Pomoc koním na Ukrajině pokračuje. První tuny krmiva odjedou v pondělí

ikonka

Již zhruba 50 tun krmiv pro koně na Ukrajině se nashromáždilo v logistickém středisku, které se nachází v polské Leśné Wole. První koňské přepravníky by odtud měly vyrazit během pondělka 14. března a zpět by měly dovézt koně.
14.03.2022 11:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB

 
První transport z polské Leśné Woly do ukrajinského Lvova, jenž je organizován charitativní nadací Ukrajinské jezdecké federace, se opozdil a měl by vyrazit v průběhu pondělí 14. března. 
 
V této várce by mělo být odvezeno zhruba 15 tun krmiva pro koně. Informovali o tom zástupci zmíněné nadace prostřednictvím oficiálního webu. „Jedná se o koňské přepravníky, které náklad doručí do skladu ve Lově a zpět by měly dorazit s koňmi,“ informovali. „Přepravu většího množství krmiv by měla zajistit společnost Tomalo Trans přes jejich celní sklad poblíž hranic,“ upřesnili. 
 
Od 10. března již funguje také bankovní účet Ukrainian Equestrian Federation Charity Foundation, na který mohou zájemci zasílat své finanční příspěvky. Prozatím je možné peníze posílat jen převodem na účet, ale pořadatelé sbírky chystají možnost platit kartou a přes PayPal. Číslo účtu je publikováno na zmíněném webu s adresou www.helpukrainehorses.eu.
 
„Již darované peníze zatím nebyly utraceny. Prioritou bylo totiž mít peníze na organizaci přepravních cest na Ukrajině. Většinu záležitostí v rámci Evropské unie lze vyřešit pomocí pomoci dobrovolníků a podporovatelů. Pro dopravu na místo určení však musíme zajistit palivo, řidiče a další pracovníky. Přepravní cestu z Medyky (pozn. red.: hraniční přechod z Polska na Ukrajinu) do Lvova zajišťuje přepravní společnost a skladové služby zajišťuje expediční společnost. Sklady a související služby (nakládka, vykládka, ostraha atd.) jsou v případě potřeby ve Lvově,“ píše se na speciálních stránkách zřízených Ukrajinskou jezdeckou federací.
 

Psali jsme: Mnoha stájím na Ukrajině dochází krmivo. Rychlá pomoc jde přes e-shopy

 
Organizátorům se postupně scházejí konkrétní žádosti majitelů koní o pomoc na Ukrajině. „Pro přepravu koní do bezpečí jsou k dispozici bezpečné prostory a přepravní stáje. Místní lidé jsou koordinovaní, znají trasy, mají řidiče, mohou získat i palivo. Nedostatek je však vozidel pro samotnou přepravu koní. V tuto chvíli máme dva automobily, které jezdí tam a zpět se dvěma koňmi z nebezpečných zón do nejbližších přepravních stájí,“ popisují aktuální situaci. 
 
„V tuto chvíli máme více než 25 žádostí o evakuaci koní, v některých případech žádá o evakuaci celá stáj. Máme řidiče, ale nemáme vozidla. Hledáme proto někoho, kdo dokáže během několika dní doručit vozidlo schopné přepravy koní na polsko-ukrajinskou hranici a mohl by jej poskytnout k nepřetržitému odvozu koní do bezpečí. Pokud by někdo takto byl schopen pomoci, ať nám napíše na e-mail: support@helpukrainehorses.eu a do předmětu uvede ‚Donate vehicle‘,“ napsali před víkendem. Mělo by jít o středně velké nákladní vozidlo až pro pět koní, bez obývacího prostoru, který zvyšuje váhu a zabírá místo. V ideálním případě by mělo být možné k tomuto automobilu připojit přívěs na koně, který je také potřeba. V takovém případě by souprava byla schopna přepravit až sedm koní. Samozřejmě nejdůležitějším faktorem je spolehlivost takového vozidla, tedy jeho technický stav.
 

Cornet Obolensky a Comme Il Faut jsou v bezpečí. Pomoc jde i přes další projekty

Web World of showjumping v neděli 13. března informoval o tom, že slavní plemenní hřebci Cornet Obolensky a Comme Il Faut jsou již v pořádku v Německu a měli by být k dispozici v této připouštěcí sezoně pro chovatele. „Když se v médiích začaly šířit zprávy o uvíznutí těchto hřebců na Ukrajině, byla to poměrně kritická situace. Nakonec se však hřebce podařilo dostat přes hranice a nyní jsou již v bezpečí ve svých stájích. Měli dlouhou cestu a jsou samozřejmě unavení, ale je jim dobře,“ citoval World of showjumping jednoho z organizátorů převozu, který však nechtěl být jmenován.
 
Zároveň zmíněný web uvedl prohlášení zapojených osob, v němž žádají o finanční podporu Equiwent Hilfsorganisation. „V úterý večer jsme za podpory četných pomocníků vyrazili ve čtyřech lidech k ukrajinské hranici. Měli jsme s sebou jídlo pro uprchlíky, ale také léky a zdravotní materiál. Podařilo se nám hřebce Cornet Obolensky a Comme Il Faut naložit na hranicích a dostat je do stájí v Německu. Kromě těchto dvou hřebců dorazili do Polska i další koně z Ukrajiny. Podařilo se nám také přepravit několik žen s jejich dětmi a šest z těchto uprchlíků jsme mohli ubytovat ve Westphalian Horse Center. Nekonečná ochota pomoci, kterou jsme mohli v Polsku a v Německu zažít, nelze ani slovy vyjádřit. Abychom mohli cíleně zahájit další pomoc, prosíme všechny o finanční podporu Equiwent Hilfsorganisation. Zároveň bychom rádi vyjádřili nejhlubší poděkování všem zúčastněným na Ukrajině, v Polsku a v Německu, kteří tento projekt podpořili. Naše myšlenky jsou s lidmi na Ukrajině. Ať válka brzy skončí,“ dodali.
 
Zdroj: Ukrainian Equestrian Federation Charity Foundation a World of showjumping
Foto: Ukrainian Equestrian Federation Charity Foundation