reklama 11B

Ria Lacina Hoffmeisterová: Marius je jako muž, musí se s ním po dobrém

ikonka

V naší pravidelné rubrice vzpomíná parkurová jezdkyně Ria Lacina Hoffmeisterová z Číčovic na své životní koně. Na začátku to byla svéhlavá Black Lady, v posledních letech pak statečný a moc hodný Marius, kterého dodnes navštěvuje v severním Německu.
26.03.2020 12:00  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12D

Ria Lacina Hoffmeisterová je parkurovou jezdkyní a zároveň společně se svou rodinou provozuje jezdecký areál v Číčovicích u Prahy. Nezapomenutelným koněm je pro ni klisna Black Lady, ale také Marius, do jehož sedla se dostala tak trochu náhodou.
 
Na kterého koně ze své kariéry v sedle dodnes nedokážete zapomenout?
 
Těžko říct, který byl ten nezapomenutelný, ten jeden... Ale určitě to byla Black Lady, říkali jsme jí Gertrůda. Byla nezapomenutelná pro každého, který se s ní potkal. Odskákala se mnou od ZM až po úroveň T. Byla opravdu svéhlavá. Ovšem tím nejvýraznějším za poslední léta byl určitě Marius.
 

ČTĚTE TAKÉ: Linda Portychová: Úspěchy s Davinou předcházely probrečené tréninky

 

Jak a kde jste se s tímto koněm potkala poprvé?
 
Poprvé jsem ho viděla ve stájích Schutte. Dokonce byl i s jeho jezdkyní účastníkem Memoriálu pana Papouška. Dostal se k nám do stájí náhodou díky manželovi, Karlu Lacinovi, původně si ho koupil pro sebe, ale po prvních závodech bylo jasné, že mu ho nepůjčím.
 
Čím si vás tento kůň získal?
 
Marius měl svůj styl, trošku zvláštní cval - než si člověk zvyknul, nebylo to moc pohodlné. Jak se začalo skákat, hůř se brzdil, ale byl to nejjednodušší kůň, kterého jsem kdy měla. Vždy chtěl přes skok, nedělal chyby a byl velmi statečný. Naučil mě plné důvěře při nájezdu na skok. Díky němu jsem po delší době startovala jak na mezinárodních závodech, tak na mistrovství České republiky a v soutěžích do 145 centimetrů.
 
Jaké měl základní charakteristické znaky?
 
Byl strašně hodný, vždy se snažil vyhovět, jen musel člověk po dobrém. Žádný tlak, vždy vše muselo být jeho nápad, asi podobný přístup, jaký musí mít ženy k mužům. Myslím, že je velmi inteligentní.
 

ČTĚTE TAKÉ: Radka Dvořáková: Dukar je nezmar, miluje pohyb. V březnu slaví třicet

 
Měl nějaké speciální libůstky ve stáji nebo pod sedlem?
 
Byl nejspokojenější na jízdarně. Asi po roce si zvykl i na výběh. Jen když chtěl domů, okamžitě nám to sám hlásil. Pasení na ruce bylo pro vodiče velmi náročné, nachodil u toho několik kilometrů. Na procházky musel mít vždy doprovod. Otevřené okno v boxe měl celoročně, dovolil nám ho zavřít jen při opravdu chladných dnech, tak asi od mínus patnácti stupňů. Z pamlsků jedl jen ty jahůdkové. Chybí mi, tráví svůj aktivní důchod procházkami po lesích a po plážích v severním Německu. Má svou holčičku pečovatelku a stále ho navštěvujeme. Je velmi spokojený.
 
Foto archiv jezdkyně



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE