První předvýběr hřebců v Tlumačově. Cassin byl vybrán do PK ČT

ikonka

Zemský hřebčinec Tlumačov hostil ve středu 19. ledna I. předvýběr hřebců do plemenitby ČT. Akce se těšila z velkého zájmu veřejnosti, které se představilo celkem 10 tříletých hřebců, z nichž osm dostalo doporučení. Hřebec Cassin byl vybrán do PK ČT.
19.01.2022 17:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB


 
V Zemském hřebčinci Tlumačov proběhl 1. předvýběr hřebců do plemenitby ČT. V mrazivém dopoledni bylo za velké divácké účasti předvedeno celkem 11 hřebců. 
 
Jako první se představil holštýnský hřebec Cassin (Cassini I x Calido I), který se ucházel o udělení výběru do plemenitby na základě vlastní výkonnosti a výkonnosti potomstva. „Tento figurantní, rámcový hřebec ve velmi dobrém a moderním typu s dostatečnou sílou kostry, výbornou horní linií, dobře osvaleným krkem se předvedl na svůj věk ve velmi dobré kondici,“ uvedla Hana Civišová v aktuálním příspěvku na webu spolku Český teplokrevník. 
 
Komise tomuto hřebci z chovu Thede Frellesen (DE) v majetku Karla Růžičky udělila výběr do plemenné knihy českého teplokrevníka a posílí tak garnituru plemenných hřebců působících v PK ČT pro rok 2022. 
 
Dále bylo předvedeno celkem deset tříletých hřebců, kteří se ucházeli o postup do druhého kola únorového předvýběru. Hodnotící komise pracovala ve složení Hana Civišová, Stanislav Hošák, Jan Chýle a Luboš Kozák. 
 
„Při předvedení na tvrdém povrchu vynikali hřebci zejména mechanikou pohybu a připravenost byla taktéž na velmi vysoké úrovni. Toto kvitujeme velmi pozitivně, protože došlo k velkému posunu oproti rokům předchozím,“ konstatovala Civišová.
 
Následoval skok ve volnosti v hale, která byla taktéž velmi dobře připravena. „Hřebci skákali velmi dobře a připravenost byla taktéž na vysoké úrovni. Doporučující verdikt si vyslechlo osm hřebců a je pouze na zvážení majitelů, zda se s hřebci druhého předvýběru zúčastní,“ dodala Hana Civišová z hodnotící komise.
 
Z průběhu akce připravujeme ve spolupráci se spolkem Český teplokrevník podrobnější fotogalerii.
 
Zdroj: Český teplokrevník z.s.
Foto: poskytl David Olejníček, ZH Tlumačov