Queen Of Beaufay rozdílem třídy. Jarní cenu klisen vyhrála o 6 délek

ikonka

Zimní královna, vítězka předzkoušky a nyní i klasická vítězka. Ryzka Queen Of Beaufay v sobotní Jarní ceně klisen bez většího vypětí obhájila svou pozici v tříletém ročníku. Slovenský Opasan má druhé blacktype umístění. Shrnujeme dostihovou sobotu.
07.05.2022 19:28  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB


Nejen svých jedenáct soupeřek, ale i veškeré trendy pokořila v sobotu tříletá Queen Of Beaufay. Ryzka stáje Pegas opanovala ve velkém stylu 74. Jarní cenu klisen města Most a po patnácti letech zlomila "kletbu" vítězek přípravného Memoriálu Rudolfa Deyla.

Zároveň se stala první zimní královnou od dob Carotidy, jíž se v prvním klasickém dostihu sezony podařilo uspět. V jejím sedle obhájil loňské vítězství žokej Petr Foret, který dosáhl šest ze svých osmi klasických triumfů s klisnami.

Trenér Dalibor Török slaví páté klasické vítězství, všechna se zrodila v barvách DS Pegas. Majitel Jiří Trávníček v minulosti získal Jarní cenu klisen už s Nimaimou (1999), Catoffle (2003) a Nidarou (2013). S celou řadou dalších favoritek neuspěl - mezi vítězkami Memoriálu Rudolfa Deyla, které odešly v Jarní ceně klisen poraženy, byly Dorotka, Iceni Girl, Cassie, Sedmikraska a Polyanta.

 

Čtěte také: Dostih, po němž touží 70 let. Sen Alžběty II. o Derby se opět nesplní

 

Jestliže se před startem očekával souboj Queen Of Beaufay s dalšími šancovými klisnami a relativně otevřená partie, samotný dostih se nakonec změnil v jednoznačnou záležitost favoritky.

Foret zpočátku držel dceru výborné Pikardie na šesté sedmé pozici ve vnější stopě, ale po zatočení do cílové roviny se vyvezl na úrovni vedoucích klisen a své výhodné výchozí pozice bezezbytku využil. Queen Of Beaufay seběhla závěrečnou čtyřstovkou s velkou lehkostí a záhy se oddělila od zbytku pole.

Druhá z trialu Dally Top sice rozbalila koncovku ve zhruba stejné chvíli, ale zrychlení napajedelské odchovankyně tentokát postrádalo potřebnou razanci a stačilo na uhájení druhé pozice se ztrátou šesti délek na vítězku. Třetí finišovala do sezony vstupující Comming Pulse, čtvrté místo ukořistila druhá z Ceny zimního favorita Lady Sophie.

Spolufavoritka Whirl Wind Girl měla na rozdíl od přípravného dostihu optimální průběh, ale v cílové rovině nedokázala výrazněji akcelerovat a doběhla na vzdáleném pátém místě, 18 délek od Queen Of Beaufay. Zbylé dotace si rozdělily Pleione a Lena.

Queen Of Beaufay zvítězila potřetí ze čtyř startů, všechny dosavadní úspěchy získala na nejvyšší scéně. Přemožitele našla pouze při loňském debutu v srpnových Karlových Varech, kde ji o půl délky porazil pozdější jedničkový vítěz a jeden z favoritů Velké jarní ceny Arkhangelsk. Queen Of Beaufay je přihlášena do Českého i Slovenského derby.

Falcon Baby stále umí i na rovině

Nezvyklý návrat byl k vidění ve druhém vrcholu mosteckého odpoledne Memoriálu Vlastimila Smolíka na 2400 metrů. Někdejší vítězka českého i slovenského Oaks z roku 2019 Falcon Baby se po trojici překážkových startů z druhé poloviny loňského roku opět poměřila s vytrvaleckou špičkou na rovině a pod Vendulou Korečkovou se prosadila jistě o 1 1/4 délky.

Šestiletá hnědka stáje 3 hearts tak navázala na loňské vítězství hnědky Faliraki, která ji loni shodou okolností porazila v jedničkových proutěných překážkách Ceně Flower Of Love ve Slušovicích. Za svěřenkyní Heleny Vocáskové dotvořila doběh klisen druhá Sparkle Shout před Cape Freedomem. Wellunca zahájila sezonu pátým místem, Orleano se v závěru propadl na šestou příčku.

Ve dvojkové Květnové mostecké míli po čase opět ukázal svou třídu sedmiletý tmavý hnědák Royal Town ze stáje Koplík. V sedle se svým stálým žokejem Radkem Koplíkem, který ho vedl v 21 z 23 startů kariéry, rozhodl už na distanci a zvítězil jistě o 4 délky před Kissi Sturmem a Sea The Nightem.

Radek Koplík a Vendula Korečková si v sobotu připsali double, dva vítěze sedlali trenéři Zdeno Koplík a Helena Vocásková.

Dobrou aktuální formu opět předvedli svěřenci Dušana Andrése v barvách stáje DC Zámrsk MUDr. Bruna. Po dvou vítězstvích v prvomájové Lysé nad Labem měli na dosah stoprocentní bilanci i v Mostě, když šestiletý Vévoda s Jiřinou Andrésovou ovládl stylem start - cíl trojkovou Cenu prezidenta Jockey Clubu ČR a Svena ve čtyřkovém handicapu teprve v posledních metrech zachytila Dream Of Love s Martinou Havelkovou.

 

Krátce ze zahraničí

 

Dvojnásobný slovenský Kůň roku Opasan má druhé blacktype umístění! Hvězda stáje Bormann v sobotu doběhla druhá v listed Prix Bedel (2400 m, 52 000 eur) v Lyonu Parilly. Trenér Jozef Chodúr na hřebce angažoval poprvé od října 2019 někoho jiného než Radka Koplíka, který si plnil povinnosti v Mostě. Žokej Václav Janáček hnědáka schoval za koně na průběžnou sedmou pozici a se sázkovým kurzem 19:1 nastupující Opasan měl potřebný klid. V cílové rovině zaútočil ve vnitřní stopě blízko bariéry, propletl se mezi soupeři a porazil všechny koně okolo sebe včetně pětice blacktype vítězů. Prohrál pouze se zvenčí nastoupivší klisnou Coeur Macen, která měla v cíli na Opasana půl délky k dobru. Při dubnovém startu v classe 2 na stejné dráze porazila českého Cote Jardina. V Prix Bedel startovali v minulosti Talgado (8.), Donn Halling (4.), Nagano Gold (3.) a Felix (6.).

Tříletá Heidi High ze stáje Arenzo vyhrála sobotní Dresden-Titans-Rennen (D, 1400 m, 6000 eur). Outsiderka 277:10 porazila s Leonem Wolffem jistě o 1 délku Lady Horizon z tréninku Bohumila Nedorostka. Po tomto dostihu byl letošní zahajovací mítink v Drážďanech kvůli místy kluzké dráze ukončen. Při dodatečné prohlídce oválu se na tom shodla komise složená z rozhodčích, pořadatelů, trenérů a žokejů.

Foto: Pavla Pechmanová