Pokud zrovna nejím a nespím, tak jezdím, směje se Natálie Očenášková

ikonka

Velmi dobře si v této sezoně vede Natálie Očenášková, která sbírá úspěchy nejen v rámci Czech Junior Cupu. Svěřenkyně Marka Kluse a reprezentantka stáje M+M zfp s.r.o. nás prostřednictvím rozhovoru nechala nahlédnout do zázemí domovského areálu.
15.09.2021 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


Parkurová jezdkyně Natálie Očenášková se u koní pohybuje od svých tří let a už o rok později dostala svého prvního poníka. S touto myšlenkou původně přišla její maminka, která sama v dětství jezdit nemohla a chtěla tak poskytnout vytoužené zázemí a podmínky svým dětem.
 
V jezdeckých začátcích Natálie Očenáškové dominovala převážně drezura. Poté nastala změna a začala se více věnovat parkurovému skákání, v němž v této době dosahuje výkonnosti ST*. Je to zároveň sportovní odvětví, jehož prostřednictvím společně se svými koňmi reprezentuje svou domovskou stáj M+M zfp s.r.o.
 
Můžete nám lokalizovat vaší domovskou stáj? Kdo jí vlastní?
Stáje M+M se nachází ve vesnici Ptení, která leží v těsné blízkosti města Prostějov s dobrou dojezdovou dostupnosti do Brna i do Olomouce. Majiteli celého sportovního areálu jsou moji rodiče a na tomto místě působíme s koňmi od roku 2007. 
 
Co vše předcházelo tomu, než jste se dostala sem? Které stáje jste za svoji jezdeckou kariéru vystřídala?
Areál byl původně postaven pro rekreační účely naší rodiny a měl sloužit k trávení volného času. S mým bratrem jsme se postupně rozvíjeli v jezdeckém sportu a pomalu se vše k tomu přizpůsobovalo, dostali jsme se také k závodění a reprezentaci naší stáje v parkurovém skákání. V mém případě se ambice stále zvyšovaly a v té souvislosti se dále uzpůsobovalo i sportovní zázemí. To byl také důvod, proč jsem neměla nikdy v průběhu mé kariéry potřebu jezdit za jiné stáje. 
 
Jaké jsou základní parametry vašeho současného domovského areálu?
Celé zázemí našeho areálu se rozprostírá na pětadvaceti hektarech, kde je zahrnuto dvacet dva rozlehlých pastvin. Pro klienty máme k dispozici osm boxů s padoky a čtyři soukromé boxy pro mé vlastní koně. Dále můžeme využívat osvětlenou venkovní jízdárnu o rozměrech 80 x 40 metrů a krytou halu s geotextilií, jejíž rozměry jsou 50 x 25 metrů.
 

Psali jsme: Horse Park je dobře promyšlený. Vše máme při ruce, říká Adam Písařík

 
Můžete prozradit něco o historii tohoto místa?
Vím, že v minulosti v tomto místě býval pionýrský tábor, který byl však více než dvacet let neobývaný a takto byl také celý objekt původně zakoupen. Následovala kompletní přestavba a úprava zázemí pro vrcholový a převážně nyní parkurový sport. 
 
Co je největší výhoda vaší současné stáje z vašeho osobního pohledu?
Velikou výhodou pro mě nyní je, že je to zároveň i jedno z mých bydlišť. Tím ušetřím spoustu času, který raději věnuji práci s mými koňmi a důkladné péči o ně. Velice také oceňuji okolní kopcovitý terén, který svědčí koním při kondiční přípravě na závody.  
 
Jaké všechny služby ve vašem jezdeckém areálu nabízíte klientům a kolik času ve stáji trávíte vy?
Poskytujeme zázemí jak začínajícím, tak pokročilejším jezdcům a je možné přidat se na výcvikové hodiny k pravidelně dojíždějícím trenérům nebo využít individuálních jezdeckých hodin. V minulosti se zde pořádalo několik drezurních soustředění a jezdeckých táborů. Jelikož ve stáji bydlím, tak bych to shrnula asi takto – pokud zrovna nejím a nespím, tak jezdím. Trávím zde téměř všechen svůj čas. 
 
Jsou plánovány v blízké budoucnosti nějaké změny v tomto areálu, např. rekonstrukce, rozšíření? Bez jaké části zázemí byste se nemohla obejít?
Změny v blízké době plánované nejsou. Pouze dolaďujeme k dokonalosti halu, na kterou jsme náležitě pyšní. Postupem času bychom rádi navýšili počet pevných boxů a určitě bych se zde neobešla bez kvalitních a bezpečných výběhů a sehraného týmu lidí.
 
Foto: poskytla Natálie Očenášková