Přikrylová a Štěpánková se staly zlatými hvězdami MČR v Přeštěnicích

ikonka

V jihočeských Přeštěnicích se v úterý 5. května rozdávaly první letošní mistrovské medaile České jezdecké federace. Nejvíc jich získaly Kristýna Přikrylová a Ema Štěpánková. Obě byly členky vítězného pony týmu a triumfovaly i mezi jednotlivci.
05.07.2022 23:21  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 
Mistrovství České republiky ve všestrannosti dětí a juniorů vyvrcholilo v Přeštěnicích parkurovými soutěžemi. Následně bylo rozdáno pět sad medailí v kategoriích jednotlivců a další pak v pony týmech.
 
Mezi dětmi se mistrovského titulu radoval Marek Pokorný na Hennessy 3, když na rozdíl od ostatních účastníků dokončil skokovou zkoušku bez penalizace. Celkem tak měl na svém kontě 33,13 bodů. Nikola Hlavatá s Kaiem, která po pondělním krosu vedla, jednou chybovala a se ziskem 36,08 bodů skončila nakonec až druhá. Jedno shození zaznamenala i Rozalie Kratochvílová na valachovi Ksiaže Chief, přesto jí 41,60 bodů stačilo na bronz. Na ten pomýšlela po dvou soutěžních dnech Kateřina Novotná, jenže s Esem inkasovala na parkuru osm trestných bodů, a nakonec se musela spokojit s šestým místem.
 
Stejný úterní výsledek odsunul z vedoucí pozice na čtvrtou Annu Balcarovou mezi mladšími juniory. Ve dvojici s valachem Magnoliem Double Diamond obdržela 35,59 bodů, což bylo o více jak tři desetiny více, než měla v celkových výsledcích třetí Kristýna Diringerová na Burlakovi. Tato dvojice v závěru předvedla čistou jízdu, stejně jako Ema Štěpánková na Citadele 5. Jenže 34,63 bodů z drezury nestačilo na lepší než stříbrnou medaili. Z té zlaté se i po jedné chybě radovala Kristýna Přikrylová na Lowenovi. „Po té chybě jsem si říkala: super, budu druhá. Poté, co Ančička chybovala, což mě mrzí, protože by si zlato opravdu zasloužila, tak jsem byla opravdu šťastná, protože už to vůbec nikdo nečekal, že bych mohla vyhrát,“ přiznala pozdější vítězka, kterou stejně jako další jezdkyně v této kategorii čekala ještě účast v závěrečné části soutěže pro děti na pony. 
 
Jednoznačnou vítězkou mezi staršími juniory se stala Tereza Kusá. Ta s valachem Quantos Merem obdržela pouze 29,42 bodů v drezuře a k nim již žádnou další penalizaci nepřidala. Také druhá Dominika Tomíková startující na klisně Demi-RH v krosu ani na parkuru nezatížila bodové konto, ale z drezury měla skóre 37,03. To bylo víc než v případě několika dalších soupeřek. Jenže ty v úterý jednou či dvakrát pobořily překážku a skončily tak za Tomíkovou, jež si na krk při slavnostním dekorování nechala pověsit stříbrnou medaili. Bronz vyfasovala Natálie Mynářová s Terry 1, když jen o pár desetin předstihla Alenu Kozojedovou s Leou 5 a po krosu druhou Andreu Novotnou na Kurierovi. Na pátý řádek jí odsunulo osm trestných bodů z parkuru. 
 

Psali jsme: Bezchybný kros v Přeštěnicích. MČR dál vedou Hlavatá, Balcarová a Kusá

 
V soutěži dětí ve věku od 10 do 13 let na pony si vedení po druhém dni neudržela Nikola Hlavatá se Šejbou. Skončila nakonec až šestá, zatímco Kateřina Novotná s Florou se vyhoupla na příčku nejvyšší se ziskem 33,06 trestných bodů. Za ní se umístila Daniela Hronová s poníkem Griffin The Bravenheart, třetí pak byla Dominika Zelená se Stázkou 1. 
 
Nejlepší výkon v pony kategorii dětí od 13 do 16 let předvedla Ema Štěpánková v sedle Puntíka. Se ziskem 31,48 bodů si tak dojela pro druhou medaili, tentokrát tu nejcennější. Na druhý stupínek při dekorování vyskočila Petra Svatoňová, a to díky výsledným 32,78 bodům s valachem Alpinhorse Toby. Devět setin pak od ní dělilo Kristýnu Přikrylovou na Goldenbay Magic Monn. Do sbírky medailí v konečných součtech nepřidala ke zlatu z juniorské soutěže jen bronz, ale i další zlato v soutěži pony týmů. Třetí medaili získala i její kolegyně z východočeského družstva Ema Štěpánková, čímž se tyto dvě jezdkyně staly nejúspěšnějšími účastnicemi celého mistrovství. „Určitě bylo těžší vybojovat první místo mezi jednotlivci, ale i družstva byla také do poslední chvíle napínavá. Mohli jsme si dovolit jen jednu chybu, takže to bylo také náročné,“ zhodnotila krátce po slavnostním vyhodnocení výsledků Ema Štěpánková.
 
Nejlepší oblastí byla ta východočeská nejen díky týmovému zlatu, na němž se podílely vedle Štěpánkové a Přikrylové ještě Nikola Hlavatá a Anna Balcarová. Stejný region reprezentoval totiž i druhý umístěný celek složený z Kateřiny Novotné, Dominiky Zelené, Šárky Gavelkové a Andrei Soukupové. 
 
Foto: Marcel Runštuk