Pieter Devos. Bronzový olympionik, ovocnář a nový člen Prague Lions

ikonka

V sezóně 2022 vstupuje do týmu Prague Lions Pieter Devos, aby s kolegy závodil v sérii Global Champions League. Šestatřicetiletý Belgičan kombinuje úspěšné jezdecké a trenérské aktivity s úvazkem na rodinné ovocné farmě.
21.02.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 

Družstva, která se účastní prestižní parkurové série Global Champions, zveřejnila své sestavy pro sezónu 2022. Ke změnám došlo i v řadách Prague Lions. Jejich novým členem se společně s Američanem Brianem Moggrem stal šestatřicetiletý belgický reprezentant Pieter Devos.
 
Rodák z Diestu se ke koním dostal už jako malé dítě, protože jeho rodiče oba závodili v parkurovém skákání. Nevěnovali se tomu sice profesionálně, ale vášeň pro koně synovi dokázali předat.
 
První zkušenosti z velkých akcí začal sbírat jako mladý jezdec. V roce 2006 skončil s klisnou Tekilou D čtvrtý na mistrovství Evropy mladých jezdců do 21 let v Aténách. O rok později byl na šampionátu v Auvers s týž klisnou šestý. Spolu s jeho bratrem Wouterem je trénoval olympionik Dirk Demeersman.
 
Výrazně pak na sebe upozornil v sezoně 2010, kdy v Lanakenu slavil vítězství při mistrovství světa mladých koní, které mezi jezdci a chovateli platí za extrémně náročnou zkoušku. Triumfoval tehdy v kategorii sedmiletých s belgickým hnědákem Equipharma Dax van D´Andijhoeve. 
 
 

Plejáda špičkových koní

V kariéře Pietera Devose najdeme hned několik výborných koní. K nejúspěšnějším patří hnědka Claire Z. S tou byl součástí vítězného týmu při finále Poháru národů 2018 v Barceloně, dosáhl s ní na týmové zlato na mistrovství Evropy 2019 v Rotterdamu a poslední velký úspěch slavili společně v Tokiu. Belgie totiž obsadila třetí příčku v soutěži družstev a Pieter Devos s Claire Z u toho nechyběli.
 
„Claire byla jako mladý kůň dost náročná. Má tolik energie a krve, že byl výkon jen udržet jí v klidu. Když vstoupila do kolbiště, byla tak nadšená, že bylo obtížné jí usměrnit a zachovat pořád stejnou energii. Práci s mladým koněm to ztěžuje, ale u staršího koně je to potom nakonec výhoda,“ okomentoval začátky s hnědkou jezdec.
 

Čtěte také: Pražský lev Brian Moggre poráží seniory. Bez cíle není cesta, říká

 
Vedle této klisny plemene Zangersheide má nebo měl k dispozici i další skvělé koně. Ještě výš je na aktuálním světovém žebříčku FEI parkurových dvojic spolu s klisnou Jade VD Bisschop, s níž vybojoval týmový bronz na posledním evropském šampionátu. Opomenout nemůžeme ani hnědáka Espoir. S tím absolvoval Světové jezdecké hry v Tryonu 2018 a o rok dříve jen těsně nedosáhl na stupně vítězů na mistrovství Evropy v Göteborgu.
 
 

Jezdec, trenér a ovocnář

Kromě stájí v Bekkevoortu, které vlastní a provozuje společně s bratrem a manželkou, se částečně stará také o provoz rodinné ovocné farmy, jíž založili v roce 1984 jeho rodiče. Vše je na jednom místě, v jednom areálu. Pieter tak trénuje, jezdí a pomáhá na farmě. „Produkujeme a exportujeme ovoce z naší farmy, pomáhám rodičům. Opravdu se nenudím, ale jsem mladý, mám úžasné příležitosti. A těch se musím chopit a využít je, a to je přesně to, co dělám,“ uzavírá Pieter. 
 
Zdroj: FEI, web Zangersheide, Wikipedia, Equnews
 
Foto: Christophe Taniére / FEI, EFE Kai Försterling / FEI