Po olympijském roce chce všestrannost s týmem ČR na mistrovství světa

ikonka

V loňském roce jsme českým jezdcům ve všestrannosti drželi palce jak na olympiádě, tak na mistrovství Evropy. Předsedkyně komise této disciplíny pod hlavičkou ČJF Daniela Diringerová prozradila, že letos by mohl vyjet na světový šampionát celý tým.
19.01.2022 11:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 
Na rok 2021 bude předsedkyně komise všestrannosti České jezdecké federace Daniela Diringerová vzpomínat ráda. Tato královská jezdecká disciplína totiž zažila mimořádnou sezonu korunovanou účastí dvou českých reprezentantů na olympijských hrách.
 
„Olympiáda pro nás byla ohromný zážitek, který byl umocněný tím, že jsme mohli fandit na dálku při mistrovství České republiky přímo z Vrchovan, kde probíhal přímý přenos z Tokia. Já to považuji za veliký úspěch, protože oba jezdci se svými koňmi začínali na českých kolbištích v soutěžích Kritéria mladých koní a postupnou prací se vypracovali až na tu olympiádu,“ říká Daniela Diringerová v podcastu EquiRadia.
 
Zejména v souvislosti s Miloslavem Příhodou to pro ni bylo velmi osobní, neboť s ním svého času úzce spolupracovala. „Pro mě to byl úžasný zážitek, protože já si Mílu pamatuji jako malého čtrnáctiletého kluka s poníkem, který také začínal ve sportovním centru. Poté jsme spolu spolupracovali, když ho vítr zavál do Brna. Měla jsem tu možnost stát na jeho cestě juniorskými soutěžemi a při účasti na mistrovství Evropy mladých jezdců a jsem na něj strašně pyšná,“ přiznává. 
 
Účast na olympiádě byla splněným snem nejen pro samotné jezdce, ale pro všechny příznivce této disciplíny. „Fandilo se úplně úžasně. Lidé byli ve spacácích a všichni fandili. Ti, co šli dřív spát, tak si dávali budík a ta atmosféra byla celkově úžasná. Pro děti, které nevydržely, tak byla možnost se podívat ještě několikrát během dne. Užili jsme si to hodně. Posílali jsme i klukům nějaké pozdravy a bylo to skvělé,“ vzpomíná.
 
Z pozice předsedkyně komise všestrannosti však musí ocenit nejen úspěšné jezdce a reprezentanty, ale i organizátory závodů. „Mistrovský šampionát se poprvé konal ve Vrchovanech, podařilo se nám zajistit švédského stavitele Larse Christensena, který s námi dlouhodobě spolupracuje při Sportovních centrech mládeže. Měli jsme možnost uspořádat s ním i školení stavitelů, rozhodčích či technických delegátů. Je úžasné, že na severu vyrostla taková trať. Studničkovi to vybudovali od malých soutěží až se podařilo postavit tříhvězdičkovou trať. Jsme rádi, že na to kývli a udělají to letos ještě jednou,“ pochvaluje si plánovanou reprízu republikového mistrovství ve Vrchovanech.  
 
„Pro letošní republikový šampionát máme opět přislíbeného Larse, který nám s tím znovu pomůže. Ohlasy jezdců a jejich realizačních týmů jsou na Vrchovany skvělé. Pavel Studnička vždycky připraví perfektní závody i doprovodný program a po celou dobu závodů tam bylo i úžasné jídlo. Snaží se pro účastníky udělat maximum a ti, co tam jezdí od začátku, tak vědí, jak celý areál vzkvétá a jak tamní tratě se zlepšují,“ konstatuje Daniela Diringerová v rozhovoru pro EquiRadio.
 

Psali jsme: Miloslav Příhoda: Účast týmu na ME všestrannosti byl historický moment

 
Také v roce 2022 proběhne několik důležitých zahraničních výjezdů. „Letos plánujeme účast na mistrovství světa v Pratoni, kam bychom rádi vyslali celé družstvo. Uvidíme, jak budou koně zdraví a jak se bude jezdcům dařit v jejich přípravě. Na domácí scéně by měl pro nejmenší děti začít seriál pony S, který se doposud v České republice nepořádal. Pokud chceme, aby děti na pony startovaly i na mezinárodní úrovni, tak tento stupínek tady chyběl. Jsem ráda, že se nám podařilo sehnat sponzora, který nás v tomto podpoří a tyto soutěže pomůže pořadatelům uspořádat. – Připravujeme účast mladých jezdců Matěje Sukdoláka a Elišky Ciarkowské na mistrovství Evropy, které bude letos ve Velké Británii. Pro naše začínající juniory bude jedním z vrcholů start na mezinárodních závodech v Borové, kde už by měli plnit kvalifikace, ale věřím se je jim to podaří ještě před Borovou,“ dodává.
 
Sezona by pro všestrannost měla začít v dubnu v Hatíně u Jindřichova Hradce. Na přelomu čtvrtého a pátého měsíce odstartuje v Těšánkách seriál Zlatá podkova, jenž bude pokračovat jen o týden později ve Dvorečku. Zlatou podkovu budou hostit v květnu také Vrchovany a v červnu Přeštěnice či Loštice. Tato nejnáročnější sedlová disciplína zavítá v červenci do Pardubic a Koles u Kladrub nad Labem, ale také do Humpolce, kde o necelý měsíc vyvrcholí Zlatá podkova. V srpnu se ve všestrannosti bude soutěži i v Karlových Varech – Rosnicích a v Rudné pod Pradědem. Velkým vrcholem bude mezinárodní mítink CCI3* v Borové u Chvalšin, který proběhne od 8. do 11. září. Následovat budou ještě mítinky v Lošticích, v Přeštěnicích, ve Dvorečku a v Pardubicích. Celkem má všestrannost v kalendáři České jezdecké federace 2022 dvacet položek.
 
Ilustrační foto: Josef Malinovský