Popelkův triumf a skrumáže: Kvalifikaci dokončili jen čtyři koně

ikonka

Imphal s Jaroslavem Myškou vyhráli závěrečnou kvalifikaci na Velkou pardubickou. Do cíle se dostali jen svěřenci Stanislava Popelky a Josefa Váni, Talent i Night Moon padli za Popkovickým skokem. Kvalifikační kritéria letos splnilo celkem 22 koní.
03.09.2022 21:30  |  Rubrika: Dostihy  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB


Z deseti startujících se do cíle sobotní Velké ceny města Pardubic, závěrečné kvalifikace na 132. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou, dostalo jen kvarteto koní. Dramatický dostih skončil triumfem moravského trenéra Stanislava Popelky, který sedlal vítěze Imphala a třetího Lombarginiho. Druhý finišoval Dusigrosz, doběh uzavřel dlouho vedoucí Aeneas.

Poslední kvalifikace byla letos velmi dobře obsazená. Čekalo se, jak se s vytrvaleckou tratí 5800 metrů popasuje nadějný Night Moon a zda zvládne splnit podmínky pro start ve Velké pardubické ve třetí kvalifikaci upadnuvší Lombargini.

Pády na sebe tentokrát nenechaly čekat. Na Popkovickém skoku pohřbil své šance na start ve Velké favorit Night Moon a také Laverno. Za skokem skončily i šance loňského vítěze Velké pardubické Talenta a na Malých zahrádkách skončili oba slovenští zástupci, aktivně jdoucí Kaiserwalzer a Star. Problémy měl i Godfrey s francouzským žokejem Claudicem.

 

Čtěte také: Pomoc pro legendu. Jaroslav Blábolil bojuje s následky těžkého pádu

 

Na drop tak najížděli pouze čtyři koně, přičemž v poli zůstali jen svěřenci Stanislava Popelky a Josefa Váni. Tempo začal udávat hřebec Aeneas s žokejem Janem Kratochvílem následovaný Lombarginim.

Na travnatý ovál zavedl pole Lombargini, kterého začal stíhat tréninkový kolega Imphal. Devítiletý tmavý hnědák stáje Quartis-Zámecký vrch rozbalil v cílové rovině svůj velký závěr, který tolikrát využil při krátkých dostihových sprintech a pod žokejem Jaroslavem Myškou vyhrál.

"Imphal nebyl zdravý, proto jsme sezonu začali později a na lehčích skocích. Pokud bude v pořádku, je asi každému jasné, kdo pojede Imphala ve Velké pardubické," řekl vítězný trenér Stanislav Popelka.

Kvalifikační podmínky pro start ve 132. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou splnilo na Pardubickém závodišti 22 koní.

Double Josefa Váni i Charvátových

Z rámcového programu zaujala dvě vítězství trenéra Josefa Váni, a to především to Chelmsfordovo, který pod Janem Kratochvílem ovládl stylem start-cíl Cenu Arnošta z Pardubic na 5200 metrů. Takřka po roce se na dráhu vrátil Lodgian Whistle a s žokejem Ondřejem Velkem hned vítězně.

Dvě úspěchy ukořistili během mítinku také dva polobratři rodiny Charvátových. Jejich společnou matkou je klisna Greek Wedding, ovšem otce má každý jiného. Nejprve se prosadil Greek Desert, o 40 minut později Gatsby. Oba připravuje trenér Pavel Tůma, v sedle byli žokejové Odložil a Faltejsek.

 

Krátce z turfu

 

Do letošní Velké pardubické se kvalifikovali (v abecedním pořadí) Aeneas, Argano, Beau Rochelais, Dajuka, Del Rey, Dulcar de Sivola, Dusigrosz, Fly Filo Fly, Chicname de Cotte, Imphal, Kaiserwalzer, Lombargini, Mr Spex, No Time To Lose, Paris Eiffel, Player, Sacamiro, Star, Stretton, Talent, Theophilos, Zataro.

Dotovaná umístění vybojovali oba svěřenci Jiřího Brože, který v sobotu startovali v trojkových handicapech v Lipsku. Planteur’s Whiskey doběhl s Michaelou Musialovou třetí v Sachsenlotto-Cup (1600 m, 9000 eur), Mannix obsadil pátou příčku ve wettstar.de-Trophy (2000 m, 7500 eur).

Ophelia’s Aidan neuspěl ve varšavském listed Westminster Freundschaftspreis (2000 m, 126 000 zlotých). Šestiletý valach trenéra Václava Luky mladšího skončil osmý, zvítězil domácí Timemaster v sedle s Martinem Srncem.

Osm ročků získaly v Česku působící stáje na páteční dražbě BBAG v Baden Badenu. Nejdražší byly akvizice stáje Lokotrans, hřebec Diabolical Lips (Waldgeist) a klisna po Sea The Stars, vydražené shodně za 85 000 eur. Stáj Meridian koupila za 55 000 eur hřebce po Waldgeist, Jiří Charvát rozšířil svou stáj o hřebce Pirla (Amaron) za 46 000 eur.

Zdroj: tisková informace Dostihového spolku

Foto: Ivan Krejza