reklama 11D

Petr Vlašic: Zimní pohár vozatajů, to je naše parketa. Už se těším

ikonka

Za pár dní odstartuje vozatajská část Zimního jezdeckého poháru České jezdecké federace, který již sedmým rokem otvírá na přelomu ledna a února novou sezonu. První kolo letos proběhne 1. února v Hradištku, kde nebude chybět loňský vítěz Petr Vlašic.
28.01.2020 19:16  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 
Čtyři kvalifikační mítinky vozatajů a čtyři pro parkurové jezdce nabídne základní část seriálu Zimní jezdecký pohár České jezdecké federace. O celkové prvenství se účastníci utkají ve dnech 20. až 22. března při Jezdeckém festivalu v Královicích u Slaného. Poprvé dle upravených pravidel budou jezdcům do celkového pořadí započítávány dva nejlepší výkony z kvalifikací, při nichž bude bodovat deset nejlépe umístěných, a výsledek ve finále. Do něj postoupí všichni bodující, přičemž vítěz si připíše dvacet bodů a za každou následující příčku jezdec či vozataj dostane o bod méně.
 
Vozatajové se poprvé letos setkají v sobotu 1. února v Hradištku u Sadské. Nebude tam chybět ani Petr Vlašic, obhájce titulu šampiona Zimního jezdeckého poháru ČJF ve dvojspřeží i čtyřspřeží. „Těšíme se moc, zimní túra, to je naše parketa. Do Hradištka je přihlášeno i několik mých žáků,“ říká úspěšný vozataj, který je často označován za halového specialistu. „My nemáme čas jezdit pořádně letní sezonu, protože čtyři dny v létě je pro mě strašně moc času. Všichni, co jezdí se mnou, jezdí raději v zimě, i když mrzne. V létě se věnujeme více zemědělským aktivitám,“ zdůvodňuje Vlašic.
 
Změny v pravidlech seriálu vítá, i když má trochu obavy, zda účast nebude stagnovat kvůli tomu, že pro kvalifikaci do finále v Královicích stačí pouze jednou zabodovat. Je však rád, že se do celkového pořadí počítají kromě finálových bodů i dva nejlepší výsledky ze čtyř kvalifikací. „Nikdy se nezavděčíte všem. My, co jezdíme celou zimní túru, tak jsme rádi, že se ve finále zhodnotí i starty z předešlých kol.“ Petr Vlašic si ani nedělá příliš starosti s tím, zda se závody konají v Čechách, nebo na Moravě, kde má svoji domovskou stáj. Ranč Ladná, který reprezentuje, se nachází až u Břeclavi, a tak cestování do středních Čech přitom není zrovna snadné. „Nám je to jedno, my jezdíme rádi. Nejhorší je se vykopat z domu a jestli jedete 150, nebo 250 kilometrů, to už nehraje takovou roli. Ale Královice, ty máme přesně na druhém konci světa.“
 
Nejednou se Petr Vlašic vypravil i za hranice České republiky, kde sbírá zkušenosti, ale také poznatky o odchylkách v organizaci a hodnocení halových mítinků. „Byli jsme již na Slovensku a v Maďarsku, kde se třeba jezdí soutěže tříkolově. První kolo probíhá dopoledne a při něm se jen stanoví pořadí na odpolední starty, které jsou již za početnější divácké účasti. Soutěž tak více graduje, jelikož se druhé kolo jede od nejhoršího k nejlepšímu. Do finále postoupí šest nejúspěšnějších z kola druhého, ale opět v něm začínají s čistým štítem. – Já jsem na závodech v Maďarsku skončil druhý poté, co mi ve finále spadl balonek, přitom do té doby jsem ani jednou nechyboval,“ vzpomíná.
 
Pro české vozatajské závody v halách by do budoucna rád prosadil úpravu pravidel, aby se při nich startovalo s kočáry na nafukovacích kolech. „Všichni, kdo v halách udělají kvalitní povrchy, tak tam pak nechtějí kočáry pouštět, protože tvrdá kola kočárů povrchu dávají strašně zabrat. Třeba by se pak konalo i víc halových mítinků. Letos u nás například nebudou žádné samostatné hobby závody, a to je škoda,“ posteskl si Petr Vlašic. 
 
Na pětici oficiálních soutěží se však už moc těší a vůbec mu nevadí, že konkurence bude pravděpodobně opět o něco početnější než v předešlých letech. Do Hradištka je nahlášeno padesát účastníků v oficiálních soutěžích a dalších čtrnáct v hobby klání. „Já jsem z vysokého počtu kočárů nadšený, jsem velký propagátor těchto akcí a bude to skvělá sportovní podívaná. Jsem rád, že to funguje, a že se posunujeme někam dál. Moji koně chodí moc dobře, jsem spokojen, tak snad nám obhajoba celkového vítězství vyjde,“ dodává Petr Vlašic.
 
V Hradištku se začíná v sobotu 1. února startovat již v 8.00 hodin ráno, kdy předvedou své umění hobby jezdci v jednospřeží a dvojspřeží, od 10.00 hodin přijdou na řadu dvojspřeží pony, následovat budou dvojspřeží velkých koní, hobby překážková jízda dětí, po nich čtyřspřeží a až nakonec jednospřeží. Podrobnosti najdete na adrese www.jezdeckypohar.cz a v Jezdeckém informačním systému České jezdecké federace.




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE