Příběh rytíře byl pro mě signifikantní film, vzpomíná Romana Hájková

ikonka

Vánoční období je pro mnoho lidí spojené se sledováním pohádek a filmů, v nichž často hrají i koně. Velmi bohaté zkušenosti s realizací takových projektů má Romana Hájková. Velmi ráda vzpomíná na realizaci filmu Příběh rytíře.
23.12.2021 18:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 
Romana Hájková se u filmu pohybuje již více než dvacet let. Byla u zrodu mnoha známých filmů, jako jsou například Iluzionista, Doktor Živago, Serena, Van Helsing nebo Příběh rytíře. Právě tento snímek byl v její kariéře velkou roli. 
 
„Koní pro tento film bylo potřeba opravdu hodně a docela se i točili, že si každý odehrál něco. Po tom filmu nám zbylo asi deset koní, které jsme koupili a poté jsme je už nechtěli prodávat, protože vlastní koně neprodáváme. Potom tedy nastalo náročnější období, protože jsem se snažila všechny koně jezdit a udržovat je v kondici, aby mohli chodit další projekty. Trochu jsme s nimi sportovali a bylo toho hodně,“ říká v rozhovoru pro EquiRadio Romana Hájková.
 
„Příběh rytíře byl pro mě signifikantní film, který jsme točili v roce 2000 a jeho hlavní hvězdou byl zesnulý Heath Ledger. Byl to fajn kluk. Ten film byl strašně náročný, protože jsme už nevěděli ani podle scénáře, jak chtějí točit ty turnajové scény a srážky s dřevcem. Nevěděli jsme, jak to jako má vypadat. Ukázalo se, že potřebujeme tým koní, kteří budou schopni tuto práci odvádět. V Čechách jich v té době pár sice bylo, ale režisér si představoval look rytířského koně. Nakonec se nám podařilo přesvědčit režiséra, že takového koně máme, a že to je kladrubák. Začali jsme spolupracovat s Národním hřebčínem v Kladrubech, kde nám zapůjčili černé a bílé hřebce. Já jsem za to celé zodpovídala. Naštěstí se nic nestalo, koně odvedli dobrou práci a režisér si je zamiloval,“ vzpomíná zkušená trenérka koní, která pracuje u filmu jako horsemaster.
 

Psali jsme: Koně ve filmu s Romanou Hájkovou. Při výcviku musí kůň člověku věřit

 
„Myslím si, že český tým horsemasterů, koní a filmových jezdců má v zahraničí velmi dobrou pověst. Poměr ceny a výkonu je u nás pro zahraniční produkce velmi zajímavý,“ konstatuje Romana Hájková. S koňmi hodně cestovala i do zahraničí, ale osobně preferuje natáčení v České republice.
 
Zajímavých historek z natáčení má velmi dlouhou řadu. „My tomu říkáme, že to jsou průsery s dobrým koncem. Máme jich všichni mnoho. Pro mě jedna taková nejšílenější vzpomínka byla u natáčení filmu Van Helsing, kdy jsem si zrovna měla užít, že budu dělat dubla za Kate Beckinsale. Z prvního štábu volali, že si zapomněli objednat dva černé koně. Spadlo to na mého vzpínajícího egocentrického hřebce a k němu jsem měla ještě jednoho černého valacha a ten byl hodný. Přivezla jsem na plac toho mého egocentrika a už na nás čekali. Měl na něm jezdit Hugh Jackman, a když se mi podařilo ho nasedlat, tak jsem ho dovedla na pozici. Myslel si, že se bude točit zase nějaká akční scéna a ten film bude o něm. Herec na něm měl však pouze v poklidu dojet do vesnice a tam sesednout. Ten kůň dělal takový bordel, Jackman na to koukal a říkal tak odevzdaně: ‚Na tom mám jezdit?‘ Řekla jsem, že nic jiného nemáme. To byl jeden z nejdelších natáčecích dnů mého života, než jsem tomu koni vysvětlila, že má prostě pouze ujít dvacet metrů, a že ten film není o něm. Nedohlédla jsem konce dne, kdy koni energie vydržela. Zlobil tak příšerně, že se divím, že jsme tu scénu natočili. Vzpomínám na to opravdu nerada. Nic se nestalo, ve finále jsme to udělali dobře, Hugh to přežil, ale já jsem věděla, že už toho koně nemůžu nikdy vzít na tuhle scénu,“ přiznává. 
 

Čtěte také: Koně ve filmu a Romana Hájková. K natáčení se dostala jako kaskadérka

 
Filmové celebrity často nemají s koňmi velké zkušenosti, ale najdou se mezi nimi i zkušení jezdci. „Je to kus od kusu. Já mám s celebritami zkušenosti úplně nejlepší. Jeden z mých nejlepších parťáků na ježdění byla Jessica Bielová v Ilusionistovi. Skromná, krásná ženská, která se snažila naučit, co jí zkoušky dovolovali. Dalším byl Bradley Cooper, který nám udělal obrovskou reklamu, aniž bychom ho o to žádali. Reklamu udělal i plemeni starokladrubských koní. Naučili jsme ho i na tom mém hřebci vzpínat. Celebrity, když se k vám dostanou, musí na vás spoléhat, protože často s tím nemají absolutně žádné zkušenosti. Pro mě je teda horší, když říkají, že ty zkušenosti mají a říkají, že jezdit umí. Myslím, že většinou herci nemají čas slušně se naučit jezdit na koni,“ dodává Romana Hájková ke svým osobním zkušenostem s herci při rozhovoru pro EquiRadio.
 
Foto: poskytla Romana Hájková