Přišla o kulisu, ale stále je Velká. Koně a témata pardubické neděle

ikonka

Žádný kůň nedokázal v posledních pěti letech vyhrát Velkou pardubickou opakovaně. Přinese letošní mimořádný ročník změnu dosavadních trendů? Shrnujeme hlavní témata a pozadí 130. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou.
10.10.2020 12:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Už před startem 130. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou je zřejmé, že se letošní jubilejní ročník zapíše hned v několika ohledech do historie. Kvůli zhoršující se situaci kolem Covidu-19 se poprvé poběží zcela bez diváků a za přísných hygienických opatření na celém závodišti. Dá se čekat rekordní sledovanost přímého přenosu České televize i nulová atmosféra odpovídající tréninkové přípravě za zavřenými dveřmi, jak ji poznali už hokejisté, fotbalisté či tenisté.
 
Nebylo by nic snadnějšího než Velkou pardubickou zrušit neboli jak se dnes v koronavirovém newspeaku říká - "přesunout na příští rok". Nejslavnější cross country na rozdíl od klasických dostihů není chovatelskou zkouškou a odbývat ji před prázdnými tribunami na první pohled nedává smysl.
 
Přesto je důležité, že se v neděli poběží a Dostihový spolek si zaslouží velké uznání za to, že navzdory všem potížím neustoupil od organizace.
 

Podcast: Letošním vítězům nezávidím. Josef Bartoš rozebírá Velkou pardubickou

 
Samotná Velká pardubická i její rámcový program jsou totiž klíčovým dnem z pohledu všech překážkových stájí a významným stimulem pro celý tuzemský dostihový provoz. Spolu s Českým derby a Evropským pohárem žokejů tvoří trojici velkých dostihových akcí, které svými dotacemi představují jeden z předpokladů pro další fungování celého odvětví.
 
Nejslavnější český dostih až doposud představoval zvláštní lakmusový papírek velkých společenských krizí. Neběžel se v době první světové války, po mnichovské dohodě, za druhé světové války ani po srpnové okupaci v roce 1968. Jeho konání v době Covidu-19 je proto mimořádně důležitou podporou tuzemských stájí a dalších účastníků dostihového provozu, jakkoli je třeba nepoměřovat tento ročník s tím, jak si Velkou pardubickou obvykle představujeme.
 
Letošní Velká bude prostě jiná. Jak tento týden poznamenal její trojnásobný vítěz Josef Bartoš v Podcastu EquiTV, bouřlivá kulisa více než 20 tisíc diváků je nedílnou součástí dostihu a představuje jeden z atributů jeho výjimečnosti. Letošní vítěz si ponese emoce v sobě, o nemalou část zážitků a pocitů svých předchůdců však přijde.
 
Čistě sportovně ovšem 130. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou obsahuje vše, co se od vrcholu překážkové sezony očekává. Toto jsou některá z hlavních témat letošního ročníku.
 
Vykročí Theophilos do historie?
 
Od roku 2015 trvá čekání na koně, který dokáže Velkou pardubickou vyhrát opakovaně. Letos jsou na startu čtyři z pěti posledních vítězů a pokud se někomu z nich věří, že by mohl znovu zabodovat, je to desetiletý Theophilos ze stáje Dostihový klub iSport - Váňa.
 
Valach, který na začátku kariéry poutal pozornost především svou nezkrotností a početným syndikátním zázemím, vyspěl v třídového a spolehlivého skokana, schopného dominovat současné scéně. Zatím však zůstává otevřené, kde je skutečný strop jeho možností.
 
Příliš světla do této otázky nevnesly ani letošní kvalifikace, vzhledem k mimořádnosti této sezony ještě méně vypovídající než obvykle. Theophilos běžel ve dvou a ani jednou neměl zcela optimální průběh dostihu. V první kvalifikaci dokázal přesto zvítězit, ve druhé doplatil na extrémně pomalé tempo.
 
Klidnější kulisa nedělního mítinku by koni, jehož počet spolumajitelů hravě překonává současné limity osob pro sportovní akce, měla vyhovovat. Ve finiši se nebude moci opřít o svého stálého žokeje Josefa Bartoše, ale "náhradník" Jan Odložil je dobrou volbou a jednou už s Theophilem dokázal zvítězit.
 
Zatímco kolem úřadujícího vítěze se točí pozornost médií i sázejících, předloňská hvězda Tzigane du Berlais stojí ve stínu zájmu a není to pouze tím, že jeho stáj se úzkostlivě vyhýbá publicitě. Ve svých devíti letech je mohutný hnědák stále v nejlepším věku, ale v žádném ze svých čtyř startů od předloňské Velké pardubické neukázal, co opravdu umí.
 

Čtěte více: Do Velké pardubické nastoupí 18 koní, Theophilose pojede Odložil

 
Loni se dvěma umístěními rozcvičil před obhajobou ve Velké, kde však skončil už na Taxisu. Do letošní sezony vstoupil matným šestým místem ve čtvrté kvalifikaci a jak se podařilo načasovat jeho formu na druhou říjnovou neděli, vědí v tuto chvíli jen ve Dvorcích na Bruntálsku.
 
Pokud jde o valacha stáje Dr. Charvát, není se zkrátka při pohledu zvenku čeho chytit. Třeba bylo všechno řečené jen předehrou k dalšímu úspěchu, v sedle ostatně zůstává ve velké pohodě jezdící Jan Faltejsek. Nahlášená stínidla nicméně signalizují, že ne všechno kolem Tzigane du Berlais proběhlo v posledních týdnech a měsících podle představ.
 
A zbylí dva vítězové? Stárnoucí No Time To Lose má za sebou dlouhou rekonvalescenci. Jeho stálý jezdec Jan Kratochvíl si vybral jiného koně, a třebaže letošní podmínky by hnědákovi měly hrát do karet, do nejužšího okruhu favoritů nepatří. Se zdravím v posledních letech opakovaně laboroval i dvanáctiletý Ribelino. Pověsti budoucí krosové hvězdy, které se těšil při svém úspěchu od zeleného stolu v roce 2015, nikdy nedostál.
 
Nové hvězdy na obzoru
 
Že minimálně polovina někdejších vítězů papírově nehraje roli, má více důvodů. Jedním z nich je fakt, že se o slovo pomalu hlásí potenciální nové hvězdy. Tou nejvíce skloňovanou je vítěz čtvrté kvalifikace Sottovento ze stáje Statek Chyše - Váňa.
 
Osmiletý hnědák z chovu hřebčína Fährhof šel letos výrazně nahoru. Trenér Josef Váňa a jeho tým o něm mluví jako o spolehlivém skokanovi, jemuž navíc nechybí potřebná vytrvalost. Jako každý debutant ve Velké pardubické musí tento předpoklad nejprve dokázat v praxi na 6900 metrů, ale podle dosavadních indicií je třeba ho počítat mezi favority letošní Velké.
 
Černým koněm dostihu je Player, který při své loňské premiérové účasti zdolával všechny nástrahy kursu s velkým přehledem a zastavilo ho až smolné uklouznutí za Hadím příkopem. I během letošního léta prokazoval ryzák stáje Nýznerov konzistentní formu.
 
Mladší deseti let jsou ještě Lodgian Whistle, Talent, Mahony či nenápadný Dulcar de Sivolla. V nejlepším věku stále zůstává "medailista" z posledních dvou ročníků Velké Stretton.
 
Vstoupí do klubu další jméno?
 
Za posledních osm let uspěli ve Velké pardubické jen čtyři jezdci - Jan Faltejsek, Josef Bartoš, Jan Kratochvíl a Pavel Kašný. Může za to zejména famózní série pětinásobného vítěze Faltejska.
 
Pokud by se letos neprosadili Tzigane du Berlais nebo Sottovento, znamenalo by to rozšíření úzkého klubu vítězných jezdců o nové jméno. Velkou šanci má zejména Jan Odložil, s ambicemi půjdou na start i Lukáš Matuský, Marcel Novák nebo Jaroslav Myška, který sedí na loňském vítězi Ceny Labe.
 

Čtěte také: Bartoš, Stromský a Kašný ve filmu. "Žokejové" zachycují zákulisí Velké

 
Malou mediální přestřelku vyvolalo rozhodování Marka Stromského, který byl v posledních letech spojený s Hegnusem. Dvanáctiletý matador majitele a chovatele Františka Ševců letos zůstal zdravý, ale v dostihu roku ho povede Lukáš Matuský. Stromský přijal angažmá na neméně šancovém Strettonovi.
 
Stromský i Hegnusův trenér Radek Holčák prezentovali v médiích odlišné verze dění. Faktem však zůstává, že málokterý dostihový "rozvod" se obejde bez jisté hořkosti. A solidní šance v letošní Velké pardubické mají oba.
 
Rámcový program vstává z mrtvých
 
Co dostih, to vrchol pro některou kategorii tuzemských překážkářů. Letitý úzus rámcového programu Velké pardubické začal v posledních letech dostávat trhliny, startovní pole některých tradičních dostihů postupně chřadla. Letos je vše jinak. Ze zrušené soboty byly na neděli přeloženy dva dostihy a bohatý nedělní program tak čítá deset chodů. Většina z nich má bohatá startovní pole.
 
Cena Labe, letos vypsaná jako Cena firmy Chládek a Tintěra Pardubice a.s., se může pochlubit třinácti aktéry. Favoritem bude fenomén Evžen, proti němuž nastoupí Lombargini, String či Imphal.
 
Ještě o dva koně více bude v akci v Ceně hejtmana Pardubického kraje – Ceně Vltavy. Hvězdami Křišťálového poháru jsou letos debutující sériová vítězka Cheminée, Aztek a Saul. Ve Stříbrné trofeji se vrací Anaking, ve Zlaté sponě tříletých absolvuje svůj pardubický debut třídový Roncal. Otevřenou partii slibuje Poplerův memoriál. 
 
 
Foto: Marek Sekáč