První den skokových KMK nabídl zajímavé výkony. Hope vyhrála přehlídku

ikonka

První zářijový víkend se v Zemském hřebčinci Písek koná finále Kritérií mladých koní. V prvním kole velmi vynikala šestiletá Ketty-H, která obdržela nejlepší hodnocení dne – 27,65 bodů. Při přehlídce tříletých klisen byla nejlepší Hope.
04.09.2021 19:45  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 
V sobotu 4. září proběhlo v Zemském hřebčinci Písek první kolo finále Kritérií mladých koní.  Do finále mohlo postoupit vždy dvacet nejlepších koní dané kategorie, kteří sbírali body v kvalifikačních kolech během sezóny. Nejvíce bylo pětiletých klisen, kterých nakonec odstartovalo dvacet jedna, neboť dvě klisny obdržely stejný počet bodů. Naopak kategorie šestiletých koní nebyly plně obsazené. Klisen závodilo dvanáct, hřebců a valachů celkem třináct.
 
Komisaři Roman Drahota, Jan Chýle, Vladimír Hruška a Luboš Kozák v kategorii čtyřletých klisen ohodnotili nejlépe klisnu Nella de la Baie po Glenfiddich VDL z matky po Allegreto. Ta s jezdcem Ondřejem Nágrem získala hodnocení 26,025 bodů. Druhou nejlepší klisnou byla Elvista po hřebci Elvis ter Putte, z matky po Aristo Z předváděná Jiřím Hruškou, která za svůj výkon obdržela 25,825 bodů. Třetí je průběžně klisna po hřebci Caluca Z Casia WH. Ta je z matky po Colato R a s jezdcem Zdeňkem Paličkou získali 24,925 bodů. Do první pětky se probojovaly ještě klisny Jamaica 68 a Pirueta 1.
 
Ze čtyřletých hřebců a valachů byl nejlepší Diarol ježděný Miloslavem Příhodou. Potomek Diarona z matky po Stakkatol byl ohodnocen rovnými dvaceti sedmi body. O devět desetin méně dostal Kannthago DK v sedle s Jiřím Tmějem. Tento hřebec je po úspěšném Kannanovi, z matky po Carthago Z. Průběžnou třetí příčku si po prvním kole drží Dárius-H po Diarado, z matky po Voltaire. Společně s Josefem Lánským získali 25,8 bodů. Úspěšní byli také Rythmic DK a Didiér.
 
Mezi pětiletými klisnami se do čela dostala Casalla Blue PS předváděná Matějem Kotalíkem, která získala 26,18 bodů. Ta je po hřebci Casallco z matky po Chacco-Blue. Těsně za ní s 26,03 body skončila dcera Carusa Medimade Cara Mia 2 se Zdeňkem Jarkou. Cara Mia je z matky po Catango Z. Průběžně třetí je Goldvita, která byla od komisařů ohodnocena 25,9 body. Klisna je po hřebci Aristo Z a předváděla ji Lenka Kočí. V první pětce ještě figurují Laomi W a Eowyn de Goedereede Z.
 
V kategorii pětiletých hřebců a valachů se nejlépe předvedl potomek Arista Z 2686 Ares RVP s Markem Klusem. Tento hřebec z matky po Faraday získal další vysoké hodnocení – 26,95. Průběžné druhé místo zaujímá Houston VK Z s Veronikou Jelínkovou. Houston je po hřebci Heineken z matky po Berlin a byl od komisařů ohodnocen 26,53 body. Se ztrátou 0,25 bodu se za něj zařadil Aragon 22 s Ing. Jiřím Mayerem. Aragon je po hřebci Acorado I z matky po Concept. Do první pětky se probojovali i Quentario Dwerse Hagen a Wrangler ZH.
 
Nejvyšší známku dne dostala šestiletá Ketty-H s Janou Vaníčkovou. Tato klisna po Aristo Z, z matky po Kanasta-H, si od rozhodčích odnesla 27,65 bodů. Druhá je průběžně Nestea po hřebci Lantino z matky po Quick Lauro Z předváděná Alenou Kozojedovou. Ta byla ohodnocena 26,63 body. S ní je na děleném druhém místě i klisna Zaragoza 1 po Jaguar Mail, z matky po Canturo. Zaragozu parkurem provedla Petra Boháčová. Za těmito klisnami se zařadily Atica 4511 a Evrista.
 
Z šestiletých hřebců a valachů byl v prvním kole nejlépe hodnocený Christian Liberty s Václavem Horkým. Hřebec je po Christian z matky po Cannavaro. Jeho výsledný součet bodů byl 27,03. Za něj se zařadil potomek slavného hřebce Comme Il Faut. Carnelian předváděný Kateřinou Veselovskou dostal 26,8 bodů. O dvě setiny méně obdržel Cornessini s Ondřejem Nágrem. Cornessini je po hřebci Cornet Obolensky z matky po Cassini I. Do první pětky se probojovali ještě Clovis LB a Phenix van de Noordheuvel.
 
Kromě prvního kola finálových soutěží kritérií mladých koní proběhlo v areálu i finále celostátní přehlídky tříletých klisen. Těch bylo celkem čtrnáct. Klisny byly k vidění dvakrát. Nejprve byly předváděny na tvrdém podkladu, a poté ještě jednou přímo na píseckém kolbišti. 
 
Vítězkou se stala klisna Hope po hřebci Hickstead White z matky po Ramiro-47. Majitelem a chovatelem této tříleté klisny je Radek Křídlo. Druhou nejlépe hodnocenou klisnou byla Byzanc po Cassilius, z matky po 240 Furioso jílovský. Majitelem Byzanc je František Jungvirt mladší. Třetí skončila dcera Guidam Sohna klisna Gona z matky po Corlensky G Zdeňka Hrnčíře. Čtvrtá se umístila Tsunami po Cola z matky po Edminton. Pátou dekorovanou klisnou byla opět dcera Guidam Sohna, klisna Chantall z matky po Chardonnay Z. Na prvních pět nejlepších klisen se můžete podívat ve fotogalerii od Anny Reinbergerové.
 
Foto: Anna Reinbergerová