Radost Sklenské z titulu a pak adrenalin, který nikdo nechce zažít

ikonka

Kateřina Sklenská se stala mistryní České republiky ve čtyřspřeží. Radost z titulu jí však překazil karambol, který nastal krátce po státní hymně. I když situace vypadala v prvním minutách hrozivě, koně i vozatajka jsou v pořádku.
19.09.2021 20:10  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB


 
Na zisk mistrovského titulu bude Kateřina Sklenská vzpomínat se smíšenými pocity. Téměř jistou vítězkou soutěže čtyřspřeží se v Humpolci stala ve chvíli, kdy byl ze soutěže vyloučen Radek Nesvačil. Stalo se tak v neděli ráno poté, co sbor rozhodčích zhlédl oficiální videozáznam pořízený pro Českou jezdeckou federaci. Ačkoliv byl jednoznačným lídrem, potvrdilo se, že při maratonu mezi překážkami s čísly 5 a 6 neabsolvoval povinný okruh, a tudíž i povinný průjezd. 
 
Jelikož mezi do té doby druhou Kateřinou Sklenskou a třetím Jaroslavem Jandlem byl propastný rozdíl, v závěrečném parkuru mezi kužely již nedošlo na žádný velký boj a pro zlatou medaili si dojela velmi pohodovou rychlostí, která znamenala dílčí druhé místo. 
 
Dekorování překážkové jízdy proběhlo naprosto v klidu, ale po vyhlášení celkových výsledků a následné státní hymně se zadní náruční kůň vzepnul, čímž se mu přední nohy dostaly do postrojů. Tím splašil ostatní koně a spřežení se dostalo mimo kontrolu čerstvě korunované mistryně. Po pár desítkách metrů bohužel došlo ke karambolu, kdy se v podstatě na chvíli všichni koně ocitli zcela nebo částečně na zemi. Díky rychlému zásahu skupiny duchapřítomných se naštěstí nikomu nic nestalo a odnesly to jen rozřezané postroje. 
 

Nepřehlédněte: Jiří Nesvačil je v Cáchách po maratonu čtrnáctý. Jeho otec pak dvacátý

 
V kategorii dvojspřeží se z prvenství radoval Jaroslav Juráň, byť ve vozatajském parkuru byl až osmý a vůbec tak nebyl na dekorování této soutěžní části. V konečných součtech však měl 128,69 bodů, zatímco druhý Václav Coufalík dokončil se 129,92 body. Bronz vybojoval Alexandr Soukup po zisku 135,09 trestných bodů. Nejlepší parkur předvedl Milan Domes, jenž byl v kompletní soutěži šestý před pátým Zdeňkem Jiráskem a čtvrtým Josefem Drábkem. 
 
V tzv. singlech se nejvíce dařilo Markétě Sedlinské, která předstihla o více jak čtyři body loňského mistra Daniela Bejra. Díky nejlepšímu parkuru se ze stříbra radoval Jiří Ziegler, za něhož se zařadila se ztrátou pouhých tří desetin bodu Alena Brixová. 
 
V soutěži dvojspřeží pony se stal jasným vítězem Erik Zuvač. Ten byl v drezuře druhý, ale maraton i parkur vyhrál. Stříbrnou medaili si na krk pověsil Miroslav Kučera, bronzovou pak obdržela Šárka Komínková. 
 
Foto: Josef Malinovský