Ponntos vrací českou vlajku na Royal Ascot. Bude to hukot, ví Lukášek

ikonka

Ponntose čeká nejlépe obsazený sprint, jakého se kdy zúčastnil kůň v českém tréninku. Hřebec MUDr. Evy Nieslanikové změří na Royal Ascotu síly s nejvýše hodnoceným sprinterem světa i americkou hvězdou. "Přijel v dobré náladě," říká Tomáš Lukášek.
14.06.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB

Poslední večer před svým debutem na Royal Ascotu strávil Tomáš Lukášek spolu s rodinou na prohlídce londýnských studií Warner Bros po stopách filmového Harryho Pottera. V ostře sledovaném King’s Stand Stakes, které se v úterý odpoledne poběží jako třetí dostih zahajovacího dne slavného mítinku, by však český žokej nemusel kouzelnické schopnosti potřebovat.

Na čtyřletém Ponntosovi ze stáje MUDr. Evy Nieslanikové nebude v souboji s elitou světového sprintu zdaleka tak velkým outsiderem, jak se mohlo zdát ještě před pěti týdny. Všechno změnil suverénní triumf v pařížské grupě 3 z poloviny května, kterým si šampion českých sprinterů získal mezinárodní respekt a jeho sázkový kurz šel postupně dolů. Aktuálně se svěřenec Miroslava Nieslanika a historicky třetí český účastník Royal Ascotu po Darsalamovi a Nagano Goldovi řadí s kvótou 25:1 do středu osmnáctičlenného pole.

"Nejdeme do toho pod tlakem nebo stresem. Je to dostih jako každý jiný, i když je pravda, že nás čeká skutečná Liga mistrů a Mount Everest. Když jsem se byl odpoledne na závodišti podívat, hodně to na mě dýchlo. Bude to hukot. Zažijeme krásnou atmosféru a musíme si to maximálně užít. Jdu do toho s pokorou, mám rychlého koně a uvidíme, na jaký výsledek to bude stačit," konstatoval Tomáš Lukášek v pondělí podvečer.

 

Čtěte také: Arkhangelsk ukázal třídu i proti starším, úspěšný víkend českých stájí

 

Jezdecká jednička centrály Tušimice se na britské ostrovy přesunula jako první z týmu už v pátek, aby se mohla zúčastnit londýnské svatby své sestry. Od neděle se Lukášek už naplno soustředí na nadcházející dostihový svátek. Ponntos dorazil v doprovodu Jana Ráji s Rostislavem Benšem v pondělí odpoledne a ve dvou leteckých "turnusech" se přepravuje početná rodinná výprava Nieslanikových.

"Ponntos je v dobré náladě, byl jsem se na něj podívat. Patnáctihodinová cesta s ním nic neudělala, dojel kolem třetí hodiny a smýkal s Honzou po dvoře, jako kdyby právě přišel z výběhu. Jsem zvědavý, jak bude reagovat na atmosféru, nic takového samozřejmě ještě nezažil," přemítá Lukášek.

Nejlepší sprinter světa vs. americká hvězda

Naprosto novou zkušeností však bude i úterní level konkurence - letošní King’s Stand Stakes disponuje nebývale hvězdným polem. Domácí zástupci v barvách Godolphinu nebo královny Alžběty II. by přitom podle papírových prognóz měli na pěti furlonzích hrát spíše druhé housle. Veškerá pozornost se soustředí na nejvýše hodnoceného sprintera světa Nature Stripa z australského tréninku Chrise Wallera a na jeho amerického vyzyvatele, vítěze Breeders’ Cup Tuf Sprint Golden Pala.

Sedmiletý Nature Strip vyhrál říjnový The Everest, celkově má na svém kontě osm triumfů na úrovni grupy 1 a téměř deset milionů liber na vyběhaných dotacích. V úterý bude usilovat o první australské vítězství na Royal Ascotu od nezapomenutelné Black Caviar před deseti lety. Z australských sprinterů dokázali v tomto tisíciletí uspět Choisir, Takeover Target, Miss Andretti a Scenic Blast.

Americký specialista na Ascot Wesley Ward však pevně věří v úspěch sázkové druhé šance Golden Pala. Čtyřletý syn Uncle Moa v barvách Coolmoru patří k těm, kdo dokáží už v úvodní fázi dostihu vyvinout obrovskou rychlost. Ward o něm dokonce mluví jako o nejrychlejším koni, jakého kdy trénoval.

"V Anglii sice už dvakrát prohrál, ale moc se těším na další pokus. Je to výjimečný kůň, velmi rychlý po startu a umí udržet vysoké tempo až do konce. To většina sprinterů jdoucích tak rychle jako on nezvládne," řekl Ward listu Racing Post.

Rychlé tempo hned od startu

Špičkové soupeře si pečlivě nastudoval i Tomáš Lukášek, který v úterý nastoupí proti žokejským celebritám jako jsou Irad Ortiz jr., Ryan Moore, William Buick, James McDonald, James Doyle, Jamie Spencer, Andrea Atzeni a další.

"Ta sestava je opravdu neuvěřitelná. Australan je nejvýše hodnocený sprinter světa, ale neskutečně rychlý je i vítěz Breeders’ Cupu. Pro mě je důležité, že vyšlo prakticky všechno, co jsem si před cestou přál. Dráha je rychlá a oba hlavní favority mám na startu blízko sebe. Američan odskakuje hned vedle nás a Australan je jen o dva boxy dál,” podotýká Lukášek, který odstartuje z boxu číslo dvanáct.

Zvláštní výzvou bude podle něj specifický profil ascotské dráhy. "Uvidíme, jak si s ním Ponntos při svém ofenzivním stylu poradí, to stoupání je pořádné. Jak řekl australský trenér Chris Waller, profil dráhy z toho dostihu dělá spíše šest furlongů než pět…"

Dráha bude dobrá až rychlá, tropické teploty by měly do Ascotu dorazit až ve druhé polovině mítinku. Za poslední týden napadl jen milimetr deště a pořadatelé pokračovali v zavlažování i během víkendu. Cílová rovina byla podle správce dráhy Chrise Stickelse připravena již během pondělí, ovál se zavlažoval ještě večer.

Úterý bude prvním dostihovým dnem od konce roku 2019, kdy počet diváků v Ascotu nebude omezen kvůli pandemii covidu-19. Závodiště s napětím očekává, jak se na počtech diváků odrazí probíhající ekonomická krize. Před třemi lety podle deníku Guardian přišlo na Royal Ascot celkem 292 723 platících diváků, denní počty dosáhly až 75 tisíc lidí. Letos se pořadatelé z technických důvodů rozhodli umožnit maximálně 50 000 vstupů denně.

Zda dorazí královna Alžběta II., zatím není jisté. V letech 1953 až 2019 panovnice nevynechala jediný den Royal Ascotu, z posledních deseti dostihových dnů však navštívila pouze jeden - závěrečný den loňského ročníku. Pokud 96letá královna na svou oblíbenou akci zavítá i tentokrát, bude to oznámeno na poslední chvíli a místo tradičního kočáru by kvůli svým problémům s mobilitou přijela nejspíš automobilem.

Foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR