reklama 11C

Rekordmanka "Lizzie" končí. Ženy v turfu už dostávají více šancí, říká

ikonka

Jedna z nejúspěšnějších překážkových jezdkyň posledních let Lizzie Kelly kvůli těhotenství uzavřela aktivní kariéru. Žena, která slavila největší úspěchy s valachem Tea For Two, chce v dostihovém sportu nadále působit v jiných rolích.
09.07.2020 13:22  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12C
Během několika let se stala respektovanou překážkovou jezdkyní a rekordmankou. Ve čtvrtek Lizzie Kelly oznámila v 27 letech konec aktivní kariéry. První žena, která vedla na britské půdě vítěze dostihu Graded1 a dvakrát vyhrála i na National Hunt Festivalu, čeká s manželem Edem dítě.
 
"Měla jsem kariéru, o jaké se mi ani nesnilo, a také štěstí na výborné koně. V dostizích se budu i nadále pohybovat prostřednictvím našeho nového projektu Valentine Bloodstock, kde se zaměřím na svou oblíbenou práci s mladými koňmi, a doufám také v pokračování spolupráce s dostihovými médii, což mě vždycky moc bavilo," napsala Kelly na Twitteru.
 
Nejvíce se proslavila v oranžovo-černých barvách své matky Jane Williams a často jezdila také pro nevlastního otce Nicka Williamse. Ten jí nasedlal dva cheltenhamské vítěze Siruh Du Lac a Coo Star Sivolu.
 

Čtěte také: Přijdou zítra do práce? Klisna poběží v majetku jezdců a ošetřovatelů

 
Osudovým koněm sedmadvacetileté Lizzie Kelly ale jednoznačně byl valach Tea For Two. Na svatého Štěpána v roce 2015 spolu triumfovali v Kauto Star Novices’ Chase a Kelly se dostala do titulků britských novin jako první vítězná jezdkyně v Graded 1. Jen těsně jí podobný primát unikl o měsíc dříve ve Francii, když s Aubussonem finišovala druhá v Grand Prix d’Automne v Auteuil.
 
V sedle Tea For Two se stala druhou ženou startující v Cheltenham Gold Cupu. Na úrovni Gd1 si se stejným koněm připsala ještě úspěch v Betfred Bowl a před čtyřmi lety dovedla Agraparta k vítězství v nejbohatším proutěnkářském handicapu kontinentu Betfair Hurdle v Newbury. Ve své nejúspěšnější sezoně 2017 / 2018 nasbírala 15 vítězství.
 
"Bude se mi po ježdění dostihů a vážnicích stýskat. Dvě vítězství na festivalu v Cheltenhamu si budu pamatovat do konce života. Musím se ale přiznat, že úplně nejvíc mě bavilo jezdit mladé koně při jejich prvních startech a starat se o ně," řekla Kelly.
 
Ačkoli zcela nevyloučila pozdější návrat do sedla, dlouhodobě chce směřovat k trénování. Aktivní kariéru končí s dobrým pocitem, že pomohla řadě svých nástupkyň. "Za dobu, co jsem jezdila, žen v sedle výrazně přibylo. Myslím, že dnes dostávají hodně dobrých příležitostí," konstatovala.
 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE