Potlesk vestoje a dojatý jezdec. Hermes Ryan se rozloučil s kariérou

ikonka

Malý mazel, který rád závodil a vždy ze sebe vydal vše, ukončil kariéru. Ryzák Hermes Ryan se v osmnácti letech rozloučil v Paříži, kde v minulosti dvakrát triumfoval. Tribuny mu tleskaly vestoje a jeho jezdec prožíval emotivní momenty.
25.03.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 

Hermes Ryan, hvězda stáje Simona Delestreho a miláček publika, se rozloučil s kariérou. Naposledy předstoupil před diváky při CSI5* Saut Hermes v nabité hale v Paříži. Špičkový skokan se dočkal potlesku vestoje. A jeho jezdcem cloumaly emoce. O letos osmnáctiletém valachovi říká, že je jeho životním koněm.
 
Hermes Ryan, který se narodil v roce 2005 ve francouzském hřebčíně Haras Des Hayettes, je příslušníkem plemene Selle Francaise neboli francouzský jezdecký kůň a jeho otcem je Hugo Desmeray. Simon Delestre utvořil s drobným ryzákem dvojici velmi brzy. Připravoval ho už do soutěží mladých koní.
 
První mezinárodní start absolvovali v roce 2012 a od té doby nasbírali úctyhodnou kolekci úspěchů. Velkých cen na nejznámějších mítincích vyhráli celou řadu, třeba v Antverpách, Lyonu, Amsterdamu či Paříži. Bodovali v halovém Světovém poháru, jejich šťastné místo byla Verona, kde dokázali v soutěži Longines FEI World Cup vyhrát dvakrát v kariéře. Mají individuální bronzovou medaili z mistrovství Evropy, které se konalo v roce 2015 v Cáchách. A to je jen stručný výčet těch nejcennějších trofejí. Pódiových umístění v Grand Prix mají mnoho.
 
 

Olympijský sen nevyšel

Co v jejich společné kariéře chybí, je start na olympijských hrách. V roce 2016, kdy byl valach na vrcholu, došlo bohužel ke zranění, které účast na olympiádě v Riu de Janeiru překazilo. Možná byla zmařena jedna z největších šancí Simona Delestreho. Francouz byl měsíc před začátkem her v pozici světové dvojky. 
 
„S nejhlubší lítostí musím oznámit, že se Hermes Ryan nemůže zúčastnit olympijských her. Vyšetření ukázala mikro zlomeninu hlezna. Nešťastné zranění ukončilo naše olympijské sny, ale pro nás je prioritou jeho zdraví. Celý tým udělá maximum pro to, aby se mohl vrátit ve skvělé formě,“ řekl tehdy zklamaný jezdec.
 
 

Návrat na vrchol

Francouz o valachovi říká, že je to velký bojovník. To ukázal i během návratu do vrcholového sportu. Do mezinárodních závodů naskočil sedm měsíců po zranění a dál bodoval v nejtěžších soutěžích při CSI5*. 
 
Hned dvakrát triumfoval při Saut Hermes v Paříži. Diváky ve Velké ceně při populárním mítinku oslnil v roce 2018 a hned v další sezoně znovu. A právě Paříž si francouzský reprezentant vybral jako místo pro rozloučení. Poslední okamžiky v sedle před nabitými tribunami si užil v sobotu 18. března. Domácí publikum ryzáka milovalo a dvojici odměnilo potleskem vestoje. 
 
Jezdec v emotivním projevu řekl: „Tohle je to nejlepší místo pro rozloučení. Hermes Ryan byl po celou kariéru naprosto výjimečným koněm. Je to obrovský bojovník. Vždy, když vešel do kolbiště, dal ze sebe tři sta procent. Zůstane teď s námi, protože je členem rodiny. Už dnes je legendou a je jedním z nejlepších sportovních koní všech dob.“
 
Že je Hermes Ryan rodinný koník a velký mazel, je známá věc. „Miluje být v lidské společnosti. Líbí se mu trávit čas se mnou nebo ošetřovatelem a žárlí, když věnuji pozornost ostatním koním. Má rád i závodění. Když přijedeme ke stáji kamionem, okamžitě by nastupoval. Pokud zrovna odpočívá doma a není na něm řada pro závody, rozzlobí ho to. Na závodech bojuje, jako žádný jiný kůň. Je velmi inteligentní. Děti jsou do něj zblázněné. On je doma jako pejsek, pro děti je to opravdu zábava,“ popsal v jednom z rozhovorů Simon. 
 
O plánech na důchod svého oblíbeného koně měl jezdec jasno už dávno. „Je to malý a choulostivý koník, až skončí ve sportu, zůstane určitě u nás doma. Potřebuje společnost a každý den čistý a útulný box.“ 
 
Zdroj: FEI, World of Showjumping, Saut Hermes
Foto: Christophe Taniére / Saut Hermes