Přes třicet tisíc koní v České republice je bez plemenné příslušnosti

ikonka

Již začátkem roku jsme informovali o stále rostoucím počtu koní v České republice. Dnes se podíváme na statistiky Ústřední evidence koní podrobněji. Lze z nich například vyčíst, že import koní výrazně převyšuje export. Nejvíce od nás míří do Polska.
23.03.2023 11:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Chov  |  
DOPORUČUJEME
| FANCLUB

 
Ke konci roku 2022 v České republice bylo dle statistik Ústřední evidence koní 101.887 koní a k tomu navíc 1.775 oslů a ostatních koňovitých. Celkem je tedy u nás těchto lichokopytníků, mezi něž se řadí například i zebry, 103.662 kusů. 
 
Nejrozšířenějším plemenem je český teplokrevník zastoupený 17.222 jedinci. Rozhodně však nejde o největší skupinu, jelikož stále je evidováno 30.428 koní bez plemenné příslušnosti. Anglických plnokrevníků je 9.269 a následují slovenský teplokrevník (3.565), velšská plemena pony a kob (4.057), qarter horse (3.050), paint horse (2.074) a českomoravský belgický kůň (2.018). Pod dva tisíce mají haflingové, starokladrubští koně, klusáci, čeští norikové, slezští norikové a shetlandští pony. Méně jak tisíc je shagya arabů a českých sportovních pony.
 
Počty narozených hříbat se v České republice příliš nemění. Výrazněji to bylo za poslední roky pouze v roce 2019, kdy se narodilo 3.371 hříbat, v dalších letech to vždy bylo lehce pod tři tisíce. 
 

Psali jsme: Počet koní v ČR stále roste. Ke konci roku 2022 jich bylo už 101.887

 
Zajímavé jsou údaje o exportu a importu koní. Zatímco vloni bylo importováno do České republiky 1.614 koní, exportováno to bylo zhruba o tisícovku méně – konkrétně 619 kusů. Nejvíce jich bylo vyvezeno do Polska (211) a do Německa (118). Ke stovce se blíží ještě s 94 koňmi export na Slovensko. Kromě dalších evropských zemí stojí za zmínku například 28 koní mířících do USA a 2 do Kanady. Exotickými destinacemi jsou například Bahrajn či Barbados. Celkem byl hlášen export koní do 25 zemí, přičemž u více jak padesáti koní není známá země, do níž byli vyvezeni. 
 
Středisko ústřední evidence koní spadá pod Národní hřebčín Kladruby nad Labem s.p.o. – hřebčín Slatiňany. Zajišťuje evidenci všech koní (i neplemenných) pro Českomoravskou společnost chovatelů a.s., která byla Ministerstvem zemědělství ČR pověřena vedením ústřední evidence všech hospodářských zvířat. ÚEK technicky zabezpečuje vedení plemenné knihy pro osmnáct organizací (uznaných chovatelských sdružení) pověřených vedením plemenných knih. Označování a registraci anglických plnokrevníků a klusáků pro ÚEK ČR smluvně zajišťují Jockey Club České republiky a Česká klusácká asociace.
 
Zdroj: Ústřední evidence koní ČR
Ilustrační foto: Josef Malinovský