Pokus o restart SCHČT. Otevře konference další budoucnost spolku?

ikonka

Jak informoval redakci Jezdci.cz Václav Štěrba, předsednictvo Svazu chovatelů českého teplokrevníka, které bylo zvolené na konferenci v roce 2016 v Jihlavě, chystá úterý 3. srpna konferenci tohoto spolku s cílem restartovat jeho fungování.
29.06.2021 13:19  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB

 
Redakce Jezdci.cz získala k dispozici pozvánku na konferenci Svazu chovatelů českého teplokrevníka, jejíž svolávajícím je předsednictvo spolku řádně zvolené dne 7. prosince 2016 v Jihlavě, a to s odvoláním na pravomocná rozhodnutí vydaných Vrchním soudem v Praze a v souladu s podnětem ke svolání nejvyššího orgánu spolku a usnesením Předsednictva ze dne 1. června 2021, jakož i v souladu se stanovami spolku, i v souladu s Prohlášením ke svolání shromáždění členské základny spolku ze dne 14. 6. 2021.
 
Konference se bude konat v úterý 3. srpna 2021 od 14:00 v Jezdeckém areálu Zduchovice. „Důvodem svolání společné schůze členské základny spolku výše uvedeného nejvyššího orgánu spolku je obnova všech funkcí spolku, kdy spolek nemá řádně zvolený statutární orgán (Předsednictvo), přestal plnit svoji funkci. Nečinnost spolku a neschopnost orgánů spolku řádně fungovat přímo ohrožuje další trvání spolku. Je tak zcela nezbytné, aby všichni členové spolku byli informování stávajícími představiteli o aktuálním vývoji ve spolku a zároveň aby bylo novou volbou ustanoveno nové Předsednictvo, které bude mít nezpochybnitelný mandát k řešení stávající situace,“ píše se v pozvánce. 
 
Společně s ní přípravný výbor SCHČT rozesílá i průvodní dopis, v němž chovatelům a členům svazu vysvětluje podrobněji další důvody. Záměrem je znovu soustředit členy svazu a s jejich přispěním vrátit chovatelům svaz, který bude plnit své funkce, stejně jak to bylo před rokem 2017. „Cílem je navázat na ověřené způsoby v chovu koní a šlechtění, dále je rozvíjet. Chovatelům koní ČT vrátit jistotu, že za nimi stojí silná organizace, která hájí jejich zájmy i zájmy koní plemene český teplokrevník. Přestože byla tato tradice některými lidmi násilně přetržena, věříme, že většina chovatelů koní chce mít možnost využívat výhody kontroly sportovní výkonnosti a kontroly dědičnosti, setkávat se na soutěžích, výstavách a přehlídkách, a mít k dispozici různé publikace, které informují o výsledcích šlechtění a chovu koní a v neposlední řadě i finanční výhody v chovu, tak jak tomu bylo dřív,“ píše se v dopise.
 
„Je nutné si uvědomit, že tuto situaci za chovatele nikdo nevyřeší, řešit ji musí sami chovatelé. Jediný způsob řešení je celostátní konference všech členů svazu (dle stavu členské základny z roku 2017), tak jako při zakládající (ustanovující) konferenci všech členů, kteří mají zájem o účelně fungující svaz sloužící chovatelům. Je nutné předeslat, že konference se musí řídit stanovami, které schválila konference svazu v roce 2015, jen tyto stanovy nebyly zneplatněny a v duchu těchto stanov bude nutné schválit jisté výjimky jen pro tuto konferenci. Nejvyšším orgánem svazu je celostátní konference a co tato konference ustanoví, je platné. Úkolem této konference je především zvolit nové předsednictvo svazu. Při výběru nových funkcionářů je nutné, aby byli odborně, ale i lidsky na výši. Totéž platí o funkcionářích v komisích. Motto zní: Společným úsilím všech dosáhnout co možná urychleného obnovení všech funkcí svazu. Druhým úkolem konference je sestavit a schválit usnesení konference, které stanoví jasné úkoly pro zvolené orgány do další konference,“ dodávají členové přípravného výboru SCHČT. Další podrobnosti budou publikovány na www.schct.cz.
 
Zdroj: Václav Štěrba
Ilustrační foto: Josef Malinovský







Související informace

Rada plemenné knihy ČT založila nový spolek. Znamená to konec SCHČT?
Kauza SCHČT: Odvolací soud potvrdil neplatnost konference z 29.6.2016
Kauza SCHČT nekončí. Proti novému rozhodnutí soudu se Svaz odvolal
Soudní řízení o SCHČT stále běží. Padlo další nepravomocné rozhodnutí
Soud v ČB zastavil insolvenční řízení se SCHČT
Jmenování RPK a usnesení prezidia k tématu ČT
ASCHK ČR uznaným sdružením pro vedení PK ČT
SCHČT vydala zápis z dubnové Konference v Humpolci
Zápis Kontrolní komise SCHČT vyvolal další reakci
Kontrolní komise vydala zprávu o revizi v SCHČT
Jaroslav Staněk: Soumrak SCHČT
Dubnový termín celostátní konference SCHČT 2018
SCHČT zveřejnil rozhodnutí MZe o dotacích 2017
Protichůdné zprávy o insolvenčním návrhu na SCHČT
Pokračující on-line přestřelky na frontě SCHČT
Dementi podpisu Memoranda ASCHK ČR a SCHČT
Katalog plemenných hřebců 2018 PK ČT vydaný ČSH
Společný postup s ASCHK ČR při stabilizaci SCHČT
Reakce B. Králové na informace J. Staňka ze SCHČT
Vyjádření Dr. Jaroslava Staňka k insolvenci SCHČT
Na SCHČT bylo zahájeno insolvenční řízení
Otázky a odpovědi k dotacím na webu SCHČT
Vyjádření JUDr. Staňka k problematice dotací SCHČT
SCHČT vydal prohlášení k zamítnutí dotací MZe ČR
Stanovisko MZe ČR k nepřidělení dotací SCHČT
Reakce na údajné nepřidělení dotací 2017 pro SCHČT
Přijde SCHČT o veškeré dotace MZe ČR pro rok 2017?
TV záznam předvýběru hřebců do plemenitby 2017
Heroutický předvýběr hřebců ČT 2017 ve fotogalerii