozhodčích, kterého se musí zúčastnit ti, kteří se chtějí stát rozhodčím naší asociace nebo si obnovit licenci na příslušný rok. Dále tam jezdí rozhodčí slovenské asociace SAWRR a v neposlední řadě je seminář otevřen i jezdcům, kteří si chtějí připomenout pravidla disciplín a dozvědět se něco o tom, jak to vidí rozhodčí, a na co všechno je nutno se zaměřit, aby byly soutěže co nejkvalitněji posuzovány. V Halter Valley byl už několikrát skvělý člověk a americký pan trenér Terry McCutcheon, který vedl kliniky pro ropingové a rychlostní disciplíny. Terry byl nadšen úrovní našeho rodeového sportu a vždy byl i velmi ochotný pomoci s koňmi.  

 

Na Halter Valley rádi jezdí nejen soutěžící s koňmi, ale i diváci různí návštěvníci třeba jen tak na výlet. V čem tkví kouzlo tohoto místa?

Podle mého názoru je to opravdu specifická atmosféra toho místa. Tam to všechno začalo. Někteří jezdci nejspíš rádi jezdí pro tu svobodu a odpočinout si mezi přáteli, jiní zase kvůli atmosféře soutěží, další kvůli výborné večerní zábavě a věčnému smíchu. Jezdci, kteří jezdí soutěže, dokáží ty druhé podporovat a hecovat k ještě lepším výkonům a v pravou chvíli si vzájemně pomoci. Také je tam vysoká úroveň jezdeckých výkonů, a to se návštěvníkům moc líbí. A když moderátoři dokáží tyto výkony pořádně podpořit, tak diváci skvěle fandí a je to nezapomenutelný zážitek. Celkově si ale myslím, že je to prostě všechno dohromady.   

 

Jak náročné je posuzování těchto soutěží z vašeho hlediska jako hlavního rozhodčího této organizace?

Pro rozhodčí obecně, a to platí pro jakoukoli soutěž, je posuzování velmi náročné. Člověk musí být stále velmi pozorný, co se děje na aréně i mimo ní. Mezi povinnosti rozhodčích patří i kontrola zajištění náležité péče o zvířata (koně i dobytek) a jejich welfare během soutěží. Soutěže PRCzA začínají v 10 hodin a končí kolem 19. hodiny za jakéhokoli počasí. Pozorovat arénu, když je 40 stupňů ve stínu nebo když hodně prší, a plně se soustředit, je opravdu velmi náročné.

Začínali jsme s jedním rozhodčím, ale jak úroveň jezdců stoupala a všechno bylo rychlejší, bylo toho pro jednoho rozhodčího trochu moc, a tak jsme se rozhodli, že by bylo lepší, aby na aréně byli rozhodčí dva. Rozhodčí soutěží PRCzA musí projít každý rok seminářem, kde probíráme podrobně všechny disciplíny, které vycházejí z celosvětově uznávaných pravidel jednotlivých asociací. Nejdůležitější pro rozhodčího tedy je, že musí dokonale znát pravidla všech disciplín, a musí se umět ve vteřině rozhodnout, zda to, co právě na aréně probíhá, je korektní. Měl by být pokorný a měl by být vždy ochotný komunikovat s jezdci a odpovědět na otázky jezdců. A to je někdy opravdu těžké.   

 

Jezdí k vám soutěžit i zahraniční závodníci?

V minulých sezónách k nám jezdila početná skupina slovenských jezdců a polských jezdců, kteří se zúčastňovali každé soutěže. Dále k nám na některé soutěže jezdili jezdci z Německa a Itálie. Tak uvidíme, kdo letos ze zahraničí přijede.

 

Kde zájemci najdou přesné termíny vašich akcí a další důležité informace?

Přesné termíny a další informace o PRCzA si můžete najít na našich webových stránkách. Naleznete nás i na Facebooku pod názvem ProRodeo.cz nebo na Instagramu.

 

Foto: Jan Karbusický, Ilona Čelikovská, Helena Kašperová, Karel Pešek





reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE