Písařík, Soukupová a Svobodová chtějí do YRA 2023. Konkurence je velká

ikonka

Tři čeští parkuroví jezdci se v tomto týdnu zúčastnili výběru do prestižní Young Riders Academy. Česká jezdecká federace vyslala do Nizozemska Adama Písaříka, Natálii Soukupovou a Terezu Svobodovou. Celkem se selekce zúčastnili jezdci ze 14 zemí.
10.03.2023 10:20  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 
Young Riders Academy vstoupila letos do desátého roku existence a v tomto týdnu zahájila devátý ročník výběru skupiny nadějných parkurových jezdců, kteří budou moci absolvovat sérii školení a půlroční stáž u některého z renomovaných zahraničních trenérů. 
 
Do nizozemského Peelbergenu dorazilo celkem 25 jezdců ze 14 zemí. Českou republiku tam zastupovali Adam Písařík, Natálie Soukupová a Tereza Svobodová. Třetí jmenovaná se účastnila již loňské selekce, ale vybrána nebyla, jelikož neměla dokončena studia. 
 
„Připravovala jsem se jako na každé jiné závody. Pracovali jsme na kavaletách, připravili jsme si gymnastická cvičení a samozřejmě jsme se museli rozeskákat i na větším parkuru,“ uvedla v úvodu rozhovoru pro EquiRadio Tereza Svobodová.
 
Komise pracující ve složení Otto Becker, Emile Hendrix a Thierry Pomel konstatovala, že nebude vůbec snadné vybrat ty nejlepší, jelikož konkurence byla opravdu velká. „V pondělí kolem oběda jsme měli úvodní schůzi, kde nám organizátoři celý projekt představili, upřesnili, jak vše bude probíhat a co od nás očekávají. Také uvedli, co to pro nás bude znamenat, pokud by nás vybrali, či nevybrali. Poté jsme měli práci s mladými koňmi. Ve skupinách pro čtyřech až šesti lidech nás na patnáct minut pustili do kolbiště, kde byly různé kavalety, distance, respektive různé skoky a trenéři chtěli vidět, jak s mladými koňmi pracujeme. Následně jsme skákali parkur na úrovni 140 centimetrů se staršími koňmi. Někteří jezdci měli hned první den pohovor, někteří až ten druhý, kdy jsme ráno začali parkurem mladých koní od 100 do 120 centimetrů a pak jsme pokračovali na parkuru s výškou 145 centimetrů se starším koněm,“ popsala průběh Tereza Svobodová.
 

Psali jsme: Odjížděla jsem s dobrým pocitem, říká Tereza Svobodová o výběru do YRA

 
Letos si tato jezdkyně vzala jiné koně, než měla při selekci Young Riders Academy před rokem. „Mám nového staršího koně, kterého jsem si přivezla domů pouze tři týdny před touto akcí. Rozhodla, že na výběr vezmu jeho, přestože jsem s ním před tím odskákala pouze jeden tréninkový parkur. Moc jsme se neznali, tak to byla pro mě docela výzva. Dále jsem si do Nizozemska vzala mladého šestiletého koně, s nímž jsem vloni ještě nezávodila, ale doufala jsem, že to vyjde,“ konstatovala Svobodová.
 
Díky dřívějším zkušenostem cítila, že má částečně oproti ostatním jezdcům výhodu. „Všichni z toho byli opravdu hodně nervózní, ale trenéři jsou moc milí. Když něco nevíte, tak sami od sebe vám poradí. Pohovor je spíš jako povídání s kamarádem. Věděla jsem, do čeho jdu, a tak jsem necítila takovou nervozitu,“ prozradila.
 
Výsledky výběru však rozhodně nechce předjímat. „Nikdy nevíte, co hledají, podle čeho vybírají. Měla jsem radost, že jsme to s koňmi zvládli opravdu dobře. Ale i když já mohu mít dobrý pocit, tak to nemusí vyjít. Proto raději nemám extra velké očekávaní, protože nechci být zklamaná. Je zcela jiná situace než před rokem. Snad budeme mít štěstí a dopadne to dobře,“ dodala ve vysílání EquiRadia Tereza Svobodová.
 
Foto: poskytla Tereza Svobodová a Young Riders Academy