Přišel a rozhodl. Před jízdou mi šlo hlavou ledacos, přiznal Schmitz

ikonka

Nedělní finále Air Bank GCL Super Cupu sice nabídlo světovou špičku v čele se zkušenými matadory, ale nakonec rozhodly pevné nervy 23letého švýcarského mladíka. Edouard Schmitz zvedl svou vítěznou jízdou publikum ze sedadel. "Splnil se mi sen," říká.
21.11.2022 18:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

Byl to bezesporu jeden z vrcholů letošního Prague Playoffs. Když Edouard Schmitz vjížděl v neděli večer s desetiletým Gamin van’t Naastveldhof jako poslední účastník finále Air Bank GCL Super Cupu do O2 areny, věděl, že nesmí udělat žádnou chybu a musí zajet rychlý čas, aby jeho tým Miami Celtics udržel vítězství před Valkenswaard United.

Mladý švýcarský reprezentant a jeden z největších nastupujících talentů současné parkurové scény obrovský tlak ustál a díky času 63,17 sekundy zajistil svému týmu nečekané vítězství. Poté, co překonal poslední překážku, vypukla v zaplněné O2 areně bouře nadšení.

"Myslím, že jsem v takové atmosféře ještě nikdy nejezdil. Budu na to ještě dlouho vzpomínat. Cítil jsem velkou podporu pražského publika, což se na této nejvyšší úrovni nestává zase tak často. Jsem za to velmi vděčný a chci poděkovat všem, kdo přišli," řekl Schmitz v exkluzivním rozhovoru pro EquiTV.

 

Čtěte více: Super Cup GCL v O2 areně vyhrál tým mladíků. Prague Lions jsou šestí

 

O takových momentech sní podle odchovance rodiny Fuchsových prakticky každý jezdec. "Nastoupit jako poslední, rozhodnout o vítězství svého týmu a zvednout publikum ze sedadel, to je něco hodně výjimečného a já jsem měl to štěstí, že se mi to dnes podařilo. Je to velký den pro celý tým, naše ošetřovatele, koně a celé to soukolí," dodal Schmitz.

Kdo by si ale myslel, že 23letý Švýcar vjel do druhého kola Super Cupu bez promyšleného plánu, mýlil by se.

"Věděl jsem naprosto přesně, jaký čas musím zajet. Abychom vyhráli, bylo třeba se vejít zhruba do 68 sekund. Což nebylo zase tak rychlé, takže jsem se mohl maximálně soustředit na čitou jízdu. Věděl jsem, že mám rychlého koně a nemusím si dělat větší starosti. Ale to víte, když jsem vjížděl do arény, hlavou mi vířila spousta myšlenek včetně různých nepublikovatelných výrazů. Jsem šťastný, že jsme to zvládli a vybojovali trofej," radoval se Schmitz.

Tým Miami Celtics prošel před letošní sezonou velkou obměnou a jeho osu tvoří mladí jezdci do třiceti let. V Praze ho kromě Schmitze reprezentovali ještě Irové Bertram Allen a Michael G. Duffy, dalšími členy jsou Američanka Jessica Springsteen a Belgičan Jos Verlooy.

S Gamin van’t Naastveldhof, který v neděli nadchl pražské diváky, tvoří Schmitz dvojici necelé dva roky. "Zamiloval jsem se do něj od chvíle, kdy jsem na něm poprvé seděl. Je to výjimečný kůň, vždycky se snaží jezdci vyhovět a dnes v této aréně dokázal, co doopravdy umí. Je to jeden z nejlepších koní, které znám a věřím, že svou třídu mnohokrát prokáže i v budoucnu," konstatoval Schmitz.

Zdroje: EquiTV, gcglobalchampions.com

Foto: Kateřina Návojová