reklama 11D

Předvolební bilancování s Miloslavem Vítkem

ikonka

ČJF zažije v roce 2019 konference oblastí i celostátní volby, po kterých bude jasné složení vedení na další čtyři roky. Na uplynulé volební období i plány do budoucna jsme se zeptali předsedů oblastí. Přečtěte si rozhovor s Miloslavem Vítkem.
09.01.2019 11:35  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D
V průběhu prvních čtyř měsíců roku 2019 se budou konat postupně konference všech oblastí ČJF a následně celostátní konference. Oslovili jsme předsedy všech oblastí ČJF, aby nám prozradili, jak vidí uplynulé volební období, a co chystají do budoucna…
 

Podívejte se na rozhovor s předsedou oblasti Praha Miloslavem Vítkem.

 

Co se povedlo v práci oblastního výboru, jehož jste předsedou, nejen za poslední rok, ale za celé volební období?
 
K našim základním cílům na oblastní úrovni patřilo zpřístupnění rozpočtu ČJF a dotací MHMP subjektům oblasti Praha a jejich členům. Zároveň jsme se snažili o snížení nákladů na provoz oblasti a podporu všech, kdo se snaží pro jezdecký sport něco dobrého udělat. V tomto směru bylo velkým přínosem prosazení systému financování oblastních projektů z centrálního rozpočtu, v rámci kterého naše subjekty pořádaly různá soustředění, například přípravu na ZZVJ. Z dotačních programů MHMP jsme pro naše subjekty získali během našeho funkčního období 4,3 milionu korun a dostali jsme se na podporu 15 subjektů pracujících s mládeží a 5 subjektů věnujících se paradrezuře a paravoltiži.
 
Zavedli jsme finanční podporu pořadatelů závodů, příspěvky účastníkům MČR ve všech disciplínách a také našim reprezentantům, kteří zasáhli do soutěží na ME a MS. V posledním roce se nám podařilo financovat i povinná doškolování našich rozhodčích.
 
V neposlední řadě jsme obnovili tradici galavečerů oblasti s oceňováním sportovních úspěchů našich členů, žebříčky Pražská jezdecká liga v různých disciplínách a věkových kategoriích (které nahradily žebříčky v JISu) a Pražský pohár hobby jezdců.
 
Co se v tomto volebním období opravdu povedlo, byl vstup ČJF do 21. století spuštěním Jezdeckého informačního systému, na jehož přípravě a realizaci se výrazně podíleli členové našeho oblastního výboru i oblastní sekretářka Irena Hůlková. Dnes nám to již přijde jako samozřejmost, ale kdo si vzpomene na průběh registračních období a platby členských poplatků a licencí do roku 2017, tak ví, o čem mluvím.
 
Jaké projekty či plány jste si v minulosti stanovili, co se povedlo, a naopak co se nepodařilo realizovat?
 
Členové OV Praha do „jezdecké politiky“ vstoupili s jasným cílem – jezdecká federace je spolkem jezdců a logicky musí patřit a sloužit všem svým členům bez rozdílu. Chtěli jsme, aby všechny výdaje ČJF podléhaly jasným a veřejně přístupným objektivním pravidlům a příjmy a výdaje byly v jasné a pochopitelné struktuře transparentně zveřejňovány. Dále jsme chtěli, aby byla jasná a veřejně přístupná pravidla nastavena i na vše, co se týká sportu, například nominace funkcionářů závodů, podpora vybraných závodů a seriálů, nominace reprezentantů, činnost sportovních center mládeže, nominace jezdců a koní roku v jednotlivých kategoriích, podpora zahraničních výjezdů, výběr, odměňování a povinnosti vedoucích ekip, atd.
 
Bohužel naplnění tohoto cíle bylo velmi obtížné vzhledem k dříve zaběhnutému systému. Nejtěžším na tom všem bylo zajištění transparentnosti jak v rozhodovacím procesu, tak i ve financování. Velkým zklamáním je to, že tohoto stavu si byli členové ČJF vědomi a domnívali se, že na tom není možné nic změnit. A stejně tak byla i neuspokojivá jednání Rady ČJF. Rozpočet federace se za posledních pět let zdvojnásobil na 35 milionů a stále narůstající část tohoto rozpočtu byla vynaložena na zvyšující se mzdy sekretariátu. Vzhledem ke stávajícímu nastavení systému fungování je reforma ČJF v této chvíli nereálná. Proto jsme se rozhodli v příštím volebním období již nekandidovat.
 
Hlavní cíl se tedy zcela nepodařilo naplnit. Za úplnou ztrátu času ale končící volební období nepovažujeme, mnoho věcí jsme zrealizovali a dotáhli. O tom, co se povedlo na oblastní úrovni, jsem již hovořil. Já měl na starosti sport, řešil jsem především záležitosti kolem závodů, oblastních mistrovství a soustředění, dále jsem se snažil naše cíle prosazovat na jednáních Rady ČJF. Eva Pařenicová udělala mnoho dobré práce jako člen VV a viceprezident pro ekonomiku, zavedla financování oblastních projektů a ve svém volném čase a bez nároku na odměnu celý rok 2015 zpracovávala účetní agendu ČJF včetně mezd – dnes na tom pracuje na sekretariátu asi pět zaměstnanců. Martin Hladík bez nároku na odměnu odpracoval přibližně 2500 hodin na projektu JIS a kompletně zpracovával administrativu dotací MHMP. Renata Habásková kromě práce v OV předsedá drezurní komisi a Cyril Neumann se věnuje vzdělávání a zaštiťuje spolupráci ČJF s Českou zemědělskou univerzitou.
 
S čím vstupuje váš oblastní výbor do volebního roku 2019?
 
Volební konferencí v březnu skončí naše funkční období.
 
Plánujete, že výbor vaší oblasti bude pokračovat ve stejném složení nebo předem počítáte s personálními změnami? – Můžete event. představit již známé kandidáty do oblastního výboru?
 
Já do OV pro příští volební období kandidovat nebudu, dále vím, že Martin Hladík a Eva Pařenicová také ne.
 
Počítáte s tím, že členské subjekty ve vaší oblasti budete detailně v předstihu seznamovat se svým programem pro další období, nebo tzv. za sebe necháte hovořit odvedenou práci za uplynulé roky?
 
Ne, nebudu kandidovat.
 
Jak hodnotíte dosavadní spolupráci na úrovni Rady ČJF, Výkonného výboru ČJF, příp. sekretariátu ČJF?
 
Rada ČJF nemůže plnit zcela svoji funkci mimo jiné i proto, že není výkonným výborem plně respektována. Nebyly jí vždy poskytovány úplné podklady a informace. Bohužel došlo i k situacím, kdy Rada ČJF nebyla součástí schvalovacího procesu některých akcí.  Bez adekvátních podkladů nelze činit zodpovědná rozhodnutí a je nepřípustné, aby na konkrétně položenou otázku člen rady nedostal odpověď. 
 
Spolupráce s výkonným výborem byla do dubna 2017 bezproblémová, probíhaly práce na tématech, se kterými jsme do voleb šli. Dařily se kroky ke stabilizaci ekonomiky ČJF, zprůhlednění rozpočtování a financování jednotlivých oblastí činnosti s výhledem transparentnosti vůči řadovým členům. Eva Pařenicová a Martin Hladík přišli se systémem financování oblastních projektů pro subjekty ČJF, Martin byl spolu s Martinem Blažkem tahounem projektu JIS, vidět byla i tendence vyjasnit a aktualizovat legislativu ČJF a dále zapracovat na příjmech z dotací, od sponzorů a na ochraně a využívání práv k duševnímu vlastnictví ČJF. Již na jaře 2017 jsme zjistili, že není možné prosadit zavedení jasného a objektivního systému při nominacích funkcionářů závodů.  V té době zároveň začalo docházet k zásadnímu odklonu většiny členů VV od našich názorů a cílů a v pohledu na způsob rozhodování a metody práce jsme se začali rozcházet. To vedlo mimo jiné k odstoupení Evy Pařenicové z pozice viceprezidenta pro ekonomiku a Martin Hladík odstoupil z projektu JIS a IT komise. Řada prospěšných návrhů byla zavrhnuta, kvůli neshodám ohledně financování JISu  byl jeho rozvoj v podstatě zastaven, na oblastní projekty bohužel nezbylo dostatek financí, a přes všechny snahy o transparentnost není hospodaření ČJF zcela zprůhledněno. Od dubna 2017 návrhy OV Praha nebyly ze strany ČJF zcela reflektovány.
 
Spolupráce se sekretariátem ČJF byla závislá na změně obsazení pozice generálního sekretáře. 
 
Pokud budete znovu zvolen na pozici předsedy oblasti, co se bude vaše oblast snažit prosadit v rámci celostátní Konference ČJF?
 
Na předsedu oblasti nebudu kandidovat.
 
Má již váš současný oblastní výbor své kandidáty na důležité pozice ve Výkonném výboru ČJF?
 
Ne, bohužel o tom nevím. 
 
Znáte termín vaší oblastní konference? Pokud ne, kdy mohou vaše členské subjekty očekávat jeho oznámení?
 
Termín volební konference oblasti Praha byl stanoven na 6.3.2019. Členské subjekty veškeré informace a podklady obdrží v předstihu dle platné legislativy ČJF.



Štítky: ČJFkonference
reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE