Pospěch, Hanušová a Korousová jsou šampiony Zimního poháru ve skocích

ikonka

Zimní jezdecký pohár 2023 v parkurovém skákání vyvrcholil v sobotu 18. března v Královicích u Slaného. Šampiony halového seriálu se stali Daniel Pospěch, Kateřina Hanušová a Adéla Korousová. V neděli se rozhodne o nejlepších vozatajích.
18.03.2023 23:56  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB


 
Devátý ročník Zimního jezdeckého poháru 2023 je již z poloviny uzavřen. V sobotu totiž vyvrcholila jeho parkurová část. 
 
V pony kategorii byly největšími favoritkami Anna Urbanová a Adéla Korousová, které od sebe dělil jeden jediný bod. Zdánlivou výhodu měla Anna Urbanová, jelikož měla o bod více než její soupeřka. Jenže takto těsný výsledek v podstatě pro ni nic neznamenal, neboť v případě, že by Adéla Korousová skončila o příčku před ní, bodově by se vyrovnaly, ale vyhrála by ta, která dopadla ve finále lépe. A tak se nakonec stalo. Korousová s Nancy 3 nenašla v závěrečném klání přemožitele a v žebříčku má 38 bodů stejně jako Anna Urbanová, jež se s Leonardem 650 umístila druhá. S 30 body se radovala z třetí pozice Hana Šmejkalová. 
 
V malé túře startovala celá řada jezdeckých dvojic v rámci letošní halové série poprvé. Dle pravidel tak bodovat již nemohly, ale v případě umístění na předních příčkách ubíraly možné bodové příděly těm jezdcům, kteří bojovali o titul šampiona. Do rozeskakování postupovalo dvanáct účastníků, ale jen tři z nich byli finalisté Zimního poháru. Matouš Kořínek skončil třetí za prvním Franzem Tobiasem a druhým Janem Štětinou. Nakonec se vyhoupl na konečný druhý řádek tabulky. Hned za ním se v seriálu zařadil Lukáš Sojka, a to díky zisku 16 bodů za páté místo s Galettou JJ. Kateřině Hanušové s Balcamorem zkrácený parkur vůbec nevyšel podle představ a jelikož dokončila jako desátá v pořadí, brala jen 11 bodů. V součtu jich má třicet, ale to jí těsně stačilo na triumf v této kategorii. Matouš Kořínek jich totiž má devětadvacet.
 
Hanušová se o vítězství snažila i ve velké túře, v té ovšem měl náskok Daniel Pospěch a udržel si ho. V hodnocení dílčí otevřené soutěže byl s Djumperem třetí a připsal si tak k devatenácti bodům dalších osmnáct. Kateřina Hanušová dojela na Gie Acoradii druhá, jenže před finále měla pouze šestnáct bodů a musela se tak spokojit s pomyslným stříbrem v konečných součtech. Souboj o bronz svedl Lukáš Sojka s loňskou šampionkou Darinou Hochmanovou. Ta letos s Chiquitou-LS dojela finále jako pátá, zatímco Sojka na Zachariasovi Altstream byl čtvrtý. A stejné pořadí na něj zbylo i v tabulce velké túry Zimního jezdeckého poháru, byť na Hochmanovou ztrácel jeden jediný bod. Dílčí vítězství si připsal Jan Štětina s Guusem S, ale ten nestartoval při žádné ze třech předešlých kvalifikací, a nemohl tak bodovat ani tentokrát. Závěrečné čestné kolo tudíž při dekorování nejúspěšnějších jezdců vedl Daniel Pospěch. 
 
Závodní program v Královicích u Slaného pokračuje i v neděli, kdy jsou na programu vozatajské soutěže. Konají se od 9:00 hodin a sledovat je zájemci mohou nejen v ochozech tamní haly, ale také prostřednictvím živého vysílání internetové televize EquiTV.cz.
 
Foto: Josef Malinovský
Zdroj: tisková informace Zimního jezdeckého poháru