reklama 11B

Příhoda: Ve Strzegomi jsem zkazil kros, ale naše cesta na OH pokračuje

ikonka

Český reprezentant ve všestrannosti Miloslav Příhoda se ve dnech 2. – 4. srpna zúčastnil dalších závodů v Polsku počítaných do olympijských kvalifikací. Jaké si z nich odnesl dojmy, a jaká je jeho další strategie, nám prozradil v rozhovoru.
06.08.2019 17:26  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B
Miloslav Příhoda je aktuálně naším nejúspěšnějším jezdcem všestrannosti. V kvalifikačním žebříčku skupiny C pro olympijské hry v Tokiu se drží na třetím místě. Zatím poslední závody CCI4*-S, které jel začátkem srpna ve Strzegomi, se mu příliš nevydařily. V rozhovoru nám prozradil, jak závody probíhaly i jaké má plány pro zbytek sezony, aby se olympijský sen mohl stát skutečností. 
 
Jak probíhala příprava na závody ve Strzegomi? Jak jste to zvládal, když jste týden před další olympijskou kvalifikací jel mistrovství České republiky ve skákání?
 
Příprava proběhla podle plánů. Před výjezdem do Strzegomi jsme měli osm týdnů pauzu po posledních závodech ve všestrannosti v Baborowku. Pak jsme absolvovali ještě dvoje skokové závody, ale v době, kdy jsem byl na mistrovství v Martinicích, tak u koně už probíhala jen takový dolaďovací trénink. Nakonec se už jen regeneroval, aby měl sílu na další těžkou soutěž.
 
Ve Strzegomi v drezurní úloze jste měl zpočátku velmi dobré známky, až v druhé polovině se to zhoršilo. Co se stalo?
 
Možná to bylo i obdélníkem. Drezura se jela v aréně, kde se i opracovává do krosu nebo se tam skáče parkur, takže z toho byl Ferreolus asi trochu stresovaný. On je nervóznější typ, je citlivý na všemožné vjemy, z toho pramenily chyby. Začátek se nám povedl odjezdit, tam jsme se pohybovali kolem 69 %, ale po krokové pasáži už věděl, že budou následovat cvaly. To ho trochu stresuje. Tam už jsme měli chyby v rytmu, a to už se trestá. V této konkurenci jsou za každou chybu velké srážky. Taky byl problém s přeskoky.
 
Bodový rozdíl od špičky ale nebyl velký, bylo to kolem pěti bodů? 
 
Přesně tak. Překvapilo mě, že známky nasadili rozhodčí celkem nízko. Když jsem tam byl před měsícem na Světovém poháru, měl nejlepší jezdec kolem 22 trestných bodů po drezuře, teď bylo kolem 28.  Mě dělily čtyři body od první desítky, takže to bylo dost otevřené.
 
Co se stalo v krosu?
 
Tam jsem to pokazil. Věděl jsem, že tam je hrozně malá ztráta na TOP10, tak jsem to chtěl co nejvíc dotáhnout. Bylo jasné, že tam bylo hodně koní v přípravě na mistrovství Evropy, bylo tak jasné, že jezdci nepojedou „na krev“. Počítal jsem, že tak polovina dvojic pojede volnějším tempem. Chtěl jsem jít co nejblíž časovému limitu, jenže zbytečně jsme byli oba přemotivovaní. 
 
Na prvních dvou skocích jsme šli hodně rychle, tam došlo možná i ke ztrátě kontroly, na třetí skok se mi vůbec nepovedla distanc a došlo ke kontaktu s překážkou. Na čtyřku pak už byl dost krátký cvalový úsek a kůň po kontaktu na trojce přestal mít chuť. Po tom špatném nájezdu na překážku tři ještě tři skoky trvalo než se trochu chytil. Jenže pak už nemělo cenu tlačit na tempo. Takže jsem to dojel bez rizika. 
 
V parkuru pak byla jedna chyba a penalizace za čas…
 
Parkur byl slušně na mírách, to ukazovaly i výsledky. Z více než čtyřiceti koní šlo čistě pět nebo šest. Čas byl dost přísný, hodně dvojic ho překročilo. Dnes už často stavitelé tlačí na čas, protože koně už jsou na takové úrovni, že chyby jsou často právě pouze z toho tlaku na tempo. Mě přišla chyba na skoku číslo tři. Taková jednoduchá, kůň jinak skákal velmi dobře. Měl jsem radost, že v něm nezůstal ten zážitek z krosu. Ráno byl na kondičce úplně v pohodě. I teď po návratu domů vypadá dobře a jsem rád, že můžeme pokračovat v plánu.
 

PSALI JSME: Miloslav Příhoda: Vyhovuje mi rodinný areál, i tak se mám co otáčet

 
Jaké máte další plány?
 
V září chci jet do Sopot. Pokud chceme přemýšlet o tom, dostat se na olympiádu, tak už se nám teď musí všechno povést na první pokus. V Sopotech jsou čtyři hvězdy a po mistrovství Evropy by tam neměli být ti nejlepší koně. Takže i konkurence bude docela schůdná. V záloze pak mám ještě říjnové závody. Nejhorší varianta je, že bych musel jet do Rumunska, ale jsou tam závody i v Holandsku a Itálii. Asi bych volil Itálii, už kvůli počasí na podzim. 
 
Už jste kontroloval olympijský žebříček? Před vámi jsou tam dva Rusové. Jsou tam dvě místa ve skupině. Mohou být oba kvalifikovaní jezdci jedné národnosti?
 
Ano, pokud by se dnes uzavíral žebříček olympijské skupiny, postoupili by dva Rusové. Ale další Rusové už by na případný postup další cestou, tedy skrz žebříček jednotlivců, neměli šanci. Takže tím by se naopak zvýšila šance pro mě, postoupit ne přímo ze skupiny C, ale na základě žebříčku FEI. Bude hodně záležet, jaké týmy se přímo kvalifikují z mistrovství Evropy. 
 
Připomeňte nám, kolik je míst pro individuální jezdce celkem?
 
Šest jednotlivců. Každý postup týmu z nějaké kvalifikační soutěže, třeba teď USA a Brazílie z Panamerických her, pak vymazává jejich jezdce z žebříčku jednotlivců a tím se otvírá prostor pro nás z dalších zemí. 
 
Pak budeme ještě čekat na říjen, to se pojede v Boekelu finále Poháru národů, tedy soutěže družstev. Odtamtud postoupí ještě nejlepší dosud nekvalifikovaný tým a tím opět vypadne řada dalších soupeřů.
 
Žádná další možnost účasti na závodech později než v říjnu už neexistuje?
 
Ještě v listopadu jsou závody v Itálii, ale to už nebudu asi v našich podmínkách schopný udržet formu. To už se teploty blíží k pěti stupňům, takže cesta v listopadu do Itálie, kde bude třeba přes dvacet stupňů, to nebude možné.
 
A nebylo by možné třeba zůstat v Itálii delší čas a pobývat tam v těch klimatických podmínkách?
 
Odjet na dlouho mimo stáje, to nejde, přeci jen, mám tady na starost i další koně. Spíš to bude záviset na počasí v Česku. Také jsme začali letos hodně brzo s přípravou, takže musím brát taky ohled na únavu koně, abych ho zbytečně nevystavoval nějakému riziku, že se zraní a nakonec proto padne třeba všechny naděje.




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE