První pardubická kvalifikace: Del Rey chytil Theophila na cílové čáře

ikonka

V Pardubicích se v sobotu 21. května uskutečnila první kvalifikace na Velkou pardubickou. Jejím vítězem se stal sedmiletý Del Rey, který mezník protnul o nos dříve než vítěz Velké z roku 2019 Theophilos s žokejem Josefem Bartošem.
21.05.2022 19:48  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

 
Senzačního vítěze má první kvalifikace na Velkou pardubickou. Když koně vyběhli na travnatý ovál, zdálo se být jasné, že si pro prvenství neohroženě běží v Lysé nad Labem rozběhaný Theophilos. V cílové rovině se ale k velkému náporu nadechl nejmladší v poli koní, sedmiletý Del Rey, který mezník protnul o nos dříve, než vítěz Velké z roku 2019 Theophilos s žokejem Josefem Bartošem.
 
Sázkovým favoritem byl přitom Theophilos, který do dostihu na 5800 metrů odskakoval v kurzu 4:1. Za ním následovali Player, resp. No Time To Lose. Na vítězství ale dosáhl svěřenec trenéra Zdeňka Mimry – sedmiletý valach Del Rey, který do dostihu vstupoval s kurzem 17:1.
 
Tempa se ujal zkušený Stretton s žokejem Jaroslavem Myškou, který odvodil podstatnou část dostihu. Jemu sekundovali Mr Spex a Player. Vzadu se naopak drželi oba slovenští zástupci Star s Matuským a Paris Eiffel s Cagáněm.
 
Pole koní se drželo pohromadě a spolehlivě skákalo. Na ovál vybíhal jako první Stretton s Playerem následovaný Theophilem. Ten pak přeřadil na vyšší rychlost a zdálo se být jasné, kdo si běží pro vítězství. Další sled byl velmi vyrovnaný, následovali Player, Stretton, pozici si lepšil Del Rey, který se nadechl k mocnému finiši a o nos předčil Theophila. Doběh byl tak těsný, že o vítězství musela rozhodnout cílová fotografie.
 
„Ve skrytu jsem doufal, že tam nos strčil. Del Rey je talentovaný a pořád se posouvá. Zda zamíří v sedmi letech do Velké pardubické je otázka na majitele, ale zřejmě ano,“ řekl trenér vítězného Del Reye Zdeněk Mimra, který hnědáka připravuje v Častolovických Horkách na Královéhradecku.
 
V sedle vítěze byl Jakub Kocman, který se v sobotu na tři vítězství přiblížil k titulu žokeje. V sobotním mítinku zopakoval vítězství z úvodních květnových dostihů. Prvenství obhájil v sedle Lianela a ukázal, že bude patřit mezi favority Poplerova memoriálu, který se běží při mítinku Velké pardubické. Jestli se však tento hnědák postaví zrovna na start sprintu pro krosové rychlíky, je otázkou. „Ještě nás před Velkou čeká Cena Válečníka na 3300 metrů. Lianel by ale mohl klidně běžet delší trať,“ uvedl trenér vítězného koně Stanislav Popelka.
 
Hattrick tuto sobotu nikdo nezaznamenal, ovšem jak trenér Popelka, jehož kořistí se stala také Cena služeb města Pardubic s Yarou, tak i další aktéři brali po dvou vítězstvích. Double se podařil žokeji Pavlu Složilovi, stáji Dr. Charvát i žokeji Janu Faltejskovi. Ten bral vítězství s Coupstarem a také v červeno-bílém dresu Makové Panenky. „Vítězství zařídil žokej Faltejsek, ale dojmy máme dobré, i když nějaké chyby tam byly, ale klisna na rovině všechno dohnala,“ řekl asistent trenérky Radim Petřík.
 
Koněm pro zapamatování je bělouš Forever Dry. Pro Statek Blata Český ráj ho připravuje Josef Váňa. Valach odtáhl prakticky celý dostih a velmi dobře skákal. Na dráhu se vracel po zdravotních peripetiích po více než roce. „Majitel Josef Dufek si na něj počkal a kůň mu to vrátil. Podal super výkon, u něj je to jen o zdraví,“ komentoval zasloužené vítězství trenér Josef Váňa.
 
Foto: Petr Šedivý, poskytl DS Pardubice
Zdroj: tisková informace DS Pardubice