reklama 11D

Pisa viděla duel Váňa - Macaire, Němci vypsali šanci pro české stáje

ikonka

Josef Váňa ml. zkřížil zbraně s Guillaumem Macairem, vítěz Velké národní exceloval na proutěných překážkách a Japonsko vidělo první ženu v grupě 1. V našem souhrnu víkendového dění vás ale chceme upozornit i na jeden chystaný dostih v Drážďanech.
18.02.2019 08:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
AKTUALIZUJEME
| FANCLUB
reklama 12A
Zimní sezona v italské Pise letos přinesla sérii úspěchů českých překážkářů. V jejím nedělním vrcholu Premio Corsa Siepi Nazionale (Gd1, 4000 m) ale do mnohatýdenního souboje Josefa Váni mladšího s domácím šampionem Paolem Favorem promluvil ještě někdo třetí. Guillaume Macaire poslal z Francie pětiletého valacha Candalexe a odvezl si snadné vítězství před Morning Starem.
 
Dostih o 60 000 eur se změnil v souboj nervů mezi Francouzem Bertrandem Lestradem a Janem Kratochvílem. Lestrade přešel s Candalexem hned po startu do vedení a na rychlé dráze se mu záhy podařilo roztrhat šestičlenné pole. Kratochvíl s Morning Starem číhal na blízkém druhém místě, druhý svěřenec Josefa Váni mladšího Karelcytic následoval pod Jiřím Kouskem na třetí pozici.
 
V polovině dostihu na diagonále Morning Star prosincového vítěze z Pau dorovnal a dostal se o délku před něj. Když se ale Kratochvíl snažil dostat do trháku, Francouz byl připraven a zase si vzal vedení zpátky. Do cílové roviny točil Candalex o délku před Morning Starem a záhy bylo jasné, že Lestrade má v ruce více než Kratochvíl. Candalex zvítězil o pět délek, Morning Star finišoval druhý a na Karelcytica zbylo čtvrté místo.
 
Josef Bartoš zůstává v nemocnici
 
V té době už měl Josef Váňa mladší na kontě sedmé vítězství své trenérské kariéry. V úvodním dostihu dne Premio Pardubice (3500 m, 19 800 m) se o něj postaral čtyřletý Andoins. Valach stáje Scuderia Aichner SRL vyhrál na stejné dráze už koncem ledna stylem "velmi lehce daleko", tentokrát pod Josefem Bartošem deklasoval konkurenci o 8 délek.
 
Úřadující šampion italských překážkových jezdců se bohužel brzy nato zranil v rámcovém dostihu. Po těžkém pádu zůstává hospitalizován se zlomenými žebry a krevním hematomem na plíci.
 
"Předběžně deset dní v nemocnici. Tak snad to nebude tak hrozné," vzkázal Josef Bartoš svým početným příznivcům na Facebooku.
 
Ray Of Light uhynul
 
Ve věku 23 let podlehl mrtvici Ray Of Light, někdejší Kůň roku a vítěz Českého i Slovenského derby. Na jeho obdivuhodnou kariéru a rušný život vzpomínáme ve zvláštním textu:
 

Odešel šampion. Vítěz dvou derby Ray Of Light byl miláčkem Chuchle

 
Svatý Mořic: Radost Britů i "českého" Pinota
 
Na zamrzlém jezeře ve Svatém Mořici vyvrcholil mítink White Turf. Poté, co si britští koně připsali hlavní dostihy dvou předchozích nedělí, vyhrál Angličan i Longines 80. Grosser Preis von St. Moritz (Gd2, 2000 m, 111 111 CHF). Osmiletý specialista Berrahri z tréninku Johna Besta dominoval pod žokejem Kierenem Foxem naprosto jednoznačně. Někdejšího vítěze Slovenského derby Jungleboogieho odkázal o 5 délek na vzdálené druhé místo, třetí doběhl obhájce loňského vítězství Nimrod.
 
"Nakonec vyhrál docela snadno. Zpočátku nestíhal rychlé tempo, ale ostatní se pak utavili. Je to nejbohatší švýcarský dostih a my se ho pokoušíme vyhrát od roku 2007, takže dnes je velký den," konstatoval Best.
 
Ve finále skikjöringu dominovali němečtí koně v pořadí Lips Legend - Usbekia. Na českého odchovance Pinota sice zbyla až šestá příčka, ale díky výsledkům z předchozích dvou nedělí se jeho jezdec Freddy “Lupo” Wolf přesto radoval z celkového vítězství v Credit Suisse Trophy. Titul "Král Engadinu" získal poprvé v kariéře.
 
Mister Smart i v devíti letech za peníze ve Francie
 
Výprava trenéra Václava Luky mladšího na francouzskou Riviéru v sobotu skončila dvěma sedmými místy v Cagnes-sur-mer. Tříletý Calypso Sunset pod Eddym Hardouinem ztrácel na vítěze Prix des Mimosas (2000 m, 17 000 euro) zhruba čtyři délky.
 
Jeden z loňských tahounů loňské francouzské bilance centrály Bošovice Mister Smart byl v 52 000 eur dotovaném Prix d'Antibes podstatnému dění ještě blíž, když s Olivierem Peslierem doběhl zhruba dvě délky za vítězným Rannanem. Devítiletý bělouš ze stáje Torsten Raber za sedmou příčku získal ještě 1040 eur.
 
Šafář bodoval, ostatní Češi sbírali umístění
 
Z českých žokejů působících v zahraničí se o víkendu podařilo zvítězit pouze Jaromíru Šafářovi, který se na mítinku v Dortmundu radoval z lehkého úspěchu v sedle čtyřletého valacha Baryshnikova. Svěřenec Pavla Vovčenka utekl soupeřům o tři délky.
 
Filip Minařík si o víkendu v Tokiu připsal dvanáct startů, ale musel se spokojit se čtyřmi umístěními. Nejblíže vítězství byl s hřebcem Seize Dreams v dostihu na 1400 metrů, kde finišoval o hlavu druhý. V nedělní grupě 1 skončil dvanáctý.
 
Tomáš Lukášek bral na čtvrtečních dostizích v Dauhá druhé a třetí místo, Václav Janáček byl v neděli na závodišti Dos Hermanas dvakrát druhý a Milan Zatloukal vytěžil ve Svatém Mořici třetí a pátou příčku.
 
Drážďany budou hostit grupu 3
 
V Drážďanech se letos poprvé v dlouhé historii závodiště Seidnitz poběží grupový dostih. Na 16. června je v rámci mítinku PMU vypsána grupa 3 Grosser Preis der Landeshauptstadt Dresden. 1400 metrů dlouhý dostih je určen pro čtyřleté a starší koně, jeho dotace činí 55 000 eur.
 
"Náš velký dík patří městu Drážďany, které tento dostih podpořilo. Konečně se nám teď vrací intenzivní práce z posledních let," řekl prezident pořádajícího spolku Michael Becker.
 
Sprint, který se do saské metropole stěhuje z Düsseldorfu, může být zajímavou šancí i pro tuzemské stáje. Čistě geograficky se jedná o nejbližší grupovou zkoušku u českých hranic.
 
Tiger Roll se rozcvičil na proutkách
 
Úřadující vítěz Velké národní Tiger Roll v neděli zesměšnil soupeře i bookmakery, když si doběhl pro impozantní vítězství o čtyři délky na proutěných překážkách Boyne Hurdle (Gr.2, 4200 m) v Navanu. Vstupní sázkový kurs devítiletého hnědáka v barvách Gigginstown House Stud byl 25:1.
 
"Dnes jsme mu nasadili stínidla, protože byl doma trochu líný. Po tomhle běhání se zvedne, byl připraven tak na 75 procent. Je to výjimečný kůň, v naší stáji ho má rád úplně každý," řekl listu Racing Post valachův trenér Gordon Elliott.
 
Tiger Rolla se nyní připravuje na cross country v rámci březnového National Hunt Festivalu, posléze bude obhajovat loňské vítězství ve Velké národní.
 
V sobotu se konal také ostře sledovaný překážkový mítink v Ascotu, který obsahoval i vrcholy posunuté kvůli koňské chřipce. Denman Chase se stala lehkou kořistí favorita Clan Des Obeauxe, jehož trenér Paul Nicholls v sobotu vyhrál pět dostihů a signalizoval tak před Cheltenhamem stoupající stájovou formu.
 
Winx nezklamala
 
Hvězdná australská klisna Winx vstoupila do své rozlučkové sezony bez zaváhání  a na závodišti Randwick si připsala třicáté vítězství za sebou. Podrobnosti naleznete ve zvláštním článku:
 

Třicáté vítězství za sebou! Skvělá Winx se vrátila ve velkém stylu

 
Kauza Weir číslo 2 na obzoru?
 
Krátce poté, co byl hvězdný trenér Darren Weir na čtyři roky distancován kvůli vlastnictví zařízení dávajících koním elektrošoky, řeší australská scéna další podobný případ. Ben Currie, jeden z předních trenérů ve státě Queensland, je vyšetřován kvůli opakovanému používání zmiňovaných “jiggers” a prohřeškům v medikačních otázkách.
 
Vyšetřování Currieho údajně běží od loňského 7. dubna a na pondělí je naplánováno slyšení, kde má trenér zdůvodnit, proč by mu neměla být odebrána licence.
 
Historický zápis japonské jezdkyně
 
Jednadvacetiletá Nanako Fujita v neděli jako první japonská jezdkyně v historii nastoupila do grupy 1. S Copano Kickingem finišovala v tokijském February Stakes na pátém místě.
 
"Byla jsem napjatá už v paddocku a před startem jsem slyšela z dálky hluk tribun. Dráhu znám velmi dobře, ale dnes jsem měla ze všeho úplně jiný pocit než jindy. Chtěla bych poděkovat majiteli a trenérovi, jsem vděčná všem, kdo mi angažmá v tomto dostihu umožnili," řekla jediná žena mezi registrovanými jezdci na okruhu JRA.
 
“Zajela to skvěle. Odvedla přesně ten výkon, který jsme potřebovali,” hodnotil po doběhu majitel Sačjaki Kobajaši. V týdnu před dostihem několikrát zdůraznil, že tahem angažovat Fujitu sledoval mimo jiné podpoření žen v sedle.
 
 
Oprava: V dřívější verzi textu jsme mylně uvedli, že grupa 3 v Drážďanech je vypsána 16. července. Dodatečně jsme opravili na správné datum 16. června, čtenářům se za nepřesnost omlouváme.
 
 
Ilustrační foto: Václav Volf, fotovolf.com




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE