Průlom v americké dopingové kauze: Navarro se přiznal, hrozí mu 5 let

ikonka

Rozsáhlou dopingovou síť, v rámci níž několik amerických trenérů, veterinářů a jejich spolupracovníků provozovalo a krylo krevní doping za pomoci látek nezjistitelných stávajícími testy, odhalila FBI v březnu 2020. Uvízl v ní i vítěz Saudi Cupu.
12.08.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Bývalý špičkový americký trenér Jorge Navarro přiznal vinu v kauze systematického dopingu dostihových koní, která byla odhalena před rokem a půl na základě odposlechů a rozsáhlého policejního vyšetřování.

Celkem bylo obviněno 27 členů dostihové scény. Vedle Navarra je nejprominentnějším jménem jeho někdejší kolega Jason Servis, ten však nadále trvá na své nevině.

46letý Navarro se v rámci výslechu u soudu v New Yorku přiznal k vybudování a provozování rozsáhlé dopingové sítě, fungující mezi lety 2016 a 2020. Vítězi více než 1000 dostihů hrozí až pět let vězení a zaplacení více než 25 milionů dolarů poškozeným stranám.

 

Equinews: Stájový doběh v Oaks, Lombargini vládl v Pardubicích

 

Obžaloba v hlavní větvi kauzy vykreslila “rozsáhlé korupční schéma dostihových trenérů, veterinářů, distributorů zakázaných látek a dalších osob zapojených do výroby, distribuce a podávání povzbuzujících prostředků” v oblasti krevního dopingu a látek proti bolesti za účelem zvýšení výkonnosti dostihových koní.

Zdokumentováno bylo dlouhodobé podávání preparátů nezjistitelných klasickými testy i různých krycích látek. Zakázané látky jako SGF-1000 byly převáženy mezi jednotlivými stájemi v několika amerických státech i Dubaji. Servis neměl během sledovaného období mezi lety 2018 a 2020 žádný dopingový případ, Navarro měl jediný pozitivní test.

Krevní doping - konkrétně látku podobnou erythropoietinu, označovanou kódem “monkey” (opice) - dostával například Navarrův svěřenec X Y Jet, který vyhrál před dvěma lety Dubai Golden Shaheen a loni v lednu údajně podlehl infarktu. Trenér nyní přiznal, že bělouš obdržel zhruba padesát injekcí.

"Podával jsem koním ve své péči zakázané látky za účelem zvýšení jejich výkonu. Byl jsem organizátorem kriminální aktivity zahrnující pět a více účastníků. Koordinoval jsem podávání zakázaných látek," řekl Navarro newyorskému soudu.

Zároveň soudkyni Mary Kay Vyskocil přiznal, že zásoboval zakázanými preparáty i Jasona Servise, jehož svěřenec Maximum Security loni proběhl jako první cílem premiérového ročníku Saudi Cupu. Dotace vítězi dodnes nebyla vyplacena.

Před Navarrem změnil v srpnu svou výpověď i veterinář Kristian Rhein, který se přiznal k podání látky SGF-1000 právě Maximum Security před jeho startem v dostihu listed v Monmouth Parku 16. června 2019.

Soudní verdikt nad Navarrem bude vyhlášen 17. prosince. Vzhledem k tomu, že je panamským občanem, mu hrozí i změna imigračního statusu či dokonce deportace ze Spojených států.

Na snímku: Maximum Security, foto: Saudi Cup / Jockey Club of Saudi Arabia