reklama 11A

Radka Dvořáková: V Rynárci jsem začínala se dvěma boxy a loukou

ikonka

Velmi známou tváří české všestrannosti je Radka Dvořáková. V roce 1995, kdy zemřela její babička, se odstěhovala do objektu v Rynárci u Pelhřimova, aby se postarala o místní zvířata, a už zde zůstala. Dnes je tu 29 boxů, jízdárna a jezdecká hala.
27.11.2019 06:30  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12B

Radka Dvořáková má za sebou nespočet úspěchů ve všestrannosti a je známá svou neutuchající pracovitostí a nezlomností. Ve stájích tráví celé dny a v areálu na Vysočině, do něhož se nastěhovala už v roce 1995, zvládla postupem času vybudovat plnohodnotné jezdecké centrum.
 
Kde přesně se nachází váš areál?
 
V malebné vísce Rynárec nedaleko Pelhřimova na krásné Vysočině. Majitelem jsem přímo já, a to od roku 1995, kdy jsem se sem nastěhovala se svými třemi koňmi. Chtěla jsem se zúčastňovat závodů, ale dříve nešlo, aby za fyzickou osobu startoval někdo jiný než zaměstnanec. Proto jsme v roce 1996 založili Jezdecký klub Cavalier Rynárec, aby mohl startovat na závodech kdokoliv. Později se podmínky změnily, ale náš oddíl si za tu dobu vybudoval své jméno, a tak jsme klub zachovali.
 

ČTĚTE TAKÉ: Libuše Mencke v Německu: Příběh jako z pohádky, lemovaný denní dřinou

 

Co všechno předcházelo přestěhování do Rynárce?
 
Začínala jsem jezdit v jedenácti letech v Proseči pod Křemešníkem, jinde v té době koně ani nebyli. Později se oddíl odtrhl od pana Hrnčíře a na dva roky se přestěhoval do Putimova. Maminka pochází z Rynárce, ale bydleli jsme v Pelhřimově. Babička, která zde bydlela, jednoho dne zemřela. Já se na druhý den přestěhovala do Rynárce, abych se postarala o zvířata a už jsem tu 25 let.
 
Čím vším váš areál disponuje?
 
Pořádně závodit jsem začala až v Rynárci. Nic tu nebylo, jezdila jsem na louce a postavili jsme dva boxy. Pak jsem odmaturovala a nevěděla, co dál. Napadlo mě, že se zkusím živit koňmi... Nyní je tady 29 boxů, osvětlená venkovní písková jízdárna se skokovým materiálem, nově vybudovaná jezdecká hala 22 krát 47 metrů, výběhy, pastviny a kvalitní zázemí pro jezdce i s ubytováním.
 
Co je největší výhoda vaší současné stáje z vašeho osobního pohledu?
 
Největší výhoda je, že jsem doma!
 
Kolik času zde každý den strávíte?
 
Od rána do večera. Vstávám v 5:45 a jdu do stáje. Všichni koně jsou v boxech, nakrmí se a vyženou ven. Jsou tu různí koně, jak důchodci, a to fakt letití, tak koně na rekreaci a sportovní koně. Sporťáci chodí také každý den ven, ale jen na určitou dobu. Odjezdím je a musí také odpočívat bez much. Vedle toho mám dost jezdců na trénování, můj den je tedy velice nabitý. Koně, které mám v práci, si denně jezdím sama, takže opravdu mám co dělat. Koně se zahání z výběhu a pastvin v 16 hodin. Můj čyřletý klouček Matěj tráví rád čas se svými úžasnými babičkami a taťkou, se mnou velmi rád jezdí traktorem a pomáhá, jak to jde. Den je krátký, ze stáje jdu kolem sedmé večer, v sezoně samozřejmě déle.
 

ČTĚTE TAKÉ: Martin Řezníček: Podmínky mám ideální. Halu, výběhy i klid na práci

 

Co je pro vás při práci s koňmi nejdůležitější?
 
Jízdárna a pohyb venku, samozřejmě. Od té doby, co máme halu, je to v zimě velice příjemné. Koně se dají připravovat na sezonu o hodně dřív. Nemusíme čekat, až vše rozmrzne. Jsme na Vysočině, tady je zima delší.
 
Plánujete do budoucna nějaké změny ve vašem areálu?
 
Stále je co zlepšovat.
 
 
Foto archiv Radky Dvořákové




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE