reklama 11A

Přilákat nové partnery je jednou z priorit ČJF, uvedl Petr Kuklík

ikonka

Česká jezdecká federace má již půl roku nového generálního sekretáře, jímž se stal Petr Kuklík. Společně s novým prezidentem ČJF Radkem Roučem i dalšími členy Výkonného výboru se musejí v současné době vypořádat s podstatně nižším rozpočtem.
25.01.2022 11:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D
 
Již déle jak půl roku působí jako generální sekretář České jezdecké federace Petr Kuklík. Hned po nástupu musel připravovat celostátní konferenci a po ní se seznamoval s novým vedením. Spolupráci s členy Výkonného výboru ČJF v čele s prezidentem Radkem Roučem si velmi pochvaluje.
 
„Jsem na České jezdecké federaci v pozici generálního sekretáře, což znamená, že jsem odpovědný za provoz. Za organizační stránku věci, i co se týče vizí a směřování České jezdecké federace, tak od toho jsou tady zvolení funkcionáři. – Zrovna v případě pana prezidenta byl veliký počet hlasů. Věřím, že si členové České jezdecké federace zvolili člověka, který je fundovaný. Musím říct, že mě to zvolený prezident každým dnem ukazuje. Je to člověk, který se tomu chce věnovat, chce tomu dát svůj čas a zkušenosti a znalosti z jezdeckého sportu na to má,“ konstatoval v úterním podcastu EquiRadia Petr Kuklík.
 
Připomněl také, že všechny funkce, včetně těch v odborných komisích, vykonávají lidé bez nároku na honorář. „Opravdu tomu věnují svůj volný čas, kdy by mohli sedět doma s knížkou. Všichni tito lidé mají svoje životy a svá zaměstnání a v rámci svého volného času se poté věnují České jezdecké federaci. A toho času opravdu není málo. Věcí, které je potřeba dělat a dělají se, tak je strašně moc.“ 
 
Nasnadě je tak otázka, zda by se do budoucna neměl alespoň Výkonný výbor profesionalizovat do té míry, že jej budou členové vykonávat na částečný, nebo dokonce plný úvazek. „To se samozřejmě nabízí. Pokud to někdo dělá jako svou profesi a je za to placen, tak tomu věnuje třeba jiný elán, musí tomu věnovat třeba více času a tak dále. Toto rozhodnutí není na mě a od toho jsou tu nejvyšší orgány, kteří musí rozhodnout, jestli to chtějí profesionalizovat, což znamená, jestli se za tu práci dostane nějakým způsobem zaplaceno, nebo ne,“ říká Petr Kuklík. Novému vedení však prý rozhodně elán nechybí. „S panem prezidentem a s členy Výkonného výboru jsem více méně denně na telefonu a opravdu mě až překvapuje, že se k tomu zvládají věnovat svým profesím. Skutečně tomu věnují tolik času, že si myslím, že to je určitě na profesionální úrovni.“
 
Jedním z důležitých témat na konci loňského a začátku letošního roku je rozpočet České jezdecké federace. Zastřešující organizace jezdeckého sportu v České republice dle slov generálního sekretáře na tom v porovnáním s jinými svazy není vůbec špatně. „Když se srovnáme s ostatními svazy, tak my máme nějakých čtyřicet procent vlastních zdrojů, což je fantastické. To je velice zdravá organizace ve sportovním prostředí. Máme šedesát procent zdrojů v rámci dotačních výzev, což bohužel pro tento rok je trochu problematické, protože veřejné prostředky jsou v provizoriu. Znamená to, že není schválen rozpočet. Na to konto není schválený rozpočet Národní sportovní agentury a nejsou vypsány dotace pro tento rok. Pro nás to znamená, že nevíme, jestli a případně jakou výší té dotace pro tento rok dostaneme, což je velice problematické. Od toho se odvíjelo i prezentování a schvalování rozpočtu, který byl schválen na Radě České jezdecké federace.“
 
Co to tedy přesně znamená pro chod organizace? „My v tuto chvíli máme schválen rozpočet s tím, že počítáme, že ten rozpočet se bude vyvíjet na základě toho, jaké informace nám budou přicházet ze strany poskytovatele dotace. To znamená, že my v tuto chvíli jedeme na rozpočtu, který je znatelně nižší než v předchozích letech. To, jaké škrty a kde se to projeví už bylo nějakým způsobem prezentováno. Absolutní prioritou ČJF je v tuto chvíli vzdělávání – čili alokace na SCM a na vzdělávání jako takové. To je více méně v plné výši. Teď je otázka, a to je úkolem Výkonného výboru potažmo Rady, kde a v jaké míře se ty škrty objeví. – Zasáhne to všechny ostatní oblasti kromě vzdělávání a kromě SCM. I provoz sekretariátu jako takový bude z velké části omezen finančně,“ upozorňuje Petr Kuklík. Konkrétnější však být nechtěl, neboť je podle něj příliš brzy říkat, kde se ty škrty konkrétně objeví. „Je to na základě nějakého konsenzu, ať už vedení jednotlivých disciplín a vůbec vedení všech členů ČJF.“ 
 

Psali jsme: Kdo povede skokovou komisi ČJF? Zatím se toho ujala Sylvie Boušková

 
Cílem České jezdecké federace by mělo být sehnat příjmy i ze strany komerčních partnerů ze soukromého sektoru, což se však doposud příliš nedařilo. „To je samozřejmě nějaká naše vize. Já si myslím, že určitě je na čase ČJF postavit do takového zdravého obrazu a začít hledat nějakého generálního partnera. Pokusit se sehnat nějaké partnerské peníze na chod ČJF a na podporu jezdeckého sportu v České republice,“ plánuje Kuklík. 
 
Je však ČJF atraktivním subjektem pro potenciální partnery a má jim vůbec co nabídnout? „ČJF je stoprocentně atraktivním partnerem pro komerční subjekty. Jako spolek, jako organizace a hlavně tím, co reprezentuje, je rozhodně velmi zajímavý partner. V tuto chvíli dáváme dohromady komunikační kanál, protože pokud hledáme partnera, tak mu musíme říct, co mu nabízíme za to, že on se naším partnerem stane. To je nyní naše cesta, kterou jdeme a je to priorita sekretariátu toto postavit. Sem spadají webové stránky, sociální sítě a vůbec komunikace i přes jednotlivé akce a závody, které se konají. Je tedy potřeba nějakým způsobem nastavit partnerskou komunikační síť. Takže to je určitě cesta, kterou jdeme a kterou máme jako sekretariát nastavenou jako hlavní prioritu,“ prozradil v rozhovoru pro EquiRadio Petr Kuklík. 
 
Velkou výhodou je v tomto směru početná členská základna. „V tuto chvíli jsme zástupci osmnácti a půl tisíce členů, takže to stoprocentně je veliká přesvědčovací páka, která pro nás jako pro zástupce ČJF je ve vztahu k partnerům. Je to ohromný segment lidí, který má opravdu velkou kupní sílu a je to velký reprezentační vzorek. My se při takovémto počtu můžeme řadit do TOP 10 mezi sporty v České republice. Máme velmi srovnatelný počet třeba se svazem lyžařů,“ prezentuje jeden z hlavních triumfů generální sekretář České jezdecké federace. Bude tedy velmi zajímavé sledovat, jak se s tímto úkolem současné vedení tohoto spolku vypořádá a kolik nových partnerů se do sportu spojeného s koňmi podaří přilákat.
 
Foto: Josef Malinovský



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE