reklama 11A

Queen Of Beaufay vítězkou derby. Klisna stáje Pegas uhájila čistý štít

ikonka

Velkým finišem v závěrečných 200 metrech si doběhla pro vítězství v 102. CPIPG Českém derby ryzka Queen Of Beaufay s žokejem Petrem Foretem. Klasická vítězka stáje Pegas porazila v napínavé koncovce hřebce Stronger Together a Darling In Pink.
26.06.2022 21:08  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Několik desetiletí čekal majitel a chovatel Jiří Trávníček na vítězství v Českém derby. V neděli se dočkal s prvním hříbětem, které se před třemi lety narodilo v jeho francouzském hřebčíně Haras de Beaufay. Ryzka Queen Of Beaufay potvrdila skvělý dojem z Jarní ceny klisen a drtivým finišem pro sebe rozhodla 102. CPIPG České derby ve druhém nejrychlejším čase historie 2:29,14.

Premiérový úspěch v domácím derby slaví i žokej Petr Foret a trenér Dalibor Török, jejichž obnovená spolupráce v centrále Zhoř u Jihlavy letos přinesla sérii jedničkových vítězství.

"Šli jsme do derby s velkou pokorou. Neměli jsme srovnání s hřebci a ani zkušenost s distancemi nad dva kilometry. Všechno nám ale nakonec hrálo do karet. Derby vyhrává ten nejšťastnější a dnes jsme to byli my," řekl po doběhu Foret.

 

Čtěte také: Po dřině přišly úspěchy. Zažila jsem ale i šikanu ve stáji, říká Miličková

 

3/4 délky za letos neporaženou dcerou výborné Pikardie bral druhé místo dodatečně přihlášený Stronger Together. Na dalších dotovaných příčkách se seřadili Darling In Pink, Ashat, Zaracampa, Well Prepared a favorit Ariolo.

Chuchelskou dráhu skrápěl v posledních dvou dnech vydatný déšť a dostih se tak běžel na pružné dráze. O rychlé tempo se postarali tempař Secret Peet spolu s klisnou Totally Gold, kteří si vzájemně nedopřáli příliš klidu na špici. S lehkým odstupem za nimi cválal třetí Zamico a na blízké čtvrté pozici se držel Well Prepared.

Když se 400 metrů před cílem situace vyrovnala, středem dráhy zaútočil Darling In Pink spolu se stájovým kolegou Ashatem. Rozhodnutí však přišlo až za distancí. Podél bariéry akceleroval Stronger Together a zvenčí se dostávala do obrátek Queen Of Beaufay, která do té doby cválala na chvostu pole. Foretovo načasování závěru se nakonec ukázalo být ideálním.

"Lepší průběh dostihu jsme si nemohli přát. Klisna relaxovala na poslední pozici a jen jsme čekali na to, až se v cílové rovině otevře prostor, abychom mohli zavelet k útoku. Ten finiš byl neskutečný. Člověk vždycky musí trochu zariskovat, ale dnes to vyšlo. Štěstí stálo na naší straně a Queen dokázala, že je skutečná královna," pochvaloval si Foret.

Vítězná stáj Pegas po dostihu zažila těžké chvíle, když její druhá klisna Zaracampa při odchodu z odsedlání začala v tropickém vedru kolabovat a dlouhé minuty nebylo jasné, jak nepříjemná situace dopadne. Díky obětavému zásahu veterinářů, pořadatelů a dalších pomocníků se hnědka nakonec zvedla a dostalo se jí obrovských ovací zaplněné tribuny.

"Po derby jsme prožili protichůdné pocity. Nejprve jsem cítil obrovskou radost a měl jsem slzy v očích, že se to podařilo, ale nakonec převládla starost o našeho druhého koně. Byly to hrozné chvíle a vítězství jsem si v těch okamžicích moc neužil. Teď už je všechno dobré, Zaracampa je v pořádku a Queen Of Beaufay předvedla výborný výkon. Mám radost za pana Trávníčka, že vyhrál s vlastním odchovancem. Co si víc přát, teď to konečně oslavíme," poznamenal po skončení dostihového dne trenér Dalibor Török.

Palíkův hattrick a Demeleho radost

Velký výkon předvedl i čtyřletý Rex Of Thunder ze stáje Březová ve Zlatém poháru Armády České republiky. V sedle s Michalem Demem porazil po boji o 3/4 délky favoritku Welluncu. Třetí finišoval český odchovanec Sapienti před do sezony vstupujícím obhájcem loňského vítězství Grigri de Lancray.

Pro tým kolem majitele Jiřího Draga a trenéra Jana Demeleho byl nedělní úspěch velkou satisfakcí za nepodařené Turf Gala. Původně měl Rex Of Thunder zahájit sezonu právě v Bratislavě, ale nevstoupil tam do startovacích boxů, a tak absolvoval první letošní start až v neděli.

"Ukázal třídu, jsem na něj hrdý. Původně jsme kalkulovali s tím, že konkurence ve Zlatém poháru nebude moc silná a když jsme pak viděli to startovní pole, nebyli jsme si úplně jistí. Stále si myslím, že ideální distance Rex Of Thundera je 2000 metrů, ale dnes dal 2400 i po horším průběhu dostihu. Klobouk dolů před ním," chválil Demo čtvrtého z loňského Českého derby.

Demele nasedlal k vítězství i tříletého českého odchovance Gaspariniho ze stáje Tippler Group s.r.o., který necelou hodinu po derby ovládl pod Jiřím Palíkem trojkovou Cenu společnosti Tipsport na 2400 metrů. “Do derby se kvůli handicapové známce nedostal. Dnes jsem spokojený, protože ukázal, že by se v derby neztratil,” hodnotil Demele.

Nejzkušenějšímu českému rovinovému žokeji Jiřímu Palíkovi se v rámcovém programu podařil hattrick. Ve Sprinterské ceně Chuchle Areny Praha se radoval na šestiletém Worth Choiceovi ze stáje Vasury Kolesa, v Tattersalls Mile se pak na bělouši Politicum postaral o první jedničkový úspěch stáje The Sons Of Sharpour.

 

Krátce z domova i ze zahraničí

 

Dvě dotovaná umístění vybojovala výprava Josefa Váni mladšího a Scuderie Aichner SRL v Lyonu. Brunch Royal skončil druhý v krosu classe 1 Grand Cross de Lyon (5200 m, 44 000 eur) a Passion Return obsadil pátou příčku v proutěných překážkách Prix Reverdy - Grande Course de Haies de Lyon (4000 m, 45 000 eur). Prince D’ Orage byl v závěrečné fázi listed Grand Steeple Chase de Lyon (4100 m, 68 000 eur) zadržen. Všechny tři české zástupce odjezdil žokej Jan Faltejsek.

První hattrick kariéry slavila v sobotu Jiřina Andrésová. V rovinové části programu ve Slušovicích postupně zvítězila s dvouletou Celestine, Juvanou a Fly Amicem, který ovládl hlavní dostih Cenu společnosti Vesiba s.r.o. s podporou spolku Dostihy Slušovice, z.s. (III, 2200 m) o délku před Storm de Nuit a tříletým Wolfim. Andrésová tak v sobotu nezvítězila pouze s Nurwelou a podle počtu vítězství dokázala již na konci června vyrovnat svou dosud nejúspěšnější sezonu 2017.

Dubai Duty Free Irish Derby se stalo pohodlnou kořistí třetího z britského derby Westovera. Frankelův syn v barvách Juddmonte Farms se prosadil lehce o 7 délek před dvojicí Piz Badile a French Claim. Dodatečně přihlášená klasická vítězka Tuesday následovala na čtvrtém místě. V sedle vítěze se zaskvěl Colin Keane, který na Westoverovi vystřídal Roba Hornbyho kvůli lepší znalosti dráhy v Curragh.

Blíže neurčenou přestávku ve spolupráci oznámili v pátek večer trenér John Gosden a žokej Frankie Dettori. Gosden svou stájovou jedničku v posledních dnech několikrát veřejně kritizoval v souvislosti s výkony na Royal Ascotu a když tento víkend posadil na své koně jiné jezdce, podnítil spekulace o ukončení spolupráce. To však Gosden následně dementoval s tím, že nového stájového žokeje hledat nebude a že si po vzájemné dohodě s Dettorim dají přestávku. Dettori následně proměnil svůj jediný sobotní start v Newmarketu na klisně Lezoo v lehké vítězství.

Šestý z Velké jarní ceny Havana Silk doběhl třetí v pátečním prodejním dostihu Prix Charles Semblat (2000, 23 000 eur) v Saint-Cloud. Pod Francescem Sataliou ztrácel na vítěze 2 3/4 délky. Ostatním svěřencům trenéra Miroslava Nieslanika se ve Francii nedařilo. Dvouletí debutanti First Nonantaise a Chaldero finišovali se Sabinou Mokrošovou s velkou ztrátou poslední a čtyřletá Sparkle Shout se v silné konkurenci na půdě 3000 metrů dlouhého listed Prix la Moskowa musela spokojit se vzdálenou osmou příčkou.

Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE