Pólo na parkurovém kolbišti v Chuchli. V Praze začíná letní turnaj

ikonka

Od pátku 12. do neděle 14. srpna se na parkurovém kolbišti Chuchle Areny Praha koná turnaj Progresus Prague Beach Polo. Účastnit se ho budou týmy České republiky, Německa, Maďarka a Slovenska. „Turnaj v Chuchli je splněným snem,“ říká Jan Průcha.
12.08.2022 09:00  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 
Hollywoodské celebrity, sportovci, úspěšní podnikatelé či členové královských rodin. Ti všichni si koňské pólo zamilovali a při jeho sledování si užívají jak krásu koní a dovednosti hráčů, tak i zajímavé obchodní příležitosti. Ukázat přednosti této hry široké veřejnosti chce nyní skupina Progresus, která se stala dlouhodobým partnerem českého koňského póla. První velký turnaj Progresus Prague Beach Polo, odstartuje už tento pátek 12. srpna v prestižní Chuchle Areně a potrvá až do neděle 14. srpna.
 
Budovat dlouhodobá partnerství se stalo základním kamenem Progresus Invest Holding. Majitelé této mladé investiční skupiny se rozhodli podporovat jak českou kulturu, která se v důsledku koronavirové pandemie dostala do složité situace, tak aktuálně i tento v českých podmínkách značně neobvyklý sport – koňské pólo. 
 
„Prague Beach Polo přináší tradiční koňské pólo z trávníku poprvé na písek! Naše projekty spojují tradiční s inovativním a progresivním, to máme, myslím, s touto událostí společné. Věříme, že si koňské pólo, které se hlavně v anglosaských zemích těší obrovské oblibě, podmaní více Čechů,“ říká Lukáš Zrůst, spoluzakladatel investiční skupiny Progresus, a pochopitelně i on sám s dalšími obchodními partnery bude o víkendu obdivovat hru na vlastní oči.
 
Jednou z nejdůležitějších osobností tohoto sportu v tuzemsku je Jan Průcha, viceprezident České asociace hráčů koňského póla. „Pořádat turnaj na prvotřídním hřišti v pražské Chuchli bylo mým snem od doby, co jsem před třemi lety zorganizoval první akci v Pardubicích. Rodině Vítkových se v Chuchle Arena v Praha podařilo postavit špičkové zázemí pro parkurové závody, a právě na tomto hřišti o velikost 100 x 60 metrů se o víkendu hráči představí. Kromě českého týmu se turnaje zúčastní i zahraničí týmy a téměř třicet koní, jejichž celková hodnota bude v milionech korun. Vidět něco takového v Praze je natolik unikátní, že by si tuhle příležitost neměli nechat ujít jen milovníci koní,“ říká k víkendovému Progresus Prague Beach Polo organizátor turnaje, Jan Průcha. 
 

Psali jsme: Pólo svět vás vtáhne a nepustí. Denisu Pšeničnou drží už šestým rokem

 
Koňské pólo sahá svou historií až do období starověké Persie. Standardně se hraje na travnatém hřišti o velikosti 274 x146 metrů kde proti sobě nastupují dva čtyřčlenné týmy, které se snaží pomocí dlouhých pálek vstřelit míček do branky soupeře. Takto velká hřiště u nás ale až na výjimky neexistují, proto se často hrává v arénách, které jsou menší, mají písčitý, nebo sněhem zasypaný povrch a větší velikost míčku. A i když samotní hráči preferují hru na velkém hřišti, diváci si naopak v arénách užívají bližší kontakt s koňmi i hráči. 
 
V pátek se hraje první zápas od 15:30 hodin, druhý pak od 17:30. V sobotu je naplánováno na 13:30 zahájení finálového dne, ve 14:00 začne zápas o třetí místo a v 16:00 hodin startuje finálový zápas. Tyto dvě utkání vysílá živě internetová televize EquiTV.cz. V neděli se konají ještě dva rámcové zápasy od 9:30 a 11:00 hodin.
 
Zdroj: tisková informace České asociace hráčů koňského póla
Foto: poskytla Česká asociace hráčů koňského póla