Robert Čapek: Koně chováme po generace. Zázemí máme ve Štekrově Mlýně

ikonka

Rodina drezurního jezdce Roberta Čapka se již mnoho let zabývá chovem a výcvikem sportovních koní. Přes třiatřicet let jim k tomu slouží zázemí malebného statku Štekrův Mlýn na Chebsku, kde nyní trénuje i sám Robert své koně do vysoké drezury.
03.03.2023 11:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB


Drezurní jezdec a reprezentant Jezdecké stáje Štekrův Mlýn Robert Čapek se věnuje společně se svými koňmi výhradně drezurnímu sportu, v němž již stihl pokořit stupeň obtížnosti T. Dobře se mu dařilo nejen při republikovém šampionátu, kdy obsadil konečnou pátou příčku mezi jezdci do pětadvaceti let v sedle valacha Desperado. 
 
Své koně má Robert Čapek možnost připravovat ve vlastním zázemí domovské stáje. „Moje domovská stáj se nazývá Štekrův Mlýn. Je to samota, která leží asi dva kilometry za Františkovými Lázněmi, v okrese Cheb. Majitelem areálu je moje matka Daniela Čapková,“ podotýká jezdec. 
 
Na statku rodiny Čapkových, který je postaven v egerlandském stylu, se nachází restaurace, penzion a také kompletní zázemí pro chov koní. „Naše rodina vlastní Štekrův Mlýn již třiatřicet let, takže zde žiji od narození. Moje babička Miroslava Čapková i přes těžké začátky vybudovala zázemí pro chov koní a sportovní ježdění.“ Vzhledem k tomu, že se věnují drezurnímu ježdění, chovají koně vhodné právě pro tuto disciplínu.
 
V této rodině se chovají koně již několik generací. „Můj pradědeček choval sportovní koně, kteří měli zvláštní zbarvení. Byli plaví nebo izabely. I my v našem chovu máme nyní klisny tohoto zbarvení, které řadí mezi příslušnice plemene Equus Kinský,“ doplňuje Robert. 
 

Psali jsme: Příroda, ticho a vyjížďky. Bonusy stáje „Na Višňáku“, líčí Matušková

 
Stáj disponuje sedmnácti boxy, krytou kruhovou jízdárnou, drezurním obdélníkem a nechybí samozřejmě rozsáhlé pastviny. Vzhledem k tomu, že se celý areál nachází blízko u lesa, často se svými koňmi Robert pracuje v terénu, což mu velmi pomáhá v dalším výcviku a přípravě do náročných drezurních soutěží.
 
„Já pracuji nyní se dvěma koňmi – sedmiletou klisnou našeho chovu a čtyřletým valachem, který je úplný začátečník. Oba koně jsou velice charakterní, tak věřím, že si budeme navzájem vyhovovat,“ doplňuje Robert Čapek.
 
V následující sportovní sezoně se plánuje účastnit drezurního seriálu pro mladé koně KMK a chybět by ani v tomto roce neměl při mistrovství České republiky, které se bude pořádat v areálu Equine Sport Centra v Olomouci. 
 
Foto: Monika Konopová, Stanislav Pitela / poskytl Robert Čapek