Radost českého chovu! Velkou pardubickou vyhrál Talent se Složilem

ikonka

Na listinu vítězů Velké pardubické se v neděli zapsal ryzák Talent z rodinné stáje manželů Kabelkových. Za synem letos uhynuvšího napajedelského plemeníka Egertona se seřadili sedmiletí Evžen a Mr Spex. Do cíle doběhlo devět koní.
10.10.2021 19:35  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB


Na třetí pokus to vyšlo. Desetiletý valach Talent s Pavlem Složilem mladším v neděli zvítězil ve velmi dramatické 131. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou. Vlastní odchovanec manželů Hany a Michala Kabelkových, který se připravuje v rodinné stáji ve Vápenném Podole dosáhl na životní úspěch poté, co v loňském ročníku finišoval čtvrtý a předloni sedmý.

Český odchovanec v posledních 200 metrech udolal výborně běžícího Evžena, který při své premiéře ve Velké skončil o délku druhý. Úspěch krosařů nastupující generace podtrhl třetím místem další debutant Mr Spex.

Až za touto trojicí doběhla dvojice předchozích vítězů. Sázkový favorit No Time To Lose obsadil čtvrté místo před nejstarším účastníkem, třináctiletým Hegnusem. Na dotovaných příčkách skončili ještě bělouš Star, kterého Jaroslav Brečka převedl celým kursem jako jediného slovenského koně navzdory pulování a chybějící zkušenosti s distancí, a dlouho vedoucí Stretton. Do cíle se dostala přesně polovina z osmnácti startujících.

"Mám obrovskou radost, že se to podařilo. Dostih klapl přesně tak, jak mi to trenérka Kabelková říkala před startem," řekl Pavel Složil mladší, syn stejnojmenného trenéra a druhého z Velké pardubické 1997 s Marketplacem.

"Táta je mnohem emotivnější než já, už mi blahopřál a má obrovskou radost, že jsem dosáhl na vítězství, které se jemu v kariéře nepodařilo. Já jsem trochu jiný, věci prožívám spíše vnitřně a navenek to na sobě nedávám tak znát. Ale těším se, opravdu," dodal s úsměvem.

Dva pády na Taxisu, drama na zahrádkách

Už na startu se pole poměrně výrazně roztáhlo. Na špici spěchali Player, Sztorm a Kaiserwalzer, v blízkém druhém sledu začínali Beau Rochelais a Evžen. Při nájezdu na Taxis bylo mezi špicí a posledním Starem dobrých třicet délek.

Upravený Taxisův příkop zastavil jen dvojici účastníků. Vedoucí Player skočil příliš daleko, neustál dopad a ztratil Marcela Nováka. Druhým jezdcem, který se za Taxisem neudržel v sedle, byl irský amatér Patrick Mullins na slovenském Kaiserwalzerovi.

Pro někdejšího překážkového šampiona to byl trpký konec letošní Velké, do níž nastupoval několik dní po zranění na říjnovém mítinku v Brně a raději vynechal rámcové dostihy, aby byl maximálně fit na vrchol překážkové sezony. "Ten nahoře asi chtěl, abych dnes nejezdil. Hlavní je, že Player i já jsme v pořádku," řekl smutný Novák.

Další z šancových koní Lombargini, v jehož sedle musel Martin Liška na poslední chvíli nahradit zraněného Jana Odložila, se dostal jen po francouzský skok. Desetiletého svěřence Stanislava Popelky tam potkal nezvyklý pád, když se v zadní části pole prakticky neodrazil a proletěl živým plotem.

A dramatickým situacím v první třetině dostihu ještě nebyl konec. Před malými zahrádkami překřížil poli cestu volný Kaiserwalzer a vytlačil Sztorma a Beau Rochelaise mimo překážku. Zatímco Sztorm v dostihu už nepokračoval, outsider 250:1 Beau Rochelais po krátké chvíli zahrádky překonal a pokračoval s velkou ztrátou na soupeře.

Poslední dva pády letošní Velké pardubické se odehrály na prodlouženém Taxisu. Ve skrumáži koní za skokem spadl Theophilos a přes něj Paris Eiffel. Předloňský vítěz vyvázl z kolize bez zranění, ale jeho žokej Josef Bartoš byl odvezen do nemocnice, původně s podezřením na naraženou stydkou kost. Lékaři trojnásobnému vítězi Velké pardubické a Gran Premio Merano nakonec diagnostikovali zlomenou pánev. "Čeká mě nejspíš operace. Zdravím všechny a příště to bude lepší," vzkázal Bartoš svým příznivcům na Instagramu.

Satisfakce manželů Kabelkových

V závěrečných dvou kilometrech začal tlačit na tempo Evžen s Jaroslavem Myškou. To už nepokračoval šestiletý Mahe King, zadržený Janem Faltejskem před malým Taxisem, a na travnatém oválu byli svými jezdci zastaveni i mnoho délek ztrácející Vanesse a Beau Rochelais.

Sedmiletý valach stáje Englicovi a Kulhánkovi se nadechoval k velkému finále, ale při nabíhání do posledního oblouku si zlepšil pozici i Talent a v cílové rovině vybojovali vítězství mezi sebou. Více sil měl o tři roky starší Talent, triumfující po boji o délku v čase 9:12,79.

"Byl jsem si vědom toho, že Evžen je obrovský bojovník. Jarda Myška před dostihem zmiňoval, že pokud se dostane za poslední překážku, už to nepustí. V posledním oblouku jsem ale věděl, že má Talent dost sil a do finiše jsem si věřil," popisoval Složil.

Pro trenérku Hanu Kabelkovou a jejího manžela Michala je nedělní úspěch velkou satisfakcí. Ryzák běhá za rodinnou stáj a tréninkové středisko Kabelkových, zároveň je i i jejich odchovancem. Ve Velké pardubické dosáhl osmého vítězství z 31 startů. V minulých sezonách si připsal mimo jiné dvě kvalifikace a v roce 2017 vyhrál graded 3 Grande Steeple-chase di Roma.

"Talent dlouho laboroval s pohybovým aparátem a různými zraněními, vždy jsme se snažili kolem něj chodit po špičkách. Letos jsme v rámci přípravy několikrát pracovali na vodním páse. Vždy jsem věděla, že to v něm je a už loni sahal po podobném úspěchu, ale to se ještě s Pavlem tak dobře neznali. Tentokrát už Pavel dobře věděl, co má udělat. Byl to z jeho strany mazácký výkon," chválila jezdce Kabelková.

Talent je stejně jako další současná hvězda trenérky Kabelkové Wellunca potomkem dlouholetého napajedelského plemeníka Egertona. Jeho matka Tavbecca byla úspěšnou vytrvalkyní, vyhrála mimo jiné dvojkový dostih na 2400 metrů v Karlových Varech a na sklonku kariéry i jeden pardubický kros.

Vítěz 131. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou je jejím jediným registrovaným hříbětem. Patří k rodině založené na začátku 20. století klisnou Toquade, konkrétně k její xaverovské větvi. Jeho příbuznými tak jsou vítězové Čs. derby Taran, Trocadero a další slavní koně tuzemské historie. Valachova prabába Terezina dala v chovu mimo jiné klasického vítěze Team Boye.

Foto: Ivan Krejza