Pravidla FEI 2022: Za překročení stanoveného času nově bod za sekundu

ikonka

Mezinárodní jezdecká federace FEI provedla několik zásadních změn ve skokových pravidlech pro rok 2022. Týkají se soutěží na CSI. Úpravou prošly například články o opracování na závodech nebo o počtu trestných bodů za překročení stanoveného času.
11.01.2022 11:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 

K několika zásadním změnám došlo v pravidlech pro mezinárodní parkurové soutěže, která vydala FEI pro rok 2022. Ve verzi platné pro předešlou sezonu bylo například v článku 201 v odstavci 5 podrobně popsáno, za jakých podmínek je možné používat bariéry na zemi při opracovávání před soutěží. Jednoduchou větou ve znění: „Bariéry umístěné na zemi, tak jak je popsáno výše, nemohou být při opracování před soutěží použity,“ FEI toto zrušila.
 
Dalším zásadní změnou je počet trestných bodů za překročení stanoveného času v mezinárodních soutěžích hodnocených podle tabulky A. Dosud platilo, že v základních kolech inkasovala dvojice jeden trestný bod za každé započaté čtyři sekundy. V rozeskakování pak inkasovala jeden trestný bod za každou sekundu. Od roku 2022 dostane dvojice jeden trestný bod za každou sekundu přes stanovený čas ve všech jízdách v rámci soutěží hodnocených podle tabulky A.
 
V článku 257 upravila FEI používání zadních ochranných kamaší. Změnami prošly i články, které mluví o pozvání na mezinárodní závody nebo o kvalifikaci do Grand Prix na závodech úrovně CSI5*. Všeobecná pravidla 2022 pak upravují, kdo může na závodech udělit jezdci varování případně žlutou kartu. 
 
Tento výčet změn pravidel není zdaleka kompletní, jedná se jen o nejvýraznější úpravy. Kompletní znění pravidel pro rok 2022 je publikováno na webu FEI.
 
Ilustrační foto: Christophe Taniére / FEI






Štítky: skokyFEIpravidla