Příprava na mistrovství světa. Příhoda byl v Haras du Pin spokojen

ikonka

Olympijská dvojice Miloslav Příhoda a Ferreolus Lat má za sebou poslední velký přípravný závod před mistrostvím světa ve všestrannosti, které startuje za měsíc v Pratoni del Vivaro. Při CCIO4*-S v Haras du Pin skončila v polovině výsledkové listiny.
15.08.2022 15:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 
Mezinárodní závody CCIO4*-S ve francouzském Haras du Pin předznamenávaly blížící se mistrovství světa ve všestrannosti. Jako poslední důležitou přípravu před vrcholnou událostí sezony 2022 je zařadil do svého plánu i olympionik Miloslav Příhoda se svým dvanáctiletým valachem Ferreolusem. 
 
Po úvodní drezuře měli na svém kontě 36 bodů, což je řadilo na 80. řádek průběžného pořadí. „Drezurní zkoušku jsme odjeli standardně. Určitě to nebyl náš nejlepší výkon. Ferreolus šel v klidu, dobře, měl jsem jednu drobnou chybu v prvním přeskoku a možná nebyl tak výrazný v druhé dovnitř pleci a v druhém překroku. Nicméně hodnocení od rozhodčích se hodně lišilo. Od jednoho jsme dostali skoro 67,14 %, od druhého 63,10 % a od třetího 61,67 %, což v průměru bylo 63,97 % a tudíž 36 trestných bodů. Čekal jsem malinko víc, doufal jsem v 32 až 33 bodů, ale na to to nestačilo,“ uvedl v rozhovoru pro EquiRadio Miloslav Příhoda.
 
V terénní zkoušce česká dvojice obdržela deset bodů za překročení času. „Bohužel, již jsem to v minulosti říkal, že Ferreolus není z nejrychlejších koní. Ale zkušenosti, které posbíral za svoji kariéru, tak se začínají již zúročovat. Výkon v krosu byl jeho momentální optimum. Ani jsem nechtěl výrazně tlačit na tempo, jelikož tam bylo hodně teplo a za pět týdnů máme daleko větší cíl,“ pokračuje Příhoda. „Jsem hlavně spokojen, jak je na tom Ferda fyzicky, protože za deset minut byl vyfouklej a mohl jít domů. Po cestě do stáje byl již veselý jako vždy.“
 
Závěrečný parkur završil čtyřmi trestnými body. Celkem jich tak měl rovných padesát, a to stačilo na konečné 57. místo. „Koně byli při parkuru dost nervózní, jelikož se zároveň jel kros tříhvězdičkové soutěže. Na parkuru tak byl Ferreolus malinko dopřednější, než bych čekal. Já se rozhodl tentokrát neinkasovat penalizaci za ča a snažil jsem se tak hodně zkracovat. Na poslední skok byl již Ferda trochu plošší, z čehož přišla chyba,“ upřesnil jezdec.
 

Psali jsme: CCIO4* Strzegom: Příhoda s Trundou v top 20, Polsko nejlepším týmem

 
„Z hlediska celkového pořadí bych si představoval být malinko výš, ale jako příprava na mistrovství světa to bylo dostačující. V drezuře víme, co zlepšit a co se týče krosu a parkuru, tak tam nebyl sebemenší problém. Určitě nás to posunulo někam dál,“ dodal Miloslav Příhoda ve vysílání EquiRadia.
 
V pondělí tak potvrdil manažerce komise všestrannosti České jezdecké federace nominativní přihlášku k účasti na mistrovství světa v italském Pratoni del Vivaro, kam by měl kromě Příhody odjet se svými dvěma koňmi i další z českých olympioniků v této disciplíně Miroslav Trunda. Pavlovi Březinovi těsně unikla nominace, a tak Česká republika nebude mít zastoupení v soutěži týmů, ale pouze mezi jednotlivci. 
 
Foto: poskytl Miloslav Příhoda